OSMAN ÖCAL


Eğitim ve Siyaset

Eğitim ve Siyaset


    Eğitimin içine ette nasıl edersen et.

 

    Sen ağasın, sen paşasın, sen kralsın daha ötesi var mı(?)

 

    Her önüne gelenin vurduğu bir top, gün gelir patlamaz da ne yapar?

 

    Kendi kendisiyle hesaplaşan bir yönetim anlayışı var bu memlekette. Sık sık kendi çıkardığı yönetmeliklerle oynuyorlar. Bu yönetim anlayışı, eğitimin içine ederken bir defa olsun vicdanlarını temizleyip durulamadıkları gibi kendi yaptıklarını beğenmeyerek kendileri içinde çelişkiye düşüyorlar ve siyaset anlayışlarını Türk milli eğitimine bulaştırmaya çalışıyorlar.

 

    Türkiye’deki siyaset anlayışı zaten kirliliğin son safhasını yaşarken en önemli kurumlardan olan milli eğitim kurumuna kendi siyasi düşüncelerini baskın kılmak için okullara yönetici görevlendirmesini düzenleyen yeni bir yönetmelik yayımlandı.

 

    ‘Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine ilişkin Yönetmelik’ 10 Haziran 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Eski yönetmelik olan: ‘ 4.8.2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ‘ henüz ilk doğum gününü kutlamaya hazırlanırken yeni yönetmelikle yürürlükten kaldırılıverdi. Oysa bu yönetmelikte aynı yönetimin eseriydi. Ayrıca bu yönetmeliğe göre yönetici adayı hem yazılı hem sözlü sınava tabi idi.

 

    Yürürlükten kaldırılan bu yönetmelik de ‘28.2.2013 tarihli ve 28573 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme

Yönetmeliği’ni yürürlükten kaldırmıştı. Dikkat edin henüz altı aylık.

 

   Altı aylıkken kaldırılan yönetmelik ise: ‘13.8.2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik’i yürürlükten kaldırmıştı.

 

   Aynı yönetimin böyle sık sık değişikliğe gitmesi hem beceriksizliğini hem de her türlü eğitim kurumuna siyaseti bulaştırmak isteği olduğunu net olarak ortaya koyuyor. Özellikle yeni yapılan son görevlendirmeler bunu açıkça gösteriyor.

 

   Eğitim sendikaları bu durumdan şikâyetçiler. Yeni görevlendirmelerdeki değerlendirme yönteminin usulsüzlüğünü belirterek, hakları gasp edilen yöneticilerin haklarını tekrar alma yolunda uğraş vereceklerini belirtiyorlar.

 

   Atanmak isteyen bir adayı tanımayan, göreve yeni atanmış ilçe milli eğitim müdürlerinin ve şube müdürlerinin oylamada önlerine konan listeye göre puanlamaya katıldıkları intibaını uyandıran değerlendirmede sendika yönetimleri yönetime yakın sendika üyelerinin 100 üzerinden 75 üzerinde puan aldıkları ve tecrübeli mesleğini en iyi şekilde icra eden üyelerinin ise görevlerinden alındığını belirtmektedirler.

 

   Kırıkkale’de 152 okul müdüründen yalnız 46’sının sınır olan 100 üzerinden 75 ve üzeri puan alması ve 106 okula yeni müdür atanması nasıl açıklanabilir. Hele hele 75 ve üzerinde puan alan okul müdürlerinin yüzde 80 kadarının Eğitim Birsen üyesi olması.

 

   Şunu hiç kimse iddia edemez Eğitim Birsen üyesi olan öğretmenler diğer sendikalara üye olan öğretmenlere göre daha başarılıdır. Kurumlara bulaştırılan necaset gibi bu işte de bal gibi siyaset var.

 

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli