Veremsiz bir Kırıkkale

Veremsiz bir Kırıkkale

TEHLİKELİ VE BULAŞICI BİR HASTALIK

Veremsiz bir Kırıkkale

69´ncu Verem Eğitim ve Propaganda Haftası çerçevesinde tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale´de de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER

Verem Haftası etkinlikleri kapsamında sağlık personelimize yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İlde Verem hastalığının durumu değerlendirilmiş olup başarılı çalışmalarda bulunan Verem Savaş dispanseri çalışanlarına teşekkür edildi. .Bu kapsamda Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda şiir, kompozisyon ve resim dallarında yarışma açıldı. Dereceye giren öğrencilere hediye verildi. Öte yandan bir alışveriş merkezinde stant açıldı.

BULAŞICI HASTALIK

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu´nun başlattığı "Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye" kampanyası çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, ?Verem veya tüberküloz kısaca TB, bakteriyel ve bulaşıcı bir hastalık. Halk arasında ince hastalık olarak da bilinir. Mycobacterium tuberculosis mikrobunun neden olduğu uzun seyirli ve granülomatöz karakterde bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.?dedi.

BİRDEN FAZLA ORGANDA

Güngüneş, ?Tüberküloz birden fazla organda görülebilen bir enfeksiyon olmasına karşın, daha çok akciğerler ve akciğerlere ait mediastinal lenf bezlerinde gözlenir. Basil, aktif bir tüberküloz hastasından öksürük, hapşırık ya da diğer yollarla tükürük içerisinde havaya damlacık yoluyla saçılır ve havada asılı kalan partiküllerin alınmasıyla enfeksiyon yayılır.  Pek çok vakada bakteri akciğerlere yayılarak tüberkül denen peynir benzeri yapılar oluşturur ve solunum dokularına zarar vererek akciğerlerde oyuklar oluşturur. Kan dolaşım sistemindeki hasar nedeniyle, hastalığın ileri safhalarında hasta parlak renkte kan tükürebilir.?diye konuştu.

İNSANLARDA ÇOĞU ENFEKSİYON SEMPTOMSUZDUR

Güngüneş, ?Genel olarak Mycobacterium türlerinden ileri gelen tüm enfeksiyonlar mikobakteriozis olarak isimlendirilmekle birlikte tüberkülozis terimi sadece insan ve sığırların mikobakteriozisinde kullanılır. İnsanlarda çoğu enfeksiyon semptomsuzdur ve latent enfeksiyon olarak kalır. Bunların da yaklaşık onda biri ilerde aktif enfeksiyona hastalığa ilerler.? 



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!