Tuz değil, kimyasal madde tüketiyoruz!

Tuz değil, kimyasal madde tüketiyoruz!

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI ?ÜÇ BEYAZ? ARASINDA SAYILAN ?TUZ? HAKKINDA BUGÜNE KADAR BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN!

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI ?ÜÇ BEYAZ? ARASINDA SAYILAN ?TUZ? HAKKINDA BUGÜNE KADAR BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN!

Tuz değil, kimyasal madde tüketiyoruz!

Doktorların, kan basıncını artırarak hipertansiyona yol açtığı için diyet listelerini başına koydukları tuzun aslında insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu anlatan Delice Mayi Tuz Üretim Müdürü Şuayip Demir, doktorların insan sağlığına zararlı olduğunu ifade ettikleri tuzun, kimyasal madde katkılarıyla soframıza getirilen rafine tuz olduğunu belirtti. Delice´de doğal yollarla üretilen tuzun insan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu iyot ve magnezyum başta olmak üzere birçok mineral bakımından zengin olduğunu kaydetti.

DELİCE TUZU MİNERAL ZENGİNİ

Kırıkkale´de doğal kaynak suyundan elde edilen, yurtdışında da büyük ilgi gören tuzun, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Konseyi ve diğer kuruluşların kriterlerine uygun ve mineral yönünden zengin olduğu belirlendi. Delice ilçesinde Türkiye´nin en büyük doğal kaynak suyu tuzlasında, 2017 yılında 10 milyon liralık yatırımla kurulan tesisten doğal yollarla elde edilen ve mineral zenginliği sebebiyle tercih edilen tuz, kısa sürede çok sayıda ülkeden talep gördü.

TARİH BOYUNCA KULLANILAN BİR TUZLA

Tarih boyunca bölgede yaşayan topluluklar tarafından da bugüne kadar kullanıldığı tespit edilen tuzlada üretilen yıllık 3 bin ton tuzun bin tonu distribütör firmalar aracılığıyla, İngiltere´nin dünyaca ünlü futbol takımı Arsenal´in yanı sıra Yeni Zelanda ve Avustralya´daki birçok rugby takımının yanı sıra pek çok ülkeye gönderiliyor.

DOĞALLIĞI, BİLİMSEL ARAŞTIRMALARLA KANITLANDI

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odasının talebi doğrultusunda Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Delice tuzunun içeriğiyle ilgili yapılan çalışmada, tuzun içeriğinin Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Konseyi ve diğer kuruluşlar tarafından belirlenen kriterlere uygun olduğu tespit edildi. Delice ilçesinde çıkan tuzun mineral değerinin oldukça yüksek olduğu belirtilen raporda, tuzun içeriğinde bulunan magnezyum, kalsiyum, stronsiyum, vanadyum ve iyot gibi elementlerin sağlık açısından oldukça önemli olduğu kaydedildi.

KATKI MADDESİ YOK!

Kırıkkale Üniversitesi tarafından yapılan incelemede, tuzun içeriğinde organik veya inorganik bir karbon kalıntısına rastlamazken, yüzde 39 olması gereken sodyum değeri yüzde 36 civarında çıktı. Sodyum diyeti yapan hastaların, sodyum oranı az olan Delice tuzu sayesinde tuz kullanımını kısıtlamalarının gerekmediği belirlendi. Rafine tuzlarda, topaklanmayı önleyici çeşitli kimyasallar maddeler kullanılması gerekirken, Delice tuzunda katkı maddesine de rastlanmayan incelemede, bu tuzunu doğrudan kaynaktan gelen tuzlu suyun buharlaşmasıyla elde edilen doğal bir besin maddesi olduğu tescillendi.

YARARLI MİNERAL ZENGİNİ

Tuzun sıvı halde çıktığı için topraktan iyot ve birtakım farklı mineraller aldığını dile getiren Mayi Tuz Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Üretim Müdürü Şuayip Demir, ?Dünyanın en büyük sorunu iyot noksanlığı. Özellikle yeni doğan çocuklarda zekâ gelişimi için bu iyot gerekli. Kırıkkale Üniversitesinde yapılan araştırmada tuzumuzda 1 kilogramda 1,45 miligram doğal iyot tespit edildi. Bu doğal iyodu bugüne kadar deniz tuzlarında diye bilirdik ama onlardaki oran 0,7 miligramdır. Delice tuzunun en büyük farkı doğal iyotlu olması. Doğal iyodun tansiyon hastalarına zararı yok. Sodyum oranı çok düşük. Zaten kaliteli olmasının sebebi de sodyum oranının düşük olması ve diğer minerallerin yüksek olması? dedi.

DELİCE TUZU, BİRÇOK ÜLKENİN GÖZDESİ

Dağdan kaynayarak gelen kaynak suyunun sera tipi havuzlarda güneş ışınlarıyla buharlaştırılması sonucu kimyasal işleme maruz kalmadan elde edilen tuz, özellikle magnezyum oranının yüksekliğiyle dünyanın birçok ülkesinde rağbet görüyor. Daha önce dünyaca ünlü futbol takımı Arsenal ile Yeni Zelanda ve Avustralya´daki bazı rugby takımlarına da gönderilen tuz, ABD başta olmak üzere, Güney Kore, Belçika, Danimarka, Rusya, İngiltere, Almanya, Avustralya gibi birçok ülkeye de ihraç ediliyor.

KAS AĞRILARINA VE KEMİK ERİMESİNE ÇOK FAYDALI

Mayi Tuz Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Üretim Müdürü Şuayip Demir, sporcuların en büyük sıkıntılarından birinin kramp ve eklem ağrıları olduğunun altını çizerken, ?Bizim tuzumuz tüm bu sorunları gideriyor. Sporcuların tercih etmelerinin sebebi, içeresindeki vanadyumun, kas ağrılarına ve kemik erimesine çok faydalı olması. Tuzumuzu çoğunlukla İngiltere´deki futbol kulüpleri kullanıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda´da rugby takımları kullanıyor. Tuzumuz, Rusya, Hollanda, İngiltere ve birçok ülkede satılıyor. Biz distribütörler aracılığıyla yurtdışına gönderiyoruz. İsteyenler oralardan temin edebiliyor? diye konuştu.

TOPRAKTAN İYOT VE BAZI MİNERALLERİ ALARAK ÇIKIYOR

Demir, yurtiçinde de Antalyaspor´da oyuncuların tuzu kullandığını ve yine lüks otellerin ve restoranların da Delice tuzunu tercih ettiğini aktardı. Tuzun muhteşem bir aroması olduğunu vurgulayana Demir, ?Tuzumuz mineral açısından da zengin. Yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Dünyada eşi benzeri yok. Tuzumuz sıvı olarak topraktan iyot ve bazı mineralleri alarak çıkıyor. En büyük özelliği bu. Dünyanın en büyük sorunu iyot noksanlığı. Özellikle yeni doğan bebeklerde zekâ gelişimi için iyot gerekli. Türkiye´nin yüze 75-80´i tiroit hastası ve tiroitler iyot noksanlığından çalışmıyor. Bizim tuzumuzda 1,45 miligram doğal iyot var? şeklinde konuştu.

ÜNLÜ OTELLER VE RESTORANLARDA KULLANILIYOR

Mayi Tuz olarak Türkiye pazarına 2018´in ilk çeyreğinde girdiklerini belirten Demir, kısa zamanda yurtdışı pazarına da adım attıklarını ifade etti. Yurtiçinde seçkin gurme marketlerde, online sitelerde ürünlerinin satıldığını belirten Demir, yurtdışı görüşmelerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini ve ciddi miktarda talep aldıklarını söyledi. Amerika´ya ilk etapta 70 bin adet ürün gönderdiklerini bildiren Demir, ?Kore, Rusya, Irak ve Japonya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yurtiçi ve yurtdışı talebi karşılamak için 900 metrekarelik üretim tesisimizi 5000 metrekareye yükselttik? dedi.

ÖZEL HABER: HABİLHAN PEHLİVANLI



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!