YİH bir ilke daha imza attı

YİH bir ilke daha imza attı

Türkiye?de çok az sayıda özel ve devlet hastanelerinin kullandığı "plazmakinetik" tedavi yöntemiyle prostat ameliyatları Kırıkkale Yüksek İhtisasta yapılmaya başlandı.

ÇOK AZ HASTANEDE KULLANILIYOR 
Türkiye?de az sayıda ki hastanelerde bu yöntem kullanılmakta olan, plazmakinetik tedavisi 21. yüzyılın "altın standart tedavi" teknolojisi olarak kabul ediliyor.  Başhekim Op. Dr.Osman Acar Yüksek İhtisas hastanesinin her geçen gün geliştiğini söyledi Acar konuşmasının devamında, ? Sağlık Bakanlığımızın Türkiye de uygulamaya koyduğu ?Sağlıkta Dönüşüm? programının duru-durağı, sonu yok. Çünkü hedef "İnsan Merkezli Sağlık Uygulamaları" Nihai hedef insana hizmet olunca hiç bir şeyin önü-sonu yok. Bizler de bu düsturu kendimize ilke edinerek ta başından bugünü yolumuza devam ediyoruz. Sağlıkta hizmet çıtası yükseldikçe buna mukabil olarak teknoloji çıtası da yükselmekte?

VAR GÜCÜMÜZ İLE ÇALIŞIYORUZ
?Bizlerde yükselen teknoloji çıtasına imkânlarımız ölçüsünde uzanabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın bu yeni teknolojiden istifade etmelerini önemle tavsiye ederim. Çünkü prostat ve buna bağlı olarak oluşan mesane ve idrar yolları rahatsızlıkları yaşı 50`yi aşmış pek çok vatandaşımız için önemli bir sorun teşkil etmektedir. İlimiz dışında çare aramak için kendilerini maddi ve manevi olarak perişan etmesinler. Bizler onlar için varız. Teşekkür ve Duaları bizim ilham kaynağımızdır. Hizmetlerimiz imkânlar ölçüsünde aralıksız olarak devam edecektir? dedi.


ALTIN TEDAVİ PLAZMA KİNETİK TEKNOLOJİSİ NEDİR:
Günümüz teknolojisinde iyi huylu prostat büyümesinde kullanılan altın standart tedavinin ``TUR`` diye isimlendirilen kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlardır. TUR ameliyatları da farklı şekillerde uygulanabilmektedir. ``TUR ameliyatlarında kapalı yöntemle hastanın idrar kanalından girilir ve prostat herhangi bir enerji kaynağı kullanılarak özel geliştirilmiş aletler ile parça parça kesilerek dışarı çıkartılmaktadır.

YÖNTEM VE UYGULAMA:
Riskli grupta yer alan hastaları, son derece modern koşullarda, yaşam kalitelerinden mümkün olduğu kadar az kısıtlamalar içerisinde özel bir teknoloji ile tedavi edilebilme imkânı doğuyor. Yeni yöntem, her tür prostata uygulanabilmektedir.

SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ:
Sistemde, plazma kinetik enerji kaynağı kullanılır ve bu sistemin klasik monopolar sistemlere göre oldukça avantaları vardır. Bu sistemde ameliyat sırasında prostatın daha güvenli ve hızlı bir biçimde kesilmesi sağlandığı için ameliyat süresi oldukça kısadır.

HASTANEDE KALIŞ SÜRESİ AZALIYOR:
Yöntemin önemli faydalarından biri olan kanama miktarının azlığı, daha az hastanede kalış süresi anlamına gelir. Hastalarda, ameliyat sonrası daha az idrar sondası kalır.

MESANE KANSERİ OPERASYONLARINDA DA KULLANILABİLİYOR:
Plazma kinetik yöntemiyle, sadece prostat ameliyatlarının yapılmadığına, aynı zamanda mesane kanserlerinin kapalı yöntemle tedavisinin de de uygulanabilmektedir.

PLAZMA KİNETİK TUR AMELİYATLARI, GERİ ÖDEME KAPSAMINDA:
Güncel tedaviler içinde özellikle prostat tedavisinde yerini almış olan Plazma Kinetik TUR ameliyatının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından da geri ödeme kapsamına alınmıştır.
Prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde yaygın olarak kullanılan önceki yöntemlerle

PLAZMAKİNETİK YENİ YÖNTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI:
PLAZMA KİNETİK TUR ameliyatı her büyüklükteki prostata uygulanabiliyor. Serum fizyolojik ile uygulandığı için, prostatın büyüklüğü engel teşkil etmez
PLAZMA KİNETİK TUR kalp pili veya protezi olanlara da uygulanabilir. Yanık tehlikesi yoktur. MONOPOLAR TUR ? da PLAZMA KİNETİK TUR? a nazaran daha fazla kanama olmaktadır. Bu nedenle monopolar tur ameliyatının kalp hastalığı veya kanama bozukluğu olanlara yapılması risklidir.

AĞRISIZ AMELİYAT
TUR ameliyatlarından sonra bir ay kadar devam eden idrar yanması ve sık tuvalete gitme oluyor. PLAZMA KİNETİK TUR ameliyatı olanlarda bu süre daha kısa sürüyor.
MONOPOLAR TUR ameliyatı olan hastalarda, meni boşalmaması %73, idrar kaçırma %2, üreteral darlık %3,8 oranında görüldüğü bildirilmektedir. PLAZMA KİNETİK TUR ameliyatında bu oranlar daha düşüktür.

HASTA ÇABUK İYİLEŞİYOR
PLAZMA KİNETİK TUR ameliyatında erkeklik gücü kaybolmaz ve hasta özel hayatına aynı standartta devam eder. TUR ameliyatları sırasında çıkarılan doku patolojiye gönderilebilir. Prostatın iyi huylu ya da kötü huylu olduğu en kesin bu yöntemle belirlenir. Lazer (greenlight) gibi yöntemlerde doku çıkarılmadığı için patoloji de yapılamaz.
TUR ameliyatları lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Bu nedenle kalp ve akciğer sorunu olan hastalara da uygulanabilir.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!