Yüreğinizdeki engelleri ortadan kaldırın

Yüreğinizdeki engelleri ortadan kaldırın

Vali Ali Kolat, Kırıkkale'de bin 800 engelliye evde bakım hizmeti verildiğini söyledi. Engelliler için özel sınavlar yapıldığını belirten Kolat, bu konuda hükümetin önemli adımlar attığını bildirdi.

ENGELLERİ ORTADAN KALDIRAN PROGRAM
3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde, program düzenlendi. Engellilerin hayat şartları ve yaşamlarının konuşulduğu programda engelliler şarkılar ile eğlendi. Engelleri bir gün dahi olsa aşan engelli vatandaşların mutlulukları gözlerinden okundu. Vali Ali Kolat, Kırıkkale’de bin 800 engelliye evde bakım hizmeti verildiğini ve bu konuda önemli çalışmaların yapıldığını söyledi. Herkesin engelli adayı olduğunu belirten Kolat, engellilere iyi bir şekilde yaklaşarak yürekteki engellerin kaldırılması gerektiğini bildirdi.

BİR ARAYA GELİN ARAÇ VERELİM
Kırıkkale’de bulunan engelli derneklerinin bir araya gelmesi gerektiğini belirten Vali Ali Kolat, kentte bulunan 5 derneğin bir araya gelmesi durumunda onlara Valilik tarafından araç tahsis edileceğini söyledi. 5 derneğin hepsine araç verme şanslarının olmadığını belirten Kolat, gerekli yakıt desteğinin gerek Özel İdare gerekse Belediye tarafından verildiğini bildirdi. Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon Merkezinin son aşamaya geldiğini belirten Kolat, 2014 Mayıs ayının sonlarına doğru inşaatın tamamen bitirileceğini çalışmaların son sürat devam ettiğini kaydetti.
Engelsiz Yaşam Merkezleri’nde, kentte bulunan engelli vatandaşların rahat bir ortamda rehabilite edileceğini belirten Kolat, ailelerin de bu durumdan oldukça memnun kalacağını ifade etti.

PROJELER TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR
Kolat, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bağlı inşaatların sürdüğünü, bunların tamamlanmasının ardından fiziki olarak iyi bir konuma gelineceğini kaydetti. Kolat, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü binasını inşaatı için 4 milyon TL ödeneğin hazır olduğunu ifade etti. Toplamda 10-13 Milyon TL gibi bir yatırımın söz konusu olduğunu belirten Kolat, zemin artı 4 kat olan binanın 2014’de bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Kente yapılacak olan huzurevi projesinin de değerlendirileceğini belirten Kolat, yaşlı hizmet evi merkezinin proje kapsamında açılacağını açıkladı.

ZOR BİR HAYAT ŞARTLARI VAR
Engellilerin zor bir hayat şartı içinde olduğunu belirten Vali Kolat, güzel bir şarkıyı dinleyememenin, bir kişiyi görememenin dünyanın en zor sıkıntısı olacağını tahmin ettiğini söyledi. Kolat, “En sevdiğimiz kişi görememek zor gelir. Hangi ortamdayız onu dinleyemiyoruz, bunlar çok zor şeyler. Engelli vatandaşların hayatı son derece önemlidir. Onlarında imkanlardan faydalanması için yapılan çalışmalar önemli bir ivme kazanmıştır. Ülkemizde engelli vatandaşlarımız için çok ciddi mevzuat değişiklikleri olmuştur. Rahatlık sağlayan çalışmalar ile engelli vatandaşlarımız iyi bir şekilde hayatını sürdürüyor. Hükümet ve yerel yönetimlerin duyarlılığı bu konuda etkili oluyor” diye konuştu.


İŞ KAZALARINDA DİKKATLİ OLUNMALIDIR
Engelliliğe yol açan kazalar konusunda dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Vali Kolat, “Engelli olmaya yol açan; trafik kazaları ve iş kazalarının önüne geçmek için dikkatli çalışma modeli yapmak gerekir. Engellilerin en önemli sorunu olarak baktığımız zaman alt yapı konusu olarak göze çarpıyor. Altyapı konusunda her kurumun duyarlı olması gerekiyor. Mahalli idarelerin çalışmalarının hızlanması gerek. Engelli ve bakıma muhtaç vatandaşlarımıza yaptığımız evde bakım desteği önemli bir çalışma modeli. Engelli vatandaşlarımızın haklarını korumak ve kollamak bizlerin başlıca görevi olmalıdır” dedi.

10 VATANDAŞTAN BİRİ ENGELLİ
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bülent Pişi, Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unun engelli bireylerden oluştuğunu söyledi. Bu oranın ülkemizde yüzde 12 civarında olduğunu belirten Pişi, “ Yani 10 vatandaşımızdan birisi engellidir. Sosyal ve kamusal hayata katılıma baktığımızda ne yazık ki engelli vatandaşlarımızın aynı oranda temsil edilmediklerini görmekteyiz. Engelli bireyler de diğer bireyler kadar dünya ve ülke kaynaklarından yararlanma haklarına sahiptirler; ancak bu genelde görmezden gelinir” dedi.

PSİKO SOSYAL DESTEK
Pişi konuşmasının devamında, “Engellilik zihinsel, ruhsal, bedensel, görme, İşitsel gibi çeşitli gruplara ayırabiliriz. Bütün durumlar da engellilere yaşama uyum sağlamaları için farklı psiko-sosyal destek süreçler bulunmaktadır. Bu süreçleri sağlıklı geçirilmesinde psiko sosyal destek, sağlık ve eğitim sistemlerin kurulması oldukça önem arz etmektedir. Bütün bu süreçlerde devletimiz, gerek engelliliğin önlenmesi ve gerekse engelli kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında son derece önemli çalışmalar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir”

TOPLUMSAL DUYARLILIK
“İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat` sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür.
Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duygulan ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas ılınmış ve bu doğrultuda çalışmalar devam etmektedir Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmektedir. Başta İnsan Maktan Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge engellilik sorununu temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır” dedi.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ