MURAT KARADAĞ


AK Partinin adayı Atalay olursa!

AK Partinin adayı Atalay olursa!


 

Kırıkkale’de siyasetin hep bölgesel ve yöreler üzerinden yapıldığı hepimizin malumu. 

Özellikle seçimler öncesinde daha çok konuşulan ve gündeme getirilen yöresellik bugünlerde yine en çok tartışılan konu olma özelliğini taşıyor 

Mesela MHP’nin adayı Mustafa Pekdoğan Keskinli bir başkası Kırşehirli, Obalı, tren yolunun altının veya üstünün, çukurun veya ırmak bucağının adayı gibi. 

Partilerdeki hesaplar da dolayısıyla bölgecilik algısı üzerinden yapılıyor. Adayda aranması gereken vasıflar yerine bölgesine veya yöresine bakılıyor. 

Seçmen de üç aşağı beş yukarı oyunu bu şablon üzerinden kullanarak tam bir ORTAÇAĞ algısı olan bu ipe sapa gelmez oluşuma zemin hazırlıyor. 

Ben şahsen Türkiye’nin başka bir şehrinde bir örneği daha olmadığını düşündüğüm bu algının bu seçimde de tam olmasa da kısmen uygulanacağı kanısını taşıyorum. 

Seçimlere 5 ay gibi kısa bir süre kaldı. MHP’nin adayı belli, diğer partilerde CHP’ SP ve BBP’de ise aday belirleme çalışmalarının sürdüğünü biliyoruz. 

Hatta ana muhalefet partisinin adayını AK Parti’nin adayına göre belirleyeceği konuşuluyor. Geçtiğimiz seçimlerden hemen sonra adaylığını ilan eden Mahir Yılmaz’ın durumu ise öncelikli dikkate alınıyor. 

Yani hesaplar öncelikle bölge, yetmedi yöre üzerinden yapılarak seçmenin karşısına adayın vasıfları ile değil de dün olduğu gibi bugün de nüfus kağıdındaki memleketi ile çıkılmaya özen gösteriliyor. 

Tüm bunları üst üste koyduğumuzda önümüzdeki Mart’ta yapılacak seçimle ilgili bugün olduğu gibi yarın da yani 30 Mart sabahı da aynı şeyleri konuşuyor ve tartışıyor olacağımızı bugünden söylemek isterim. 

Gelin isterseniz bu koruda hep beraber bir senaryo yazalım ve senaryonun sonucu ne olur? Yaptığımız senaryoya göre yöreselliğin etkisi ne olur? İpi hangi aday veya hangi parti göğüsler? Hep beraber görelim. 

Bölgecilik penceresinden baktığımızda MHP’nin adayı Mustafa Pekdoğan. Keskinli. Keskinli olması yeter mi? Elbette yetmez. Başarılı sayılabilecek bir dönem belediye başkanlığı yaptı.   

Yüksek okul mezunu kamuda uzun yıllar başta Kırıkkale olmak üzere üst düzey bürokratlık görevinde bulundu. Kişilik olarak klasik Kırıkkale adet ve geleneğine uygun aile yapısıyla tanınıyor. 

DP’nin adayı ise Gazi Eroğlu. Balışeyhli yani bölgecilik tabiri ile Çukur’un temsilcisi. Eroğlu ailesinin fertlerinden birisi. İş adamı müteahhitlik yapıyor. Siyasette pek tanınmıyor.  

Bu iki partinin adayını ve bölgelerini bir kenara koyarsak geriye AK Parti ve CHP kalıyor. Kurumsal olarak bu iki partinin adayları kim olur bilinmez ama bilinen bir şey var ki, Mahir Yılmaz gerçeği. 

Tüm bunları üst üste koyduğumuzda mesela AK Parti’nin adayı Mehmet Saygılı olursa sonuç ne olur? Mehmet Demir Olursa diğer partilerdeki hareket nasıl şekillenir? Mahir Yılmaz’ın parti tercihi nasıl olur? 

Üçüncü isim yani Kemal Albayrak veya başka bir isim aday gösterilirse MHP ne yapar. CHP’adayını hangi özelliği üzerinden belirleme yolunu seçer? Mahir Yılmaz partisel adaylığını hemen açıklar mı? 

AK Parti’de ismi geçenlerin dışında bir başka isim yani sıkça konuşulduğu gibi Veli Korkmaz veya bir başka isim hatta çok uzak bir ihtimal ama Bakan Beşir Atalay’ın adaylığı söz konusu olursa sonuç ne olur? 

Tüm bu gelişmeler ışığında ortaya konulan bu tabloda nasıl bir sonuç çıkar veya seçimin sonucu ne olur? İsterseniz bunun cevabını siz değerli okurlarımıza bırakayım. Yazının sonunda yorum bölümüne her türlü yorumlarınızı, eleştiri ve düşüncelerinizi azabileceğinizi buradan belirtmek isterim. Gösterdiğiniz alaka ve ilgiye şimdiden teşekkür ve saygılarımı sunarım

 

Yorumunuzu yapın, eleştiri ve düşüncelerinizi paylaşın. Seçimin sonucunu tahmin edin. 

 

Süleyman Kılıç
20.11.2013 22:30:13
Bu sefer karmakarışık bir yazı olmuş Sayın Karadağ.Önce bu konuyu sen kafanda netleştir ondan sonra tekrar yaz istersen

hüseyin
21.11.2013 09:31:24
atalay olursa ne olur bakın geriye akp 11 yıl olmuş iktadara geleli kırıkkale gelişmişmi hayır o zaman bende bir keskinli olarak mustafa pekdogan derim akp geldi geleli keskin nüfusu 35 binden 7 bin e düştü kırıkkale ne oldu ben beşir bey kazanamz diyorum şans mahir yılmaz a güler .

harun elitok
21.11.2013 18:27:45
her türlü olasılıkta mustafa pekdoğan`ın şansı yüzde 45-50 MHP sıkı tutarsa pekdoğana hayırlmı olsun

mesut karaca
25.11.2013 16:30:48
her şekilde mustafa Pekdoğan bu seçimin favonisi. işi sıkı tutarsa bu sefer AKP gider.

Murat Murat
3.12.2013 20:46:44
Şecmenin Yüzde seksene yakını keskinli olan yerde AKP obalı aday çıkardı bu sefer baltayı taşa vurdu.syn pekdoğanın başkanlığı hayırlı olsun

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu