MURAT KARADAĞ


AK Parti, Atalay, Kırıkkale

AK Parti, Atalay, Kırıkkale


AK Parti kuruluşunun 12’nci yılını kutluyor.

Bence haklı ve anlamlı bir kutlama.

Çünkü 12 yıldan bu yana ülkenin yönetimini elinde bulunduruyor. Yani yapılan seçimlerde oyunu arttırarak iktidarını koruyor.

Bence bu bugüne kadar görülmemiş bir başarı.

Türk siyaset tarihinde pek alışık olmadığımız bu durum AK Parti kurucularının ve bugün içinde bulunanların övünç gerekçeleri olsa gerek.

Kuruluşunun 12’nci yılını iktidarda kutlayan tek parti olma özelliğini taşıyan AK Parti’nin kurulduğu günden bu yana iktidarda olmasının Kırıkkale için ayrı bir anlamı olması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü AK Partinin 11 yıllık iktidarında Kırıkkale en üst düzeyde temsil edilen sayısı az diyebileceğimiz illerden bir tanesi. Ancak diğer illere göre iktidar olanaklarından son 1-2 yıl öncesine kadar en az faydalanan il olarak dikkat çekmekte.

Partinin kuruluşunun hemen akabinde yapılan ilk seçimden sonra gerek hükümet düzeyinde, gerekse yerel yönetimde firesiz bir şekilde, hatta her seçimde oyu artan ender illerden birisi olan Kırıkkale’nin bu açmazının yöneticilerden kaynaklandığı da bir gerçek.

Durumu toparlayacak olursak, AK Partinin kuruluşunda bulunan sayılı isimlerden birisi olan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ilk 5 yılda Ankara Milletvekili olarak kabinede yer aldı. Üstelik ilk seçimde Devlet Bakanlığı görevinde bulundu.

Daha sonraki seçimlerde de yine Atalay hükümet için önemli bakanlıklardan birisi olan içişleri bakanlığı görevini yürüttü. Bu dönemlerde Atalay’ın Kırıkkale’ye yönelik Kırıkkale’ye fazlaca bir ayrıcalıklı davrandığını söyleyemeyiz.

Hatta sıradan meselelerde bile, kendisine götürülen ve çözüm bulunması istenen birçok talebin kendisi tarafından çevrildiği bile o yıllarda konuşuldu. Bu durumlarda “Ben Ankara Milletvekiliyim, kendi Milletvekillerinize gidin” dediği bile ileri sürüldü. Bu durum siyasi malzeme olarak bile kullanıldı. O dönemlerde hakikaten Kırıkkale bakan düzeyinde temsil edilmesine rağmen ayrıcalıklı hiçbir olanaktan yararlanma imkânı bulamadı.

Bu arada AK Parti’nin kurulduğu ilk dönemde yerey yönetimde de iktidar olmasına rağmen “Yeterince iktidar olmanın avantajlarını kullanamadı” desek yanlış bir söz etmemiş oluruz ki çevremizdeki illere baktığımızda bunun farkını açıkça görebiliriz. Fazla ileriye gitmeden Çorum’u örnek gösterebiliriz. Kayseri, Konya gibi büyük şehirler hak getire...

Durum böyle iken içinde bulunduğumuz dönemi ele alacak olursak Kırıkkale’nin son genel seçimde tavan yaptığını söyleyebiliriz. Yüzde 71’lerle ifade edilen oy oranı ile 3 Milletvekili çıkartarak en çok oy patlaması yapan iller arasında birici sırada yer aldı. Atalay ise bilindiği üzere hükümetin en tepesindeki en önemli isimlerden birisi olarak Başbakan yardımcılığına seçildi.

Atalay’ın Başbakan yardımcılığına seçilmesini Kırıkkale’nin oy patlamasına da bağlayanlar oldu, Partinin kuruluşundan bu yana ciddi çalışmaları ve partiyi temsil etme noktasında tutarlı ve duyarlı davranışlar sergilemesine de. Yani Atalay’ın hükümet içinde en etkili isimlerden birisi olduğu sürekli konuşuldu, analizler yapıldı. Sık, sık tartışmalara konu bile edildi.

Kırıkkale’nin beklentilerine bu dönemde kavuşacağını zannedilirken şu ana kadar birkaç istisna hariç somut bir iyileşmenin olduğunu söylemenin biraz haksızlık olacağı kanısındayım. “Güç Birliği” platformunun girişimleri ile bazı projelerin hayata geçirilmesi için ciddi adımlar atılırken, Türkiye’de ilk olacağı söylenen Silah Organize Sanayi Bölgesinin Kuruluş aşamasına gelmesi, Yeşil Vadi gibi projelerin en azından gündeme getirilmesi bile beklentileri biraz olsun hafifletirken umut ışıklarını yaktı.

Çevresince ciddi, tutarlı, ilkeli ve insancıl bir yapıya sahip olduğu söylenen, enerjisini vatanı, yani memleketi için harcadığı ifade edilen, insani ilişkilerinde mütevazı bir yapısı olduğu belirtilen ve kendisini çok saydığımız ve sevdiğimiz Başbakan Yardımcımız Atalay’ın bu hususlarda ne kadar katkısının olacağını önümüzdeki süreçte hep beraber göreceğiz. Kırıkkale yerelde alamadığı hizmetleri inşallah genelde fazlasıyla alacak. 

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu