Yorgancılık can çekişiyor

Yorgancılık can çekişiyor

Geçmişi uzun yıllara dayanan el işi yorgancılık mesleği adeta can çekişiyor. Hızla gelişen teknoloji karşısında yok olma tehlikesi altındaki yorgancılık mesleğinin son temsilcileri kendilerinin sanatkar yerine konmamasından yakınırken mesleği ayakta tutab

TEKNOLOJİ KARŞISINDA TUTUNAMIYOR

Tarihi el işi yorgancılık mesleği yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Hızla gelişen teknoloji karşısında ayakta kalamayan meslek erbapları bir bir dükkânlarını kapatırken bir elin beş parmağı kadar sayıda kalan yorgancılar sanatlarını yaşatmaya çalışıyorlar. Kırıkkale`nin en eski yorgancıları babadan kalma mesleklerinin sanat sayılmadığından yakınırken sanatlarını icra edebilmek için var güçleriyle mücadele ediyorlar. Yorgancılar sentetik malzemeyle birlikte yün ve pamuk yorgan-yatağın kıymetini bilenlerin dışındakilerin tercih etmediklerini belirtiyorlar. Oysa yün ve pamuğun daha kullanışlı ve sağlıklı olduğunu söylüyorlar.

BİZİM İŞİMİZİ SANATTAN SAYMIYORLAR

Kırıkkale`nin en eski yorgancılarından 62 yaşındaki Halis Karamızrak, el emeği ile hazırlanan yorganların, sağlıklı ve dayanıklı olduğunu söyledi. Yorgancılığın zevkli bir meslek olduğunu dile getiren Karamızrak, "Yorgan dikimi yapılırken ince bir ruh, sabır ve zarafet gerekiyor. Bunu bildiğim için ilmekleri ayrı bir özenle atıyorum" dedi. Karamızrak kentte 5-6 yorgancı kaldığını, onların da yaşlandığını ifade ederek,"Bizim işimizi sanattan saymıyorlar. Bu nedenle tercih edilmiyor. Oysa ki yaptığımız iş tamamen el emeği göz nuru. Vatandaşların hazır yatak ve elyaf tercih etmesinden, yün ve diğer malzemeler de yeterince temin edilememesinden dolayı yıllarımızı verdiğimiz, ilmek ilmek işlediğimiz bu meslek maalesef gittikçe kayboluyor. Artık bu meslekte yeni ustalar ne yazık ki yetişmiyor, çırak ve kalfa bulunamıyoruz” diye konuştu.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı