OSMAN ÖCAL


PKK Terör Örgütünün Tunceli Çıkmazı–2

PKK Terör Örgütünün Tunceli Çıkmazı–2


PKK terör örgütünü MİT’in kurduğunu düşünenlerin farklı bir iddiaları daha var: Doğu ve Güneydoğu ağırlıklı sol örgütlerin pasifleştirilmesi amacıyla kurdurulmuş ve tüm Kürtçü örgütler PKK çatısı altında toplanmaya itilmiştir.

Yetmişli yıllarda Güneydoğu’da faaliyet gösteren Rızgari, Ala Rızgari, Kawa, Denge Kawa, DDKD gibi Kürtçü örgütlerin bulunduğu malum. Bu örgütler terör örgütüyle bazen çatışma yaşasalar bile seksen ihtilali sonrasında bir şekilde o zamanlarda ‘apocular’ diye adlandırılan ve daha baskın gelen PKK terör örgütünün çatısı altında toplanmış olmalılar ki terör eylemlerinde adlarını duymuşluğumuz yoktur.

Görev icabı Diyarbakır’da bulunduğum zaman Tunceli Ovacık’tan Zaza Alevisi olduğunu bildiğim bir öğretmen Şafi Kürt bir öğrenciyle konuşurken, öğrenciye süpürge gibi gündelik olarak kullanılan bazı eşyaların isimlerini sorup aldığı cevaba göre kendilerinin de o eşyaya Zazaca ne dediklerini söyleyip dil benzerliği ve dil farklılığı kıyaslaması yaptığına şahit olmuştum.

Bu öğretmen on gün on beş gün aralarla ancak okula uğrardı. Bir gün hocam siz gidiyor on beş gün görünmüyorsunuz, sonra görünüp tekrar kayboluyorsunuz, ne yapıyorsunuz bu günlerde diye sorduğumda: ‘‘ Ben örgüt adına iller arasında silah sevkıyatı yapıyorum’’ cevabını vermişti. Peki nasıl yapıyorsunuz yakalanmıyor musunuz dediğimde: ‘’ Silahları paket halinde otobüsün bagajına koyuyorum, yakalanırsa sahiplenmiyorum, yakalanmazsa sorun yok inerken paketi alıp iniyorum’’ demişti.

Öğretmen bir PKK’lıydı ve devlet memurluğunun yanında köylülerin ‘apocular’ dediği gruplara silah taşıyarak kuryelik görevini yapıyordu.

Şimdi daha iyi anlıyorum ki o öğretmen etnik olarak Zaza bile olsa kendisini Kürtlükten soyutlamıyor beklide Zazaları Kürt olarak biliyordu. Ya da Türkiye Cumhuriyetine Kürtçülerle beraber kast etmek istiyordu daha niceleriyle beraber.

Günümüzde bile Zazaları Kürt sayan Kürtçüler var. Bunun yanında özellikle Alevi inancında olanlarından hareketle Zazaları Türk sayan olduğu gibi Zazaları ne Kürt ne Türk ayrı bir etnik grup olarak görenler var.

Sözde Kürt açılımı ve çözüm süreci ile beraber Tunceli ve çevresi ağırlıklı olarak Zazalar az da olsa var olan seslerini yükseltmeye başladılar. Çünkü Terör örgütü devletten ne koparırsa Kürtler adına koparıyor ve Zazalar hiç hesaba katılmadığı gibi örgüt tarafından Kürt sayılıyor ve asimile edildiklerine inanıyorlardı.

Terörist başının tek adam tek lider konumunda kalmak istemesinin altında aslında Kürt etnik ırkçılığının yattığı gerçeği de bilmeyenler tarafından bilinir duruma gelmiş oluyordu. Örgüt içi hesaplaşmalarda infaz edilen veya saf dışı bırakılan örgüt ileri gelenlerinin büyük çoğunluğunun Zaza bölgesinden olması da örgütteki Kürt ırkçılığının diğer bir kanıtı sayılmaktadır.

Aynı kamplarda eğitim görüp eylemlerini beraber gerçekleştiren militanlardan Zazaların Kürtleri ‘apocu Kürt faşistler, Şafi Kürtler, Ermeni Kürt faşistler’ diye nitelemesi, Kürtçülerin ise Zaraları bölücülükle, Kemalistlikle hatta Türkçülükle ilişkilendirmeleri bir yol ayrımında bulunduklarını ortaya koymaktadır.

Burada iki faktör ortaya çıkıyor: Bir etnik farklılık, iki inanç farklılığı. Zazaların Kürtçülere Şafi Kürt demesi, Kürtçülerin ise Zazalara ait bazı dernekleri faşist ve CHP’li olarak nitelendirmesi bunun açık delili olsa gerek.

Diğer taraftan, Alevilerin Şafi Kürt kültürüne asimile olmasına hayır diyenlerin varlığı da bir kopmanın söz konusu olduğunu gösteriyor.

Ta yetmişli yıllardan beri var olan fakat son yıllarda yüksek sesle dillendirilen bu durumun Türkiye Cumhuriyeti için hayırlara mı yoksa şerlere mi vesile olacağını zaman gösterecek. Bu arada özellikle seksen ihtilali öncesi zaman zaman PKK terör örgütüyle de çatışmalar yaşayan ve hala varlığını sürdüren bazı sol örgütlerin tutumlarının nasıl olacağını yine zamana bırakacağız.

PKK terör örgütü elemanlarının; yönetimini Zaza patentli örgüt üyelerinin yaptığını ifade ettikleri bazı gruplar için "Kontracılar, CHP’li ülkücü bozkurtlar, Kürtleri bölmeye çalışan kontracı Türkler" gibi imalarda bulunması ise ayrı muamma. (Devamı gelecek…)

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli