Zatürre Hastalığından Korunma Yolları

Zatürre Hastalığından Korunma Yolları

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, zatürrenin önlenmesi için en etkili yolun, çocukların beşli karma, dörtlü karma, zatürre, kızamık aşılarının tam ve zamanında yapılması gerektiğini bildirdi.

 

ÖKSÜRME VE HAPŞIRMA

Dr. Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, zatürrenin tüm dünyada çocuklar arasında en büyük ölüm nedeni olduğunu ve her yıl 5 yaşın altında 1 milyon 200 bin çocuğun zatürre nedeniyle öldüğünü belirtti. Zatürrenin bakteri, virüs ve mantarlar nedeniyle oluştuğunu ifade eden Dr. Uzun, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: "Yakın temasla insandan insana bulaştığı, hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırması sırasında saçılan damlacıkların hava yolu ile yayılması sonucunda sağlıklı kişilere bulaşma olduğu bilinmektedir. Zatürre genellikle kış aylarında ve ilkbaharın başında ortaya çıkmaktadır”

 

DÖRTLÜ KARMA AŞISI

“Çocuklarda beslenme yetersizliği, başka bir hastalığının bulunması, ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmemesi ve kalabalık yaşam, ebeveynlerin sigara içmesi gibi çevresel şartlar zatürreye yakalanma riskini arttırmaktadır. Mikropların bazı ilaçlara direnç geliştirmesi nedeniyle hastalığın tedavisi güçleşmektedir. Zatürrenin önlenmesi için en etkili yol çocukların beşli karma, dörtlü karma, zatürre, kızamık aşılarının tam ve zamanında yapılmasıdır. Beşli karma aşısı 2, 4, 6`ıncı ayda ve 18`inci ayda, dörtlü karma aşısı ilköğretim birinci sınıfta, zatürre aşısı 2, 4, 6`ıncı ayda ve 12`inci ayda, kızamık aşısı ise kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı içinde 12`inci ayda ve ilköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır." Dr. Uzun, anne sütünün zatürreye yakalanma riskini en aza indirdiğini unutmamak gerektiğini ve ev içinde hava kirliliğinin önlenmesi, ellerin yıkanmasının da zatürrenin önlenmesinde etkili önlemler olduğunu sözlerine ekledi.



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!