Zehirli mantar ağrılı ölümlere yol açar

Zehirli mantar ağrılı ölümlere yol açar

Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Perihan Güler, yaz aylarında vatandaşların mantar toplarken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.Güler, zehirli mantarın vücudun direnç ve bağışıklık sistemini yok ederek ağrılı

DİKKATLİ VE BİLGİLİ OLUNMALIDIR

Kırıkkale Üniversitesi tarafından öğrencilere ?Zehirli Mantarlar? semineri verildi. Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Perihan Güler tarafından zehirli mantarlarlara karşı dikkatli olunmasını gerektiğini söyledi. Yaz aylarında bir çok vatandaşın mantar topladığını belirten Güler, bu konuda herkesin dikkatli ve bilgili olması gerektiğini bildirdi. Zehirli mantarların vücut direncini yok ederek, bağışıklık mekanizmasını vurduğunu belirten Güler, zehirli bir mantar yiyen kişinin; ağrılı ve sancılık bir ölüm ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

MANTARLARI AYIRT ETMESİ ZOR

Perihan Güler, mantarın ne olduğu, zehirli ve yenen mantarların nasıl ayırt edilebileceği hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Güler ?Türkiye?de mantar zehirlenmelerinin en önemli sebebi halkın, özellikle kırsal kesimde orman ve çayırlarda mantarları toplayarak yeme alışkanlığında olmalarıdır. Bazı yörelerde toplanan yabanıl mantarlar pazarlarda satılmaktadır. Ülkemizde zehirli ve yenen mantarlar yan yana yetişmez inanışı vardır. Aksine zehirli ve yenen mantarlar aynı arazide ve yan yana yetişebilir. Bazı zehirli ve yenen mantarlar ise birbirine o kadar çok benzer ki ayırt etmesi çok zordur? dedi.

BİLİMSEL DAYANAĞI YOK

Güler, zehirli ve yenen mantarları ayırt etmek ise dış görünüşüne bakarak ve her zaman toplandığı yöre dikkate alınarak toplanmasının yanlış olduğunu belirtti. Mantarların zehirli yâda yenebilir olduğunun ayırt edilmesinin yalnızca uzman kişiler ve laboratuar ortamında ayırt edilebileceğini söyleyen Güler, mantarın koparıldıktan sonra iç kısmının mavileşmesi mantarın zehirli olduğunu gösterir, ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir yâda gümüş bir kaşık veya para ile kaynatılınca zehri kaybolur gibi inanışlarında hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını ve yanlış olduğunu vurguladı.

1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!