YUNUS PEHLİVANLI


ÇAY OCAKLARI- TERMİNAL- DÜĞÜNLER

ÇAY OCAKLARI- TERMİNAL- DÜĞÜNLER


Terminal konusundan başlayarak kısaca anlatayım.

Bir-kaç hafta önce bir vatandaş Kırıkkale’deki terminalden kardeşini Kayseri’ye göndermek için bilet alır.Ancak bekledikleri otobüs yarım saat yada 45 dakika  gecikince bileti iptal ettirip kardeşini başka bir otobüsle göndermek ister.Değnekçi diye tabir edilen vatandaşla kısa süreli bir tartışma ve kavga yaşanır.Kavga sonunda bilet iptal ettirildikten sonra yolcu başka bir otobüsle gönderilir.Bunun sonunda yaşanan olay daha felaket .Ancak mağdur olan taraf bu sonucu adliyeye intikal ettirmediği için bende daha fazlasını yazamıyorum.

        Hafta sonu yapılan İl Danışma Meclisi toplantısında Belediye Başkanı Mehmet Saygılı terminal konusunu gündeme taşıyarak :”…Terminal içinde değnekçi dediğimiz ve bu isimle tabir ettiğimiz bir yapılanma var.Biz kesinlikle buna karşıyız.Böyle bir şey yok.Vatandaş kendi rızası ile kendi tercihi ile istediği firma ile yolculuğunu yapacak…” diyerek Belediye olarak bununla ilgili bir çalışma içinde olduklarını belirtmiş.Çok isabetli bir karar.

        Yukarıda yazdığım kavganın benzerleri belki de her gün oluyordur bilmiyorum.Dolayısıyla Terminale bir an evvel çeki düzen verilmesinin zamanı çoktan geldi de geçiyor bile.Bu çağda değnekçi diye çağdışı bir uygulamanın bizim Terminalimizde olması hem Kırıkkale halkına hem de Kırıkkale’ye gelip giden misafirlere ayıptır.Bu uygulama Kırıkkale terminali için çok çirkin bir imaj oluşturmaktadır. Hem değnekçi uygulamasının hem de otobüs ve minibüs şoför ve muavinlerinin yolculara davranışları ile hareket  saatlerine uyup uymadıkları gibi temel konular sağlam kurallara oturtulmalıdır.

        Çağdaş bir terminal işletmeciliği için gerekli müeyyideler belirlenerek bu müeyyidelere uymayan firmalar ve çalışanların  terminalde iş yapması yasaklanmalıdır.  Sanırım bu konuda sadece Kırıkkale Belediyesinin değil,Valiliğin ve Emniyetinde Kırıkkale terminalinde acilen tedbir alması gerekiyor.

                                İŞİN B..KUNU ÇIKARIYORUZ SONRA….

        Biraz argo bir deyimdir (İşi b..kunu çıkarmak) deyimi. Ama mecbur kalınca kullanırsınız.Çay ocaklarına kaldırımlara masa sandalye çıkarılması uygulamasına Ramazan ayında başlandı sanıyorum.Bizim yapımızda doyumsuzluk var ya.Belediye kaldırıma 50 santim müsaade ettiyse biz onu kesin bir metreye çıkartırız.Bir metreye müsaade ettiyse, 2 metreye.Daha sonra hooop yola taşıyıveririz tezgahımızı, masamızı. Vatandaş kaldırımdan geçemezmiş ,bayanlar o sokağa gelince yolu değiştirmek zorunda kalırmış,hiç umurunda değildir bu esnaf kardeşlerin.

       Çay ocağı sahiplerinin hoşuna gitmeyebilir ama Zabıtanın  çay ocaklarının masa ve sandalyelerine çizgi çekerek oturma düzenine bir sınırlama getirmesini son derece olumlu bir uygulama olarak görüyorum.İnşallah alınan bu karar uygulamaya konulur. 

 

          Bir diğer konuda sokak düğünlerinin yasaklanması. Sokak düğünlerinin bir çok mahallede yasaklanmasından sonra açık ve kapalı düğün salonları mantar gibi çoğaldı.Mantar gibi düğün salonu çoğalmasına rağmen salonların kiraları da füze gibi tırmanmaya başladı.Salonlara uygulanabilecek düğün konseptini yapan ve satan ayrı bir sektörde oluşunca düğün yapacak insanımıza çok yüksek faturalar çıkmaya başladı.

         Hadi bunlara da tamam diyelim. Eyvallah diyelim.

Yaklaşık 48 bin emeklinin yaşadığı bu şehirde yaşayan orta gelirli emekli bir vatandaş olarak, çok yüksek faturalar ödeyerek salonda düğün yapmayı ben de istemiyorum.

Ya da salonda düğün yapacaksam düğün salonu sahiplerinin fiyat konusunda insaflı olmasını beklerim.Bunlar konunun ayrı bir yönü.Ancak bu noktaya nasıl geldik?...

          Yıllardır 3 gün boyunca sokak düğünü yaptık (halen yapıyoruz da). Düğünün sazını darbukasını çalan ekip,açtılar amfinin sesini sonuna kadar bangır bangır. Davulun zurnanın sesi 3 mahalleden duyuldu. Büyüklüğüne göre 5 bin-10 bin insanın yaşadığı bu mahallelerde 3 gün boyunca, hastamı var,yaşlımı var,nöbete vardiyaya gitmek için gündüz uyumaya çalışanlar mı var,cenazesi olup yas tutanlar mı var ? hiç düşünmedik.

            Bu konuda bir ses kirlilik sınırı,desibel sınırı olmasına rağmen Çevre Müdürlükleri de ne hikmetse pek kendilerini üzmedi.Düğün yapan ancak kendini düşündü.(Ne yapayım komşumda düğününde amfisini gümbür gümbür açtırmıştı bende açtırırım ) dedi ve 3 gün boyunca amfinin hoparlörlerinden gürültü eziyeti fışkırdı.Bu amfilerin patlatırcasına açılmasının en büyük müsebbibi kuşkusuz müzisyenlerdi.

          Bu gün sokak düğünleri kaldırılmasın diye mücadele veren müzisyenler, dün olduğu gibi bu günde halen bu konuya gerekli hassasiyeti gösteriyor mu-göstermiyor mu ? lütfen bu konuyu sizlerde gözlemleyin ve söyleyin.

Geçen hafta bir akrabamın oğlunun apartmanının bahçesinde yaptığı düğününe gittim.Emin olun açık havada olmamıza rağmen bir çok insanın kulakları amfinin sesinden dolayı geçici olarak kapandı.Yalnız burada aynı amfi eziyetinin kapalı düğün salonlarında da devam ettiğini ekleyelim.        

        Çay ocağı açarız, kaldırımı kapatırız.İşyeri yada bir dükkan açarız, kaldırımı kapatırız.Araç kiralama işi yaparız kaldırımı kapatırız. Hatta yolu da kapatırız.Düğün yaparız sazcının amfisi 3 mahalleyi inletir.Devletin milletin yolunu kapatırız.Yani argo tabirle (işin b.kunu çıkarırız.)

Bu konularda bir yasaklama getirilince de (vayyyy niye yasaklıyorsunuz,nasıl yasaklarsınız ) diye protesto ederiz.

         Çay ocağı sahipleri, değerli müzisyenler, hatta mahallesinde,sokağında  düğün yapan ve amfinin sesinin sonuna kadar açılmasına müsaade eden değerli düğün sahibi hemşerim, bu gün şikayet ettiğimiz bu konularda bizim, sizin hiç suçu  yok mu ?                                                   Yunus PEHLİVANLI

                                                                                                                                   

     

.r.dinler
3.06.2014 11:37:09
sayın pehlivanlı,Ak Parti il başkanını akşam sabah görevden alınacağı söyleniyormuş,adı geçenler,abdullah öztürk beşir beyin desteği olabilirmiş,avukat erhan bey veli beyin desteği varmış,haydar bozdemir,mesut saluk,orhan aytekin isimleri geçiyormuş ne dersiniz bu isimler ne kadar doğrudur ama her yerde bu isimler geçiyor duyuyoruz siz ne dersiniz.

ahmet elidemir
3.06.2014 13:01:39
YUNUS KARDEŞİM ÇOOK DOĞRU KONULARA TEMAS ETMİŞ HER KONUDA OLDUĞIU GİBİ DÜZGÜN BİR UYGULAMAMIZ YOK MALESEF

k.saner
3.06.2014 14:00:14
artık temiz düzgün ticaretle uğraşmayan tertemiz isimler bulunmalı ve partinin içi cadı kazanı olmaktan kurtulmalı.artık falancaya yakın filancanın adamı yaftasından kurtulmak lazım.

r. Ekber
5.06.2014 09:39:01
(işin b.kunu çıkarırız.) ifadesi olmamış Yunus kardeş sizin üslubunuza yakışmamış, olayın böyle olduğu aşikar ama böyle yazılmaz. Bunun adı kara mizahtır sizin gördüklerinizi göremeyenleri bu şehre yönetici yapıyorlar...

face okuyucuları
6.06.2014 21:18:15
Neriman Gökbulut Helal olsun yunus abi işin rast gelsin sende olmazsan kim dile getirir acaba bence kocaman bir HİÇ kimse saygılarımla yunus abi 21 saat önce · Beğenmekten Vazgeç · 3 .. Özgür Pehlivanlı yunus abi super bir yazi kaleme almısin tebrik ederim. 21 saat önce · Beğenmekten Vazgeç · 2 .. Erol Çelebi SEKTÖR BAZINDA ÇOK ÖRNEK VAR HANGİ BİRİNİ SAYALIM : Şehrimizin Kanun ve nizamlara uymama, uygulayıcıların da bunları görmemezlikten gelme huyu halen devam ediyor, ben buna manavları da eklemek istiyorum, semt minibüsleri yakınlarındaki manavlara bakın onları da lütfen değerlendirin,sorun çok lakin çözecek idareci...? İşin kanun nizamlara göre yapılıp yapılmadığını zaman gösterecek bekleyip göreceğiz.... 20 saat önce · Düzenlendi · Beğenmekten Vazgeç · 2 .. Ahmet Çizmeci yunus bey yazınızda ilk degindiginiz konuya ben bir şeyler söyleyim bir şehre giderken çok dikkat etdigim konu o ilin şehirler arası çalışan otobüs firmalarıdır şöför mavin veya hostesler nasıl davranır ilgisi müşterisine nasıldır ikincisi terminalde...Daha Fazlasını Gör 11 saat · Düzenlendi · Beğenmekten Vazgeç · 4 .. Adnan Yiğit DÜĞÜN YASAKLARI KALDIRILSIN : Kırıkkale müzik kültürünün beşiği olan bir şehrimizdir ve bu şekilde de anılmaktadır. Son yıllarda ise bu kültürümüze yasaklar getirilmektedir. Kültür ve Cumhuriyet şehri olarak anılan Kırıkkalemizin yasakl...Daha Fazlasını Gör 10 saat · Düzenlendi · Beğen .. Adnan Yiğit Ne yazık ki bu yasaklara sebep olan düğünlerde silah atan magandalar kendilerini senin tabirinle Biraz argo bir deyimdir (İşi b..kunu çıkardılar) o mermiye vereceğin parayı gelin ve damada hediye alsa daha iyi olmazmı. Evet sanatcı ve Müzisyenlerimi...Daha Fazlasını Gör 10 saat · Düzenlendi · Beğen .. Emre Akpınar Helal yunus amca sonuna kadar katılıyorum..... 10 saat · Beğenmekten Vazgeç · 1 .. Gazi Mustafa Pehlivanli Değnekçiler azmış şekilde vatandaşı rahatsız ediyorlar hala değişen yok abi..çok haklısın.. 4 saat · Beğen .. Esma Gökbulut Cok dogru bir yazi olmuş yunus amca sonuna kadar haklisin..ama kabul edelim ne yazikki degismeyecek `kültür` diye nitelendirilen gercekler bunlar 4 saat · Beğenmekten Vazgeç · 2 .. Mehmet Çetin Eğer istenirse öyle bir düzelirki 29 dk. · Beğenmekten Vazgeç · 1

Halim SELİM
8.06.2014 19:41:55
Yıllardır şehirler arası yolculuk yapıyorum, halen de yapmaktayım. Kırıkkale otogarında ki çirkinliği -neredeyse- hiçbir yerde görmedim. Bunlardan değil medeniyet insan olmasını beklemek bile bazen fazla. Bu yıl gördüğüm manzara; otogara giden dolmuşlara binip, daha insanları dolmuştayken rahatsız etmekteydi "değnekçi" dediğiniz tiplemeler. Dolmuşçuya neden kapıyı açtığını sordum. -Abi açmayınca bana kızıp/küsüyorlar dedi.(Bence tehdit ediyorlar) Otogar bile yokken değnekçilerin sağladığı hizmet ile yolculuk yaptığım zamanları biliyorum. Bu tiplemeler "değnekçi" de değil, hizmet sunmuyorlar sadece rahatsız ediyorlar. Yazıda belirttiğiniz tüm kurumlar elini taşın altına kesinlikle koymalı. Bu iş öncelikle belirttiğiniz gibi prestij işidir. İnsanlar ilk olarak otogarda karşılanmaktadır. Emin olun Eskişehir otogarına indiğinizde hissettikleriniz ile Kırıkkale otogarına indiğinizde hissettikleriniz çok farklı oluyor. Ek olarak vatandaşa da görev düştüğünü düşünüyorum. Öncelikle insan gibi, insana yakışan yolcuğu talep etmek gerekiyor. Özellikle Kırıkkale - Ankara arasında vatandaş tabiri caizse kamyonetin arkasında ki kurbanlık "danalar" gibi taşınmayı, "ördek" olmayı kanıksayıp kabul ederse bu tür çobanların türemesi işten bile değil. Şark kurnazlığıyla 10 dakika erken varmanın hesabını yapmak yerine evinden yarım saat önce çıkıp "anladığınızı varsaydığım" çobanlara para/prim vermemek gerekiyor. Kırıkkale de doğdum, büyüdüm. Kırıkkaleliyim. Kırıkkale halkı bu hizmeti hak etmemektedir. Ödenen ücret hizmet için ödenmektedir. Hizmetin kalitelisini istemek ücreti ödeyenin hakkıdır ve kesinlikle istemelidir. Çay ocakları konusunda da haklısınız. Üslubunuzda yerinde bence. Kaç insan o masa sandalye ile dolu sokaklardan eşiyle rahatça geçebiliyor? Benim eşim olsa ben de yolumu değiştirirdim. Kaç kadın o sokaklara tek başına girebiliyor? Üstelik hoş bir görüntü değil. Şehir, şehir değil sanki açık hava kahvehanesi. Zafer caddesinin girişine Kırıkkale açık hava kahvehanesine hoş geldiniz yazmalılar bence. Düğün konusu yorum bile gerektirmiyor. Elinize sağlık. Hepimize daha medeni, daha yaşanılabilir, daha güzel bir Kırıkkale diliyorum. Hepimize insanların sırf merak edip başka şehirlerden gezmek için geldiği bir Kırıkkale diliyorum.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli