Yıllardır sigara içilmiyor

Yıllardır sigara içilmiyor

Dumansız Hava Sahasının genişletilmesi uygulamasından ilgili eğlence yerlerinin işletmecileri zarar görürken, İzmir caddesindeki Kıraathane uygulamadan hiç etkilenmedi.

KİTAPLAR VE ANSİKLOPEDİLER VAR

Çünkü hemen tüm müşterileri eğitimci ve öğretim görevlilerinden oluşan Kıraathanede sigara yasağı bugün değil 15 yıldır uygulanıyor. Buraya gelenler ya sigara içmiyor, yada içenler dışarıya çıkıp sigarasını içtikten sonra buraya giriyor. Küçük bir mekânda yaklaşık 25 yıldan bu yana müşterilerini ağırlayan kıraathanede küçük çaplı tavla, dama gibi eğitici oyunların dışında başkaca bir oyun oynanmıyor. Kıraathanede hemen her alandan kaynak kitapları, ansiklopedi ve diğer kitaplardan oluşan küçük bir de kitaplık bulunuyor, bunun yanında okuma köşesi mevcut olan kıraathanede imalat tarihleri yıllar öncesine dayanan eski radyolardan oluşan koleksiyon buraya gelenlerin ilgisini çekiyor.

TARİHİ SERGİLİYOR

Ayrıca birçoğu antika olan pikap, taş plak, gaz lambaları, ibrik, şamdan, eski cezveler, kupalar, çaydanlıklar, semaverler, bakır ve cam eşyalardan oluşan koleksiyon ise küçük kıraathaneye nostaljik bir hava veriyor. Sakallı Mustafa?nın yeri diye bilinen Kıraathanenin müdavimleri evlerinde bulundurdukları eşyaları buraya hediye ediyor. Her iki koleksiyondaki eşyaların sayısı da bu sayede her geçen gün artıyor. 15 yıldan bu yana sigara yasağı uygulanan kıraathanedeki kitaplıktan zaman, zaman öğrenciler de yararlanıyor. Kıraathanede ulusal ve yerel gazetelerin büyük çoğunluğu mutlaka bulunuyor.

MÜTEVAZI KIRAATHANE

Mütevazı kıraathanenin müdavimleri bu durumdan son derece memnun olduklarını belirtirken burada zaten 15 yıldan bu yana yasak uygulandığını, hatta yasak demenin bile fazla olduğunu söylediler. Yasak diye bir şey olmadığını söyleyen müdavimlerden Yunus Pehlivanlı burasının sigara içmeyenlerin uğrak yeri olduğunu içenlerinde zaten sigarasını dışarıda içtikten sonra buraya girdiğini bildirdi. Burada kitap okuduklarını, sohbet ettiklerini, tavla. Dama gibi küçük çaplı oyunlar oynadıklarını belirten Pehlivanlı buranın çayının ise özel bir tadının olduğunu belirtti. Bunun için burasının bir dost, bir arkadaş buluşma yeri olduğunu bildiren Pehlivanlı buradaki eşyaların ise tarihin derinliklerini yaşamak için güzel bir şey olduğunu söyledi.

82 YILINDAN BU YANA

Kıraathanenin sahibi ve işletmecisi Mustafa Çatalbaş ise 1982 yılından bu yana işletmecilik yaptığını, bu tür yerlerin insanları iyiye güzele yönlendirmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca kıraathane isminin aslına uygun olması için bu kuralların uygulanması gerektiği için burada bu şekilde işletmecilik yaptığını söyledi. Burasının müşterilerinin seçilmiş kişiler olduğunu kaydeden Çatalbaş buradaki kitapların ve diğer eşyaların bir dokümanını tutmadığını ancak buradaki kitapların ve diğer eşyaların müşterilerin getirdikleriyle sayılarının sürekli arttığını söyledi. Burada yasak diye bir şey olmadığını bildiren Çatalbaş, ??Buraya gelenlerin çoğu sigara içmez, tiryaki olanlarda sigarasını dışarıda içerler, burada aslında yasak diye bir şey yok, ayrıca buradaki radyoların, kitapların ve eşyaların envanterini tutmadım, arkadaşlar evlerinde bulundurdukları eşyaları getiriyorlar?? dedi.

1

Sevgililer Gününe Başkan Sürprizi

2

Güven ve Yıldız Ailelerinin mutlu günü

3

Öztürk ve Korucu ailelerinin mutlu günü

4

TK güzellik merkezi kısa sürede gözde oldu

5

Neşet Ertaş, bizler için bir okuldur, bir idoldür

6

Dizi oyuncusundan saygısız ifadeler

7

Birlik ve beraberlik için güçlü olmak lazım