Yeni Anayasa ile ilgili Her şey tartışılmalıdır

Yeni Anayasa ile ilgili Her şey tartışılmalıdır

Marmara Üniversitesi (MÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can, "Başkanlık sistemi, parlamenter sistem, yarı başkanlık sistemi ya da süper başkanlığa benzer sistemler neyse yeni anayasa yapım sürecinde tüm bunların hepsini Türkiye`nin tartışma

TOPLUM VE HALK MERKEZLİ
Doç. Dr. Can, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Topluluğu ve Milli Türk Talebe Birliği tarafından düzenlenen "Uzlaşının Sesi Yeni Anayasa" konulu panel öncesi soruları yanıtladı. 2010`da bir grup arkadaşıyla anayasa çalışmalarına başladıklarını belirten Can toplum merkezli, halk merkezli bir anayasa, toplumun talepleri üzerine inşa edilen bir anayasal düzen talebi ve teziyle ortaya çıktıklarını kaydetti.

ÖZGÜR İRADE ÜZERİNE OLMALI
Eski anayasal düzenin referanslarının ve dilinin bir kenara bırakılması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Doç. Dr. Can, "Tamamen toplumun kendi özgür iradesi üzerine bir anayasanın kurulmasının, toplumun hem geçmişiyle, barışabilmesinin imkanı hem de geleceğini sağlam bir şekilde tanzim edebilmesinin ön şartı olduğunu söyledik. İşte bu çerçevede konferanslar dizisine başladık, halk toplantıları yaptık" diye konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSU
Doç. Dr. Can, başkanlık sistemi ya da buna benzer başka bir sistemin tartışılmasında yarar olduğunu ifade ederek, Türkiye`nin ister istemez bunları tartışacağını, yeni bir anayasal düzen inşa ederken, belli bazı hedeflerin ortaya konulması gerektiğini bildirdi. Bunların, ekonomik, sosyal ve siyasi hedefler olduğunu anlatan Doç. Dr. Can, şunları söyledi: "Bu hedefleri gerçekleştirebilecek en iyi araçlar hangileridir- Birini sonunda tartışmak zorundasınız. Başkanlık sistemi, parlamenter sistem, yarı başkanlık sistemi ya da süper başkanlığa benzer sistemler neyse... Yeni anayasa yapım sürecinde tüm bunların hepsini Türkiye`nin tartışması gerekiyor. Konumuz yeni anayasa ise bunların tartışılmasında çok fazla rahatsızlık duymamak lazım. Ancak, önemli olan bu tartışmaları ideolojik, duygusal ve benzeri irrasyonel motiflerle değil de daha sağlam, analitik, daha rasyonel temellerle yürütebilmek. Önemli olan da bu."



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ