MURAT KARADAĞ


Tilkinin ne işi var okulda?

Tilkinin ne işi var okulda?


Son birkaç gündür bizim allı şanlı basın camiamızda bir tilki muhabbetidir aldı başını gidiyor. 
Yok, efendim ?Tilki okula girdi? Yok, efendim ?Kurnaz tilki depoda bulundu? Yok efendim ?Kedi tilki operasyonu? başlığı altında manşetler atarak bir tilkinin bir okula girdiğini ve okulun deposunda yakalandığını anlatmaya çalışıyorlar. 
Sanki torna tezgâhından çıkmış gibi tüm gazeteler aynı konuyu aynı başlık, aynı cümleler ve aynı bakış açısıyla kamuoyuna aktarıyorlar. Belli ki tilki konusuna bir kişi hakim olmuş ve meseleyi kendi algıladığı gibi haberleştirmiş.  
Bizim allı şanlı basın camiası da ?Beleş haber baldan tatlıdır? misali almış haberi noktasına virgülüne dokunmadan birinci sayfalarında kullanmış. Kimisi olayın kahramanı tilkinin resmini bire bir temin etmiş kimisi de Google hazretlerini tıklamış almış bir kurnaz tilki resmi koyuvermiş haberin üstüne..
Bizim mahalli basın böyle de, ?Her ne olursa olsun her şeyden benim de haberim olur? gibi bir saplantı ile muhabirlik yapmaya çalışan ulusal malum bir gazetenin acar muhabiri de malum ?Tilki? haberi ulusal sitelere düşünce kapmış makinesini koşmuş dörtnala söz konusu okulun önüne.. 
Aradan geçen bir günün sonunda tabii ki ?Tilki? okulda durup duracak değil ya.. Hırs işte efendim.. ?Ben duymamam başkaları duyar haber yapar da ben niye atlarım böyle bir haberi? öyle ya senin felsefen bu.. Her şeyden her konudan haberin olacak hem de sadece senin haberim olacak. Haber için her şey mubah senin için.. Eş dost, akraba, çoluk, çocuk onur hasiyet senin için pekte önemli değil sanırım..
Neyse acar muhabir gelmiş okula,, önce okul yöneticilerini bir güzel fırçalamış.. Öyle ya muhabirlikte böyle bir ayrıcalık ta var, ?Niçin bana haber vermediniz? diye devletin memurlarına bir güzel çıkışmış, ?Bundan sonra bana da haber verin? demiş. Gelmişken okulun dışından sağından solundan çekmiş 15-20 kare fotoğraf. Öyle ya lazım olur belki. Resimleri çektikten sonra biraz rahatlamış. İllaki ?Tilkiyi? görecek ya arkadaş bulmuşken beleş arabayı da ?Sür? demiş.. hayvan barınağına..  
Yahu.. Ne bilsinler senin Tilkiyle, Kediyle uğraştığını. Onlar senin bir alanda başarılı olduğunu biliyor.. Onun için bildirmemişlerdir sana.. Ama senin nelerle uğraştığını, hangi konularda yetenekli olduğunu cümle âlem bilir.. Senin alanına giren bir konu olursa çağırırlar merak etme.. Öyle bir konu olsaydı mutla haber verirlerdi garibanlarım. Onların adına özür dileriz senden.. 
Acar muhabir ile yanındaki yamak gelmişler hayvan barınağını, eyvah ne görsünler ?Tilki? gitmiş, yetkililer salmış zavallı hayvanı doğal yaşamına. Eyvah işte bu daha kötü.. Muhabir sinirlenmiş bir kat daha ne yapacak şimdi. Fırça yiyecek amirlerinden.. ?Bir tilkiyi bulamadın, bir iki resmini çekemedin bizim formata çok uygundu? diye. Düşündükçe bunları acar muhabir biraz daha sinirlenmiş. Barınak görevlileriyle dalmış sohbete hatta Tilki?nin ne tarafa gittiğini bile sormuş sanırım. 
Bu arada sohbet sırasında aradaki bir görevli bir mahallede bir apartmanın balkonunda mahsur kalan bir kedinin kurtarılarak kendilerine getirildiğini söyleyivermiş..Eh işte acar muhabiri kurtaracak bir durum.. Hemen sorgulama başlamış.. Kedi hangi mahallede, nasıl bulunmuş ? nasıl kurtarılmış?... Oh.. ne ala almış acar muhabir güzel, güzel notları.. Koşmuş bürosuna yazmış güzel, güzel, atmış başlığı ?Kedi, tilki operasyonu? diye. Hani ?Lazım olur? diye çektiği okulun resmi vardı ya onu da koymuş bi.. güzel.. Göndermiş bağlı olduğu ajansa? 
Ne yapsın Ajans gelmiş bi haber, Koysa bir türlü koymasa iki türlü.. Sormuş soruşturmuş, nereden geldiği bilinmeyen ama okulun önce bahçesinde rastlanan daha sonra kaçarak okulun bodrum katına giren ve görevlilerce yakalanarak hayvan barınağına götürülen ?Tilki? olmuş birkaç çeşit haber? Yok.. ?Kurnaz tilki depoda bulundu? Yok..?Kedi tilki operasyonu?, hatta ?Tilki yolunu şaşırırsa? diye.. Yahu bu memlekette hiç mi akıllı birileri yok...
Bir kişi de çıkıp bu tilkinin şehrin ortasındaki okulda ne işi var ? Bu hayvan yabani olduğuna göre dağlardan şehrin ortasındaki okula kadar nasıl geldi? üstelik yavru olmasına rağmen onca yolu tepip şehrin merkezine nasıl girdi? gibi soran olmadığı gibi bu durumu çarşaf çarşaf haber yapan arkadaşların da sanırım akıllarına böyle bir soru sormak gelmedi ki yetkililerde bu konuda bir açıklama yapsın..Öyle ya bu hayvanı şehre kim ne amaçla getirdi. 
Kimse getirmemiş ise bu hayvan dağlardan inerek buraya kadar nasıl geldi. Allah korusun bu hayvan hasta veya kuduz da olabilirdi. Onca çocuğun birlikte olduğu okulda yabani hayvanın ne işi vardı, bunlar sorgulanması gereken şeyler iken ne yazık ki bizler olayın magazin yanına bakarken yetkililer de bizimle olaya sadece gülümseyip geçmişe benziyorlar. 
Şimdi burada şunu sormak gerekmez mi? Bu tilki?nin bu okulda ne işi var?, Bu tilkiyi birileri tutup getirerek okulun bahçesine bırakmamış ise bu tilki dağlardan nasıl geldi? Bu okulun bahçesine nasıl girdi? .. tilkiyi kim fark etti? okulun deposuna bu tilki nasıl girdi? 
  
  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu