Ucuz atlattık…

Ucuz atlattık…

Hasandede Beldesi`nde bulunan Makine Kimya Endüstri`ne ait barut deposunda akşam saatlerinde henüz bilinmeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle çevredeki binaların camları kırılırken, bazı vatandaşların hafif şekilde yaralandığı bildirildi.

MKE`YE AİT HASANDEDE BARUT DEPOSU PATLADI, YÜREKLER AĞIZLARA GELDİ.

Ucuz atlattık…

Hasandede Beldesi`nde bulunan Makine Kimya Endüstri`ne ait barut deposunda akşam saatlerinde henüz bilinmeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle çevredeki binaların camları kırılırken, bazı vatandaşların hafif şekilde yaralandığı bildirildi.

PATLAMA KAYNAKLI YANGIN KISA SÜREDE BÜYÜDÜ

Patlamanın meydana geldiği barut deposunun bulunduğu bölgedeki ormanlık alanda yangın başlarken, olay yerine giden itfaiye ekipleri yangına müdahale eetti. Öte yandan barut deposunda bulunan ve ilk etapta haber alınamayan 5 kişiden haber alındı. 8 kilometre karelik bir alanda gerçekleşen yangına yetersiz kalan Kırıkkale itfaiye ekiplerine takviye olarak Ankara`dan da yangına müdahale için itfaiye ve kurtarma ekibi gönderildi.

KAYBOLAN 5 KİŞİNİN SAĞLIK DURUMLARI İYİ

Patlamanın ardından başlayan orman yangını kontrol altına almak için tüm ekipler seferber oldu. Yangının yayılma ihtimaline karşı bölgede bazı evler boşaltıldı. Müdahale sırasında dumandan etkilenen 3 itfaiyeciye sağlık ekipleri tarafından ilk müdahale yapıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Güvenlik görevlisi olduğu öğrenilen 5 kişinin ise sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Olay yerine gelen Vali Ali Kolat, Makina Kimya Endüstrisi (MKE) kurumuna ait barut deposundaki patlama ve ardından çıkan yangının kontrol altına alındığını söyledi.

PEK KULLANILMAYAN BİR DEPOYDU

Hasandede beldesindeki MKE`ye ait barut deposunda meydana gelen patlamaya ilişkin olay yerinde açıklama yapan Vali Kolat, patlamanın ardından çıkan yangının rüzgârın da etkisiyle hemen yakındaki ormanda geniş bir alana yayıldığını söyledi. Yangının 50-60 hektarlık alanda etkili olduğunu ifade eden Vali Kolat, yangının çıkışı için ise, "Bu bölgede eski de denilebilecek çok fazla da kullanılmayan barut depoları vardı. Patlama muhtemelen oradaki kalıntılar nedeniyle meydana gelmiş olabilir. Çok net de bilgi sahibi değiliz. Oradaki arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

YANGIN GEÇ SAATLERDE KONTROL ALTINA ALINDI

Patlama ve çıkan yangın sonrasında ölü ve yaralı olmadığını, sadece yaşlı bir kadının dumandan etkilendiğini, bu durumun sevindirici olduğunu belirten Kolat, tedbir amaçlı civar illerden itfaiye ve kurtarma araçlarının da bölgeye sevk edildiğini kaydetti. Vali Kolat bir soru üzerine bölgede görevli bulunan nöbetçilerle ilgili de herhangi olumsuz bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Yangının kontrol altına alındığını ve endişe edilecek bir durum olmadığını dile getiren Kolat, şunları söyledi:

CAN KAYBI VE YARALI OLMAMASI EN BÜYÜK TESELLİ

"Yangın, rüzgâr nedeniyle yerleşim birimlerine yönelmişti. Arkadaşlarımızın müdahalesiyle yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Herhangi bir can kaybımız ve yaralımız yok. Ama yangın geniş bir alanda devam ediyordu. Yangının çıktığı bölgedeki evleri boşalttık. Evlerle yangın alanı arasında ekiplerimiz çalışma başlattı. Söndürme çalışmalarımız devam ediyor. Bu bölgede eski de denilebilecek çok fazla da kullanılmayan barut depoları vardı. Patlama muhtemelen oradaki kalıntılar nedeniyle meydana gelmiş olabilir. Çok net de bilgi sahibi değiliz. Oradaki arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor."

YANGININ MADDİ HASARI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Yangının sebep olduğu maddi hasar ise, günün ağarması ile ortaya çıktı. Patlama sonrası çıkan yangın itfaiye ekiplerinin yoğun çalışması sonrası gece söndürülmüştü. Sabahın ilk ışıkları ile birlikte yangının büyüklüğü daha net ortaya çıktı. Barut fabrikasının içinde başlayan yangının, fabrikanın tel sınırlarını aşarak dışarı çıktığı anlaşıldı. Patlama sonrası meydana gelen yangında sadece kuru otların yandığı ve yangının ağaçlara sıçramadığı görüldü. Yangın tamamen sönmesine rağmen itfaiye ekiplerinin kontrol amaçlı olarak çevrede olduğu dikkat çekti. Hazırda bekleyen itfaiye ekipleri duman yükselen bir alana da müdahale etti.

60 HEKTARLIK ALAN YANDI

Hasandede kasabasının yakınında bulunan 60 hektarlık ormanlık alan içinde geçmiş yıllarda Anayasa mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve ünlü sanatçı Şevval Sam tarafından açılan ağaçlık alanlarının büyük bir kısmı yanarak kül oldu. Hasandede beldesi yakınında bulunan MKE Kurumuna ait depoda mühimmat ve el bombalarının bulunduğu belirtilirken, yetkililer `Konu ile ilgili olarak çok yönlü bir araştırma içindeyiz. Olay yeri ekiplerimiz araştırmalarını sürdürüyorlar" dedi.

TEDBİRLER ALINDI

Hasandede beldesinde meydana gelen patlamanın ardından Mühimmat depolarının bulunduğu yerlerde geniş kapsamlı olarak önlemler alınırken her deponun başında ekiplerle birlikte itfaiye araçları bekletiliyor. Olası yangın çıkması halinde gereken önlemler alınırken bu arada mühimmat deposuna giriş çıkışlarda sıkı güvenlik önlemleri arasında yapılıyor. Bölgede 1 keşif uçağı ile 2 yangın söndürme uçağı sürekli havadan yangın mahallinde incelemelerde bulunuyor.

İŞTE MKE TARİHİNDEKİ PATLAMALAR:

1986`DAKİ PATLAMA

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından temeli 1925`li yıllarda atılan fabrikada resmi verilere göre kurumdaki ilk patlama 18 Haziran 1986 yılında yaşandı. Yahşihan yakınlarındaki askeri mühimmat deposunda aşırı sıcaktan dolayı yaşanan patlamada can kaybı olmamasına rağmen 19 kişi yaralandı. Yahşihan ilçesi boşaltıldı. O patlamada etrafa yayılan mühimmatlar Kırıkkale ve etrafından patlamamış halde bulunmuştu.

İKİNCİ PATLAMA

MKE`de yaşanan ikinci patlama ise ilkinden iki ay kadar sonra yaşanmış ve bu patlamada 7 itfaiye eri yangını söndürmek isterken feci şekilde can vermişti. 350 işçinin çalıştığı TNT atölyesinde çıkan yangın, 2.5 ton TNT bulunan binada kuvvetli patlamalara neden olmuş ve Kırıkkale`de büyük korku ve paniğe neden olmuştu. Bu patlamada kentteki birçok işyeri ve evlerin camları kırılmış, patlama adeta deprem etkisi yaratmıştı.

1988 PATLAMASI

Bu iki patlamadan sonra 2 Şubat 1988 yılında yine mühimmat fabrikasında bir patlama yaşandı. Bu patlamada can kaybı olmazken 500 kalibrelik dolum atölyesinde maddi hasar oluştu. O günün rakamlarına göre bu patlamanın maliyeti 22 milyon 674 bin 500 lira olarak açıklandı.

1997 PATLAMASI

3 Temmuz 1997 yılında yaşanan patlama ise tüm dünyada yankı uyandırdı. Patlamada biri işçi 3 kişi hayatını kaybederken Kırıkkale adeta hayalet şehir oldu. Son patlamanın şiddeti o kadar yüksekti ki kentte yaşayanlar deprem olduğunu zannetti. Önceden oluşan kriz masası valinin kararlılığı ile şehir boşaltıldı. Birçok ev ve işyerinde patlamanın etkisiyle camlar kırılmış, o sırada yolda geçen araçlardan bazıları ise devrilmişti. Patlamayla birlikte çıkan yangın bir günün ardından ancak söndürülebilmişti. Büyük depolara yangın ulaşılmadan söndürülmüştü.

2008 YILINDA

Daha sonraki patlama 31 Ağustos 2008 yılında yaşandı. Bu patlama Barut Fabrikası`ndaydı. Üç kişi öldü 15 kişi yaralandı, Bahşılı`da 580 evin camları kırıldı. Son olay ise Haziran 2010 tarihinde yine Barut Fabrikası`nda oldu, can kaybı olmadı. Patlamalar kayıtlara iş kazası olarak geçti.

ASKERİ MÜHİMMAT DEPOSUNDA PATLAMA

Kırıkkale`ye bağlı Yahşihan ilçesinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetler`ine ait Mühimmat Ayırma ve Ayıklama tesisinde 2 Ocak 2012 yılında meydana gelen patlamada tesis de çalışan 4 kişinin ölümüne neden olurken 4 katlı binanın çökmesi sonucu ölenler enkaz altından çıkarılmıştı.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ