ÖZNUR ÖZDER BAZ


Din nedir?

Din nedir?


Din ve Ahlak bilgisinin beşeriyet hayatındaki yeri ve önemi


İnsanlara, evrenin yaratıcısı olan Allah?a inanıp ibadet etmeyi öğütler.
Din, peygamberler aracılığı ile insanlığın dünya ve ahiret hayatında memnun olmalarını, güvende olmalarını kutsal kitaplarla açıklar ve örnekler oluşturur.
İnsanlığın tarihini düşünürsek her toplum inanış ve bir dini inancın peşinden koşmuştur. İnsanın varoluşunda inanma ihtiyacı vardır. İnanmak manevi bir ihtiyaçtır.
Dinin insan hayatında varoluşundaki olumlu etkilerini sıralayacak olursak, ilk aklıma gelenler kişiye topluma zarar veren her türlü davranışı yasaklar. Örneğin  yalan söylemeyi, hile yapmayı, aç gözlü olmayı, cimri olmayı, dağınık olmayı saygısız olmayı yasaklar.
Bir çok kötü alışkanlığı yasaklayan sadece İslam dini değildir.
Toplumların ahlaki değerlerin şekillenmesinde dinin önemli ektisinin olduğunu düşünüyorum.
Ahlak nedir?
 Ahlak İnsan hayatını düzenleyen değerlerin bir araya geldiği doğruluk, güvenirlilik, saygı, sevgi gibi terimleri içinde bulunduran değerler bütünüdür.
Ahlak toplumların örf, gelenek, göreneklerine saygılı olmayı öğretir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi topluma saygıyı, adaleti, şefkati vicdanı öğretir.
İnsanları kışkırtarak kendi emellerini çıkarlarını gözeten toplumların edep ile ilgisi tartışılmalıdır.
Ahlaki ve dini değerlerin bütünlüğü toplumsal barıştan yana olan insanların birbirlerini farklılaştırması ya da buna zorunlu kalması hak değildir. Birbirleriyle dostça, kardeşçe geçinen insanları siyasi emeller uğruna geçmişi veya geleceği irdeleyerek kendine çıkar sağlamayı iş haline getirmek saygıyı, adaleti, bağımsızlığı hiçe saymaz mı?
 Din ve ahlak konusu açıklamamdaki sebep son günlerde tartışılan din dersinin kaldırılması konusuna başka bir taraftan bakmak gerektiğine, istenmeyen din dersinin demiyorum din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin içeriğiyle ilgi görüşümü nota etmek istedim.
Her insan doğduğu toplumun ferdi olarak dünyaya gelir ve ailesinde okulda toplumda çeşitli düşünceler öğrenir. Okul eğitim ve öğretim yeri olarak sadece sınavlar bütünü değildir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde de öğretilenler arasında felsefe, adalet,din, ahlaki değerler,temizlik, laiklik,vatan, bayrak,  İslam alimleri bulunmaktadır .
Bu topraklarda yüzyıldır birlikte yaşayan bağımsızlıkları için ortak payda da bir araya gelen, başka milletlerin hâkimiyeti altına girmeden bir arada hür ve bağımsız şekilde yaşamak isteyenler toplum değerlerine sahip çıkarak yaşatabilirler.
Milli ve manevi değerlerini sahip çıkabilen toplumlar dinlerini, inançlarını, dillerini, kültürlerini yaşatabilirler. Didişme ve kırgınlık insanlar arasında güven ve saygıyı tehlikeye düşürerek milli birliğimizi ve beraberliğimizi tehlikeye sokarak dış güçlerin emellerine ulaşmasını sağlamaktan başka bir işe yaramaz. Yüce Önder Atatürk?ün söylemlerinin birinde ?Bir millet kendi kuvvetine dayanarak varlığını ve bağımsızlığını sağlamazsa şunun bunun oyuncağı olmaktan kurtulmaz.?demiştir.
Bilerek ya da bilmeyerek sürçü zeban etmiş isem af ola?
  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.2 ° / 7.7 ° Güneşli