ÖZNUR ÖZDER BAZ


Anne gözüyle, yerli yersiz diziler

Anne gözüyle, yerli yersiz diziler


Bizim ülkemizde gündem oluşturmanın hiçte zor olmadığı kanısındayım.
İnsan hayatının bir parçası haline gelen TV ?ler ve dizileri  o kadar iç içe yaşar hale gelindi ki?
Hayır, anlamadığım kimse onlara 90 dakika dizi yapın demedi. Bundan 2 yıl önce dizi patlamalarını düşünürsek prime time içinde 2 diziyi arka arkaya izliyorduk. Şuan özetiyle birlikte aynı dizi 180 dakika. Özetin Türkçe karşılığı değişti. Tekrar özet oldu  ve televizyoncular kendi istedikleri gibi yapıyor sonrada halk böyle istedi diyor. Yok güzelim halkın böyle istediği falan yok. Siz istiyorsunuz biz izlemek zorunda kalıyoruz.
Allah aşkına yeter, bu ülke insanın da kaliteliyi izlemek hakkıdır. Ben her bireyinde kaliteli dizi izleme hakkı olduğunu düşünüyorum. Bundan sorumlu olanlara iletilir.
Gerilim, heyecan, kavganın dövüşün bol olduğu tabancaların gereksiz yere var olduğu dizilerden kimler sorumlu? Şiddetin var oluşundan kim sorumlu? Ailece izleyeceğimiz programlarda dahi tabancalar kol geziyor. Sağlığa zararlı diye sigaraya buzlanma getiriliyor. Tamam, güzel ama şiddete yönelik kullanılan araç gereçlerinde TV ekranlarında yer verirken dikkat etmek gerekmez mi?
Bugün ülkemizde televizyon izleyen çocuk sayısını düşünürsek haftada sadece 1 ya da 2 dizi zar zor izlenebilmektedir.
 O kadar çok dizinin yanında uzmanlar bazı dizilerin çocuk sağlığını etkilediği görüşünde tamam ama hangisi etkilemiyor ki?
Ben oğlumla bırakın dizi izletmeyi,  o çizgi film izlerken dahi dehşete kapılıyorum. Asıl bunların bir düzene sokulması gerekmiyor mu? Sanatçı haklarını korurken çocuklarını da koruyanlar olmalı. Saat 08:00 de başlayan gece yarısına kadar yayınlanan bir çok programı izleyen milyonlarca çocuk olduğunu düşünüyorum. Öncesinde şiddet korku içerir 7 yaş altı yazmak tek başına sorunu gidermez. Kurallar var muhakkak bende uyguluyorum. Sayısız çizgi film kanalları var şifreledim çocuğum izleyemiyor ama sorun izletilen çocuklar için ne yapabiliriz. Ben biliyorum ki benim yüreğimin dayanamadığı acı, keder, intikam ihtiras dolu sahnelere 7-13 yaş arası çocuklar nasıl dayansın.
Bana ne, anne baba izletmesin demek yetmez bana neci toplum olmak çözüm değil.
İki çocuğu olan bir anne için naçizane düşünlerim; yetkili merciler ne yapar bilinmez.
Diğer bir taraftan da çok büyük kadrolarla yapılan bu dizilerin gerçekliği nasıl uyarlandığı konusuyla birlikte tüm bunları gündeme getiren muhteşem yüzyıl dizisini bende merakla bekleyenlerdendim. Ama ilk anda beklediğim gibi değildi bundan sonra daha iyi olabilir fakat o ilk bakış değil midir etkili olan.
Tamam, bir belgesel değil nihayetinde bir dizi ama hepimizin bildiği bir tarih var ortada okuduğumuz kitaplar. Eleştirmek izleyicinin hakkı kaliteli izleyici eleştirir.
 Muhteşem yüzyıl dizisinde çocuğumuza bak Osmanlı padişahı böyleydi diyeceğimiz bir şeyler olmalıydı. Reyting kaygısı olmamalıydı. Bir film de olsa bir evin yatak odasına bu kadar hızlı girmek ne kadar doğru.
Hele ki orası 700 yıllık bir Osmanlı sarayı ise;
 Bana göre doğru değil. 8 yaşındaki oğlum;? Anne burada da sevgi olayı var diyor.? Gözünü kapatarak izlediği sahnelere.
Ben 8 yaşındaki oğlumun izlemesine engel olabilirim ama liseye giden çocuğun izlediği izlenme rekoru kıran aşk, nefret, ihtiras, ihanet, işkence dolu dizileri ne yapmalı?
Gençler bu dizilerden ders mi çıkarmalı? Uygulamalı mı? Konusunda ne derecede karar verebilirler bilemiyorum yani.
Hayatımızın evimizin içine giren her hafta evin baş köşesine konuk edilen bu misafirler oynayanlar, oynatanlar bize gelme aşamasında emeği geçen herkesin biraz düşünmesi gerekmiyor mu ?
Bizim yapmamız gerekende evimize aldığımız bu misafirleri bilhassa da televizyonu izlerken seçici olmak ve birazda hayatımızın içinden her yanımızı sarmasını engelleyerek mutfağımızda, çocuk odasından birazcık da olsa uzak tutmak gerekir.
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli