OSMAN ÖCAL


Uluyanla Hırlayanın Dostluğu ve Sayın Kırıkkale Valisinin Sulakyurt Ziyareti

Uluyanla Hırlayanın Dostluğu ve Sayın Kırıkkale Valisinin Sulakyurt Ziyareti


 

   ‘‘Kim okurdu kim yazardı 
   Bu düğümü kim çözerdi 
   Koyun kurt ile gezerdi 
   Fikir başka başk`olmasa’’

 

   Koca ozan Âşık Veysel’in bir şiirinden bir dörtlük alıntıladığım kısım. Fikirler başka başka olmasa koyun ile kurt beraber gezebilirdi. Hatta kurdun kuzuya suyumu bulandırdın bahanesi olamazdı.

 

   Ya birbirine düşman olan kedi ile köpek, kedi ile fare veya köpek ile kurt acaba beraber olabilirler mi. Hayvanların dostluğunu konu edinen çok sayıda hikâye ve masal yazılmış. Yazılanlarda her ne kadar hayvanlar söz konusu edilse de olay insanlar üzerinedir.

 

   Birbirine düşman olan hayvanların gerçekten bir beraberliği, dostluğu söz konusu olabilir mi? Bunun örnekleri çok elbette. Bir örnekte ben vermek istiyorum. İlçemiz Sulakyurt’a bağlı Koru ve Çayoba köyleri arasında Kızılırmak kenarında Cennet Bükü diye adlandırılan bir mevki var. Şimdilerde insanların fazla uğramadığı ve tamamen iğde ağacı ile dolmuş bir yer.

 

   Köyde idim. Geçenlerde bir akşamüzeri Cennet Bükü’ne doğru şöyle bir dolaşayım dedim. Henüz varmak üzereydim ki yetmiş seksen metre kadar uzakta iki büyük üç tane de küçük hayvanın mevki girişinde iğdeler arasında oynaştığını gördüm. Burası aynı zamanda domuz barınağı olduğu için önce domuz zannettim. Olduğum yere oturum izlemeye başladım ve izlerken bir kurt ailesi olduğunu anladım.

 

   Biraz sonra beyaz renkli bir hayvan daha geldi yanlarına. Büyükler daha uzaktan gelirken karşıladılar. Kuyruk sallayıp koklaştılar. Hiç beyaz kurt görmemiştim. Sonra beyaz olan yattı diğerleri oynaşmaya devam etti.

 

   Beyaz olanın bir köpek olabileceği aklıma geldi ve meraklandım. Düşündüm; ses verirsem belki anlaşılır dedim. Seslenince kurt ailesi anında iğdeler arasına gizlendiler. Beyaz olan yerinden kalkıp ev veya sürüyü yabancıdan koruma içgüdüsüyle bana doğru havlamaya başladı. Beyaz olan köpekti.

 

   Böyle bir durumla ilk defa karşılaşıyordum. Köpek öyle havlıyordu ki bana doğru sanki kurt ailesinin korumalığını yapıyordu. Biraz yaklaşayım dedim. Kurtlar gizlendikleri yerden çıkıp ters istikamette hızla ilerlerken köpekte arkalarından devam etti, arada bana doğru dönüp havlayarak. Sonra iğdeler arasında kayboldular.

Ey insanoğlu dünya kimseye kalmıyor.

 

   Sayın Kırıkkale Valisinin Sulakyurt Ziyareti

 

   Yaklaşık bir ay önce Kırıkkale Valisi Sayın Ali Kolat Bey Balışeyh ve Sulakyurt ilçelerini ziyaret etmişlerdi. Ziyaretlerinde yetkililerden gerekli bilgiler alıp her şeyin yolunda olduğunu öğrenip dönmüşlerdi.

 

   Meslek hayatımdan bilirim ki; bir kurumda bir denetleme veya bir ziyaret olacağı zaman kurum yetkilisi önce her tarafın pırıl pırıl ve sorunsuz olmasını ister arkasından denetleyiciye veya ziyaretçiye örnek bir bölümü gösterir aferini alır.

   Sayın valimiz Sulakyurt’a kadar gelmişken, Duble yollardan, KÖYDES çalışmalarından bahsedilmişken bir de köylü vatandaşın bir sorunu var mı, köylerimizin yolları nasıl, içme sularının durumu nedir, ekip biçtiklerinden memnunlar mı diye merak etseydi. Ve bir köy seçip ‘Hadi şu köyü, köylüyü bir görelim, sorunları yerinde tespit edelim’ diyebilseydi. Mesela Kırıkkale isminin ilk harfiyle başlayan Koru köyünü bir örnek olarak ziyaret edebilselerdi.

 

   Makam arabası on üç kilometrelik yolu alırken kumla kaplı kısımlarından geçerken toza bulansa, esikten kurtulurken şarampole, şarampolden kurtulurken esiklere bir düşse de vali beyimizin tüyleri bir dikenleşse idi.

 

   Bürokratik engeller, projeler, bütçeler, sıraya alınmalar vs. vs. değil mi kimini güldürüp kimini sızlatan.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli