Vali nohut yoldu

Vali nohut yoldu

BAKLAGİL EKİMİ YAPILIYOR

Vali nohut yoldu 

Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını aşılamanın verime ve dane kapsamına etkilerinin görülmesini sağlamak amaçla, kimyasal gübre uygulanarak ekilen tarlada nohut hasadı yapıldı. Hasat dolayısıyla tören düzenlendi. Kırıkkale´nin Pazarcık köyünde yapılan nohut hasadına Vali Ali Kolat, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atanur Aydın, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürsel Doğan, köy muhtarı Şeref Cankut ve köylüler katıldı.

YÜZDE 40´I NADAS

Planlanan demonstrasyon çalışmalarında, mikrobiyal gübreli, kimyasal gübreli ve gübresiz olmak üzere 5´er dekarlık alanlarda, 1´nci yıl nohut, 2´nci yıl fiğ, 3´nci yıl ise fasulye bitkisi aşılanarak, ekimi yapılacağını açıklayan Doğan,  ?2013 yılı itibariyle ülkemizde yaklaşık 1,2 milyon ton kuru baklagil üretildi. Bu üretimin 506 bin tonunu nohut, 417 bin tonunu mercimek ve 195 bin tonunu kuru fasulyeden oluştu.  Kırıkkale´de 306.500 hektar tarım arazisinin yüzde 40´lık bölümü nadasa bırakılmaktadır. Yaklaşık 180 bin hektar alanda, tarla bitkileri üretimi yapılmaktadır. 2014 yılında il genelinde 42 bin 225 dekar alanda ekim yapıldı.  4 bin 861 ton ürün hasat edildi.  Bunun yanında, ülkemizde kişi başına nohut tüketimi 5,5 kilogramdır. ?dedi.

BAKLAGİL EKİMİ YAPILIYOR

Köy olarak kuru baklagil ekimine büyük önem verdiklerini belirten Pazarcık Köyü Muhtarı Şeref Cankut ?Bu yılda proje kapsamında tarlalarımıza nohut ekimi gerçekleştirildi. Para konusunda büyük bir hırsımız yok. Ürünlerimizin korunması ve tarlamızdan daha fazla nasıl sağlıklı mahsul alırız bunun derdindeyiz. Geleceğimiz içinde yapılan bu projelere destek veriyoruz.? ifadesini kullandı.

9 TARLADA YAPILIYOR

Projenin Kırıkkale, Yozgat ve Kırşehir illerinde, 9 tarlada uygulandığını belirten Yayım Projesi Koordinatörü Dr. Derya Sürek de ?Projedeki amacımız, toprak için gerekli olan azotu tarlada kullanılan gübreler ile tarlaya toprağa çekimini sağlamak. Böylece toprağın azota doymasını sağlanacak. Böylece ürün kalitesi ve ürün bolluğu oluşturulacak.  Buna en uygun bitkilerde baklagiller olduğundan proje baklagillerin ekimini yapıldığı tarlalarda uygulanıyor.? şeklinde konuştu

GENÇLER GÖÇ EDİYOR

Kırıkkale´de 300 bin hektar üzerinde ekilebilir alanın olduğunu ve bunun yüzde 40´ının nadasa ayrıldığını açıklayan Vali Ali Kolat ise bu kadar alanı nadasa bırakmaya gerek olmadığını ve değişik ürünler ekmek suretiyle bunu azaltmanın mümkün olduğunu belirterek,  ?Kırıkkale´de tarlaların yüzde 10´unda sulu tarım yapılıyor.  Fakat bu yönde güzel çalışmalarımız var. Barajlarımız devam ediyor. Burada tabi bizim bir sıkıntımız arkadaşlarda bilirler. Ciddi manada bir göç veriyoruz. Genç nüfus hep köyleri terk etti. Bu yapılan çalışmaların mutlaka sonuca ulaşması gerekir. Sanıyorum bunun araştırılması da yapılıyor.?dedi.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü