Umut alternatif üründe

Umut alternatif üründe

Balışeyh ilçesinde sebze ve meyvecilik alanında dikimi ve ekimi yapılan 10 dönüm bodur elma, 650 dönüm badem, 120 dönüm karpuz ve 14 dönüm eşme ayvası çiftçinin yeni umudu oldu.

ALTERNATİF MEYVE VE SEBZE

Balışeyh merkez ve köylerinde yapılan tarımsal alanda alternatif sebze ve meyvecilik çalışmaları hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdal Öcal, çiftçilere ait tarla ve bahçelerde alternatif ürünlerin dikiminin gerçekleştiğini, bazı ürünlerin ise ilk olarak deneme amaçlı dikiminin yapıldığını, bu ürünlerin sonucunu hep birlikte göreceklerini söyledi. Öcal, "Yöremizde tarımsal çalışmalardaki buğday, arpa ve diğer tahıl ürünlerinin yanı sıra çiftçimize daha farklı alanlarda da imkân sağlamak amacıyla sebze ve meyvecilik alanlarında da çalışmalarımızı hızlandırdık" dedi.

KIRAÇ ARAZİLER SEÇİLİYOR

Bölgede özellikle tarıma elverişli olmayan Kıraç arazilerin değerlendirilmesine yönelik badem dikimi gerçekleştirdiklerini anlatan Öcal, şunları kaydetti: "Yaklaşık 650 dönüme dikilen bademler çiftçimiz için iyi bir gelir kaynağı olacak. İlçemizde ilk olarak uygulanan örtü altı karpuz yetiştiriciliği bölgemizdeki tarıma ayrı bir renk katacak. 120 dönüm araziye dikilen ve damlama sulama sistemiyle sulanan karpuz dikiminde sadece karpuz fidesi açıkta kalacak şekilde etrafı naylonla tamamen kapatılmaktadır. Bu sayede naylon altında kalan kısımda nem kaybı olmadığından dolayı kuraklık da daha az olmaktadır. Ayrıca bu örtü sayesinde otlanma olmadığından çapalamaya da gerek kalmıyor ve dolayısıyla maliyet de daha az oluyor."

EŞME AYVASI YETİŞTİRECEK

Damlama sulama sistemiyle 14 dönüm arazi üzerinde Osman Narin adlı çiftçinin tarlasına dikimi yapılan eşme ayvasının da yörede alternatif bir meyvecilik haline geleceğine dikkat çeken Öcal, " Yaptığımız araştırma neticesinde bu ayvanın burada olabileceğini düşünerek bizler de İlçe Tarım olarak teşvik ettik. Hep birlikte bekleyip sonucu yine birlikte görme fırsatımız olacak. Ayvalar 2-3 yıl içinde yenilebilecek seviyeye gelecek diye düşünüyorum. Dışarıdan gelen ürünlerden yöreye adaptasyon dönemi olacaktır. Eşme ayvasının bu bölgeye uyum sağlayacağını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü