Yiyin için ama israf etmeyin!

Yiyin için ama israf etmeyin!

Toprak Mahsulleri ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Kırıkkale?nin en eski ve tarihi fırınlarından biri olan Zafer Ekmek fırınında ?Ekmeğini İsraf Etme? konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda ekmeğin israf edilmemesi gerektiğine vurgu yap

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ MÜDÜRÜ MUHARREM BELEN, YILDA 2 MİLYAR ADET EKMEĞİN ÇÖPE ATILDIĞINI BUNUN MALİYETİNİN İSE 1 MİLYAR 500 BİN TL OLDUĞUNU SÖYLEDİ. BELEN, KAYBA UĞRAYAN BU PARAYLA 500 KM YOL, 500 ADET OKUL, 80 ADET HASTANE YAPILABİLECEĞİNİ BİLDİRDİ.

Yiyin için ama israf etmeyin!

Toprak Mahsulleri ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Kırıkkale?nin en eski ve tarihi fırınlarından biri olan Zafer Ekmek fırınında ?Ekmeğini İsraf Etme? konulu toplantı düzenlendi.  Toplantıda ekmeğin israf edilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

EKMEKLER İSRAF EDİLMEMELİDİR

Ekmek israfının önlenmesi konusunda TMO`nun öncü kuruluş olacağını belirten Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Muharrem Belen burada yaptığı açıklamada, dünyada insan nüfusu artarken ekilebilir alanların azaldığını söyledi. Ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini belirten Belen, ?TMO Genel Müdürlüğü tarafından Ekmek İsrafına ilişkin çok kapsamlı araştırma sonunda; Bir günde üretilen 101 milyon ekmeğin 6 milyon adedi, yani yılda 2,1 milyar adet ekmek çöpe atılmakta ve bu çöpe atılan ekmeğin parasal değeri de 1,5 milyar TL?dır. Kayba uğrayan bu parayla 500 Km yol, 500 adet okul, 80 adet hastane yapılabilmektedir.? dedi.

BEYAZ EKMEK TAM BESLEYİCİ

Belen konuşmasını devamında, ?Ülkemizde kişi başı yaklaşık olarak 400-450 Gr. ekmek tüketilmekte, günlük tüketilen enerjinin %45?i, proteinin de %47?si ekmekten sağlanmaktadır. Tam tahıl ekmeğinin içinde posa, E vitamin, selenyum, demir, magnezyum ve B grubu vitaminlerden B1, B6 ile niasin bulunmaktadır.  Beyaz ekmeğin ununun imalatı esnasında buğdayın kepek ve endospermi soyulduğu B grubu vitaminler ile bazı mineraller kayba uğramakta olduğundan beyaz ekmek tam besleyici olmamaktadır. Ekmek israfının önlenmesi için ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, gün içinde tüketilemeyen ekmeğin buzdolabında veya derin dondurucuda poşet içinde saklanması ve ekmeğin dilimlenerek tüketilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir.? diye konuştu.

GÜNLERİNİ AÇ GEÇİREN İNSANLAR VAR

Türkiye`de açlık sorunu olmasa da dünyada birçok ülkede insanların açlık yüzünden öldüğünü hatırlatan Belen, ?Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi, 2008 yılında bir araştırmaya girişti. Bu çalışmada ekmek israfının boyutlarını belirlemeye çalıştı. Tarım Bakanlığımız ekmek israfının önüne geçmek adına birtakım çalışmalar yaptı. Fırınlarda ürettiğimiz ekmeği satışa çıkarmadan yüzde 3,1`ni israf etmekteyiz. Fırınlarımızda satılmayan ekmekler ya çöpe atılmakta ya da besicilere verilmektedir. Besicilere verilen ekmeklerde israf olarak sayılmaktadır. Çünkü ekmek insan gıda kaynağıdır. Türkiye`de şuan günlük üretilen 101 milyon ekmeğin, 95 milyonu tüketildiği, 6 milyon ekmeğin günlük olarak israf edildiği görülmektedir.? dedi.

ALINACAK EKMEĞİ BELİRLEYİN

Ekmek israfının önlenmesi için neler yapılması gerektiğine de değinen Belen ?Önce hanelerin evlerine alacağı ekmeği iyi belirlemesi gerekiyor. Bunu belirlemek için öğünlerde yenilen yemekleri önceden bilmek ve kaç kişiye yönelik yapıldığını bilmek yeterlidir. Eğer ekmek fazla alınmış veya aynı gün tüketmeyecek isek, poşetli ekmek kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca küçük boyutlu ekmekler almalıyız. Fırınlarda ise, satabileceğimiz kadar ekmek üretimi yapmalıyız? diye konuştu.

ilhat
15.02.2013 21:01:17
beyaz ekmegin tam besleyici olmadıgı bhaberin içinde belirtilmesine ragmen sizin başlıgınız beyaz ekmek tam besleyici şeklinde. yazdıgınız haberi kendiniz okumuyorsunuz herhalde.

1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü