Vitrinlerin efendisi

Vitrinlerin efendisi

KIRIKKALELİLERİN ?GENÇ OSMAN? DİYE TANIDIĞI OSMAN ZARARSIZ MESLEĞİNİ 50 YILDIR KESİNTİSİZ SÜRDÜRÜYOR

KIRIKKALELİLERİN ?GENÇ OSMAN? DİYE TANIDIĞI OSMAN ZARARSIZ MESLEĞİNİ 50 YILDIR KESİNTİSİZ SÜRDÜRÜYOR

Vitrinlerin efendisi

68 yaşındaki Osman Gençtürk mağaza vitrinlerine adeta hayat veriyor. Kırıkkalelilerin ?Genç Osman? diye tanıdığı Osman Zararsız nasıl ki bir insanın yüzü kişiliğini yansıtıyorsa mağazanın vitrininde o mağazanın yüzünü yansıttığını söyledi.

MAĞAZA VİTRİNLERİ ONDAN SORULUR 

Bazı meslekler var ki kimsenin dikkatini çekmez. Vitrin süslemek de bunlardan birisi. Kırıkkale ve çevresindeki mağazalara vitrin süsleyerek hizmet veren Osman Zararsız (68) 50 senedir kesintisiz olarak bu işi yaptığını söyledi.

VİTRİN UZMANI

Yıllar boyunca işinin sadece mağaza vitrinlerini süslemek olduğunu belirten Osman Zararsız, ?Bu meslek çok seçkin bir iştir. Kimsenin dikkatini çekmez. Bu yüzden de mesleğin icracısı çok azdır. Ben 1966 yılında bu işe başladım. Kedi mağazalarım da oldu, açtım kapattım ama asıl işim vitrin süslemek oldu? diyor. Bu işe başlamadan önce Kırıkkale´de bir mağazada tezgâhtar olarak çalışıyordum. O zamanlar hem kendi mağazamızın ve hem de başka mağazaların vitrinlerini sürekli incelerdim. Bu işin nasıl yapıldığını görmek için hafta sonları Ankara´ya giderdim. O zaman Atatürk Bulvarı daha yeniydi. Neredeyse 50 sene öncesinden bahsediyoruz. Orada mağazaların vitrinlerini inceler, gerekirse çizim yapar gelir bunu Kırıkkale´de çalıştığım mağazada uygulardım. Bu böyle böyle dikkat çekmeye başladı. Sonra başka mağazalardan vitrin teklifi geldi, ben de gidip onların vitrinlerini de yapmaya başladım. Bu işten para kazanmaya başlayınca da iş yürüdü gitti? dedi.

VİTRİNLERİ O SÜSLEDİ

Yıllarca sadece Kırıkkale´ye değil, çevre il ve ilçelere de vitrin süsleme işi ile hizmet verdiğini söyleyen Zararsız, ?Kaman, Kırşehir, Yozgat, Yerköy´de de işler yaptığım oldu. Kırıkkale´deki mağazaların büyük çoğunluğunun vitrinlerini ben süsledim. Her mağazada telefonum var. Ararlar gider vitrinlerini süslerim? dedi. Vitrin süsleme işinin bir uzmanlık ve moda bilgisi gerektirdiğini söyleyen Zararsız, ?Bizim işimiz kombin yapmak. Cekete gömleği, takıma ayakkabıyı, yeleğe ve gömleğe kravatı kombin ederiz. Vitrin de mağazanın kombinidir. Dikkat çekmeli, ilgi görmeli ki müşteri çeksin. Kimi vitrini birkaç ayda bir, kimisini birkaç haftada bir değiştiririz. Modaya, mevsime ve şartlara göre değişiklik yaparız? diyor.

YILLARCA TEK BAŞINA YAPTI

Şu anda Kırıkkale´de sadece bir mağaza hariç, büyük mağazaların neredeyse tamamının vitrinlerini kendisinin yaptığını söyleyen Osman Zararsız, ?Yıllardır bu işi tek başıma yapıyorum. Elbette ki bir ücret karşılığında. Kentte bir mağaza hariç diğerleri beni arar ve vitrinini yaptırır. Bu arada bir kişi daha çıkmış sanırım? dedi. Bu işi yaparak emekli olduğunu, evini yıllarca bu işten geçindirdiğini, kendisinin de bir ara mağaza açtığını ancak asıl işinin hep vitrin süslemek olduğunu, vergisini ve sigortasını hep bu işten yatırdığını söyleyen Zarsız, ?Geçimimi hep bu işten sağladım. Emekli oldum. Şu anda bir mağazada hem yöneticilik yapıyorum ve hem de vitrin süsleme işine devam ediyorum. Daha yıllarca da bu işi yapacak gibiyim? dedi.

RESMİ BİR ADI YOK

Bu işi yaparak iki çocuk yetiştirdiğini ve okuttuğunu da söyleyen Zararsız, ?Çocuklarımı bu işi yaparak yetiştirdim. İki oğlum var, ikisi de bu işten kazandığım helal para ile yetişti ve ikisi de ayrı ayrı kurumlarda çalışıyor. Onlar bu işi yapmak istemedi? diyor. Vitrin süsleme işinin resmi bir adı olmadığını belirten Zararsız, ?Bu iş kimsenin dikkatini çekmez. Resmi bir adı yok. Ama para kazandıran bir iştir. Biraz modadan anlamak gerekiyor, görsellik bilgisi gerektiriyor. Yerime yetiştirebileceğim birisi çıkmadı. Benden sonra kim yapar bilemem ama mutlaka birileri çıkar? diyor. Kendisi de süslediği vitrinler gibi şık giyinen Osman Zararsız, vitrin süsleme işinin işi yaparken kendisine keyif ve huzur verdiğini, yansıttığı görüntü ile de topluma şıklık ve zarafet sunduğunu belirtiyor.



1

Sevgililer Gününe Başkan Sürprizi

2

Güven ve Yıldız Ailelerinin mutlu günü

3

Öztürk ve Korucu ailelerinin mutlu günü

4

TK güzellik merkezi kısa sürede gözde oldu

5

Neşet Ertaş, bizler için bir okuldur, bir idoldür

6

Dizi oyuncusundan saygısız ifadeler

7

Birlik ve beraberlik için güçlü olmak lazım