Üniversitede unutulmaz Çanakkale Programı

Üniversitede unutulmaz Çanakkale Programı

Kırıkkale Üniversitesi?nde Çanakkale Savaşlarının 98. Yıldönümü münasebetiyle ?Çanakkale?nin Türküsü? adlı bir anma programı gerçekleştirildi. Fen Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal Salonunda gerçekleştirilen ve Tarih Topluluğunun öncülük ettiği programda çeş

ÇOK SAYIDA KATILIMCI

Programa dinleyici olarak öğrencilerin yanı sıra, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Özçelik, Doç. Dr. Hamit Pehlivanlı, Doç. Dr. Ömer Budak ile bölüm öğretim üyeleri ve çeşitli bölümlerden çok sayıda öğretim üyesi ve üniversite personeli ile çevre ilçelerden de katılımlar oldu. Keskin Belediye Başkanı Dr. Bayram Sakallı, Delice Belediye Başkanı İhsan Biçici, Delice Cezaevi Müdürü Ali Başekin, Cumhuriyet Savcıları, öğrencilerin yakınları da programın konukları arasında yer aldılar.

ŞEHİTLER BİR HAFTAYA SIĞDIRILAMAZ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, programı sunan öğrencilerden Cansu Paçor, esasen 18 Mart Zafer Haftası?nın geçen hafta içinde kutlandığını, ancak Tarih Topluluğu olarak böyle bir anma programı düzenlemenin kendileri için uzun zaman aldığını, derslerden kurtarabildikleri boş zamanları programa ayırabildiklerini ayrıca salonun mütevazı şartlarından dolayı bu gecikmenin yaşandığını belirtti. Fatih Damar ise, Şehitleri anmanın bir haftaya sığdırılamayacağını belirterek, Tarih Topluluğu olarak her an Şehitleri anma bilinci içerisinde olduklarını hatırlattı.

DAHA BÜYÜK SALONLARA İHTİYAÇ VAR

Programda Kırıkkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Tunay Şendal da kısa bir açılış konuşması yaptı. Konsey Başkanı, Çanakkale Savaşlarının bir kahramanlığın destanının yazıldığı yer olduğunu belirtti ve ayrıca böylesine güzel bir programın hazırlanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Konsey Başkanı, Üniversitede bu tür programlar için daha büyük solanlara ihtiyaç duyulduğunu, Üniversite idaresinin en kısa zamanda çok daha büyük sahneli salonlar yaptırması gerektiğini hatırlattı.

250 BİN ŞEHİT

Daha sonra Çanakkale Savaşları konulu bir konuşma yapan Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Avcı da Çanakkale Savaşlarının Türk tarihindeki önemine değindi. Yrd. Doç. Dr. Avcı, savaşlar sırasında Genelkurmay kayıtlarına göre şehit sayısının gerçekte 55 bin civarında olduğunu, ancak yaralı, kayıp ve firarilerle birlikte toplam zayiatın 250 bin rakamına ulaştığını kaydetti.

DUYGUSAL ORTAM

Asker mektuplarının okunmasıyla programın esas bölümüne geçildi. Şiir ve türkülerle devam eden ve zaman zaman görsel şova dönüşen programda, Çanakkale Savaşları sırasında cephe komutanlıklarının birbirlerine gönderdiği telgraflardan da örnekler sunuldu. Duygusal türküler eşliğinde sunulan skeçler, programa ayrı bir görsellik kattı. Çoğu izleyicilerin gözyaşlarına hâkim olamadığı hüzünlü ve duygusal bir atmosferde geçen programda, okunan her şiir ve türkü, büyük alkışlarla beğeni topladı.

BU PROGRAMLAR İLGİ ÇEKİYOR

Programın düzenlenmesinde etkin rol oynayan Tarih Topluluğu üyesi ve Tarih Bölümü öğrencilerinden Gülay Öztürk ile Büşra Bölükbaşı adlı öğrenciler, programın kendileri için çok güzel ve değerli olduğunu, geçen yıla göre bu sene daha tecrübeli olduklarını ve bu anma programını nispeten daha düzenli gerçekleştirdiklerini belirttiler. Tarih Topluluğu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Gök de, bu yıl ikincisini düzenledikleri Çanakkale Anma Programı?nın öğrenciler arasında büyük ilgiyle karşılandığını ifade ederek, bu tür programların öğrencilere farklı duygular yaşattığını gözlemlediğini ve bunların öğrenciler nezdinde milli bir his oluşturması bakımından önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini ileri sürdü. Yrd. Doç. Dr. Gök, programın gerçekleştirildiği salonun yeterli olmadığını ancak Fakülte idaresine teşekkür ettiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: ? Bu programlar büyük izleyici kitlesi çekiyor. Yahya Kemal Salonumuz yaklaşık 250 kişiliktir. Oysa biz Tarih Bölümü olarak 400?ü aşkın kişiyiz. Salonun yetersizliği ortada? Üniversite idaresinin bu salon ihtiyacını en kısa zamanda çözmesi gerekir. En büyük salon olan Cumhuriyet salonumuz ise tadilattan yeni çıktı. Üniversitenin, 1500-2000 kişilik salonlar yaptırması gerekiyor.?

TÜRKÜLER, ŞİİRLER

Programda türkü okuyan öğrenciler arasında Satı Öcal, Kübra Akbulut, Seher Kayaalp, İsrafil Aktaş, Nurcan Topuz, Ahmet Büyüközdemir, Serhat Tanrıkulu ve Mutlu Akkoç ses, yorum ve sahne performanslarıyla; şiir dalında Rahmiye Tacal, Murat Zımba, Suat Kırçiçek, Ayşe Uzel, Ayat Turan dikkati çeken öğrenciler oldular. Saz ekibinin de özgür Yiğit, Cemal Günday, İlyas Onsekiz, Mustafa Uzel ve Tugay Yılmaz adlı öğrencilerden oluştuğu program, iki saat sürdü.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı