Yaşayan müze yeni nesle geçmişi anlatıyor

Yaşayan müze yeni nesle geçmişi anlatıyor

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Yaşayan müze yeni nesle geçmişi anlatıyor

Kırıkkale Bahşili İlçesi Şehit Yusuf Alsancak Ortaokulunda öğrencilerin kendi çabalarıyla oluşturdukları yaşayan müze, geçmiş ile bugünü buluşturuyor.

OKULDA MÜZE OLUŞTURDULAR

Bahşili ilçesinde bulunan Şehit Yusuf Alsancak Ortaokulu Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Sema Nur Altın öncülüğünde başlatılan proje kapsamında öğrenciler, yakın dönem Cumhuriyet tarihinde kullanılan araç gereçlerle okulda bir müze oluşturdular. Oluşturulan müze hem okuldaki çocukların geçmişi anlamasına aracı olurken aynı zamanda dersler içinde materyal de oluşturuyor. Bunun yanı sıra okula diğer okul öğrencileri tarafından ziyaretlerde gerçekleştiriliyor.

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Müzeyi kültürel değerleri korumak için oluşturduğunun altını çizen öğretmen Sema Nur Altın, "Oluşturduğum ´Kültürümüze Sahip Çıkıyoruz´ projesini öğrencilerime anlattığımda, onların hoşlarına gitti. Onların heyecanı da bana ayrı bir heyecan kattı. Sonrasında malzeme toplamaya başladık. Kömürlüklerden, atıl durumdaki yerlerden, sandıklardan, sandığın içindekini alıp gelenler oldu. Mesela, babaannesinden habersiz evdeki sandığı alıp getirenler oldu. Babaannenin sonradan haberi oldu tabii, o da sevindi görünce.?

SİZLERE EMANET EDİYORUZ

Genç kızlık çeyizindeki yorganı getiren velilerimiz oldu, bindallısını getirenler oldu. 85 yıllık, 100 yıllık eşyalarını, ´Hoca hanım sizlere emanet ediyoruz´, diye veren velilerimiz oldu. Böyle bir emaneti aldık, amacımız korumak, çünkü yok olmak üzere olan değerlerimiz. Zaman zaman sosyal bilgiler dersinde konuyla alakalı durumlarda öğretmenlerimiz geliyor bazı konuları burada işliyor. Bazı dönemlerde yaş almış teyzelerimiz geldi, burada öğrencilerimize ders verdiler. Araçların kullanımlarını tek tek anlattılar. Burada oluşturduğumuz müze ziyarete de açık, başka yerlerden ziyaretçilerde bekliyoruz. Örneğin merkezde yaşayan çoğu öğrencimiz, kirmanın ne demek olduğunu, düvenin ne demek olduğunu bilmiyor, ilk defa buraya gelince karşılaşıyor" şeklinde konuştu.

KENDİLERİ TASARLADILAR VE YAPTILAR

Öğrencilerin çabalarıyla ve hayırseverlerin destekleriyle okulda bir de kütüphanenin oluşmasına ön ayak olan öğretmen Altın, "Okulumuzun kütüphanesinin olmaması büyük bir eksiklikti. Elbette okuyan nesillere de ihtiyacımız var. Dersimiz tasarım odaklı olduğu için öğrencilerime derste, ´Acaba bir kütüphane kursak nasıl bir kütüphane tasarlardınız´ dedim. Onlar da ´Biz oraya girdiğimiz zaman sıkılmamalıyız öğretmenim, girdiğimiz zaman zevkle kitap okuyacağımız bir yer olmalı çıkmayı istememeliyiz ve kitaplarda çok renkli eğlenceli, güncel kitaplar olmalı´ dediler. ´Hadi bakalım´ dedik, hayallerden yola çıkarak tasarladık, dersimiz de çizimlerini yaptık. Sonra da kendi buldukları malzemelerle, evlerinin de bahçeli olmasının yardımıyla bunu gerçekleştirdiler" dedi.

BAĞIŞ KABUL EDİLİYOR

Öğrencilerin kendi çabalarıyla düzenlediği ve el emeği ile raflarını yaptığı Şehit Yusuf Alsancak Ortaokulu Kütüphanesi, AK Parti Kırıkkale İl Teşkilatı, Çankaya Belediyesi, hayırseverler ve velilerin bağışladığı kitaplarla büyük oranda oluşturuldu ve hala kitap bağışlamak isteyenlerin bağışlarını kabul ediyor.

Haber Merkezi



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı