Türkyılmaz?dan GRİP Uyarısı

Türkyılmaz?dan GRİP Uyarısı

Grip hastalığının yaygınlaşması bir süredir devam ettiği gerekçesi ile Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, basın açıklaması yaptı.

BAKANLIK KAPSAMINDA
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi; ?Grip ve benzeri hastalıkların takibi, Bakanlığımızın rutin faaliyetleri içerisindedir. Bu kapsamda ülkemizde dolaşan grip benzeri hastalık etkenleri ve grip benzeri hastalık sıklığı düzenli olarak takip edilmektedir. Grip tablosu ile sağlık kuruluşlarımıza müracaat edenlerin sayısında beklenmedik bir artış yoktur. Müracaat edenlerden numuneler alınarak etken virüsler tanımlanmaktadır.?
 
MEVSİMSEL GRİP AŞISI
?Halen ülkemizde grip benzeri hastalık vakalarından alınan numunelerde ağırlıklı olarak İnfluenza B olmak üzere İnfluenza A(H1N1), İnfluenza A(H3N2), Respiratuvar Sinsityal Virüs, Rhinovirüs, Adenovirüs olmak üzere solunum yolu virüsleri tespit edilmektedir. İnfluenza A(H1N1)?e bağlı geçen sezon gözlenen pandemi riski bu sezon söz konusu değildir.
Halen dolaşımda olan grip virüsleri 2010-2011 sezonu için üretilen mevsimsel grip aşısı kapsamında bulunan virüslerdir. Dolayısıyla mevsimsel grip aşısı söz konusu virüslere karşı koruyuculuk sağlamaktadır.?
 
5 YAŞ VE ALTI RİSK GRUBU
?Mevsimin içinde olmamıza rağmen halen grip aşısı yaptırılması için gecikilmiş değildir. Özellikle 65 yaşın üzerinde olan, kronik kalp, akciğer, metabolik, nörolojik hastalığı olan, gebe olan, 5 yaşın altında olan vatandaşlarımız gribi daha ağır geçirmeleri bakımından risk grubu olarak değerlendirilmektedir. Bu gruplardaki vatandaşlarımızın grip aşılarını yaptırmaları önerilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, 65 yaş üstünde olanlar ile kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın grip aşılarını Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılamaktadır.?
 
YÜKSEK ATEŞ VE ŞUUR BULANIKLIĞI
Grip ve benzeri hastalıklardan korunmanın, mevsimsel grip aşısıyla birlikte en etkili yolu genel hijyen kurallarına uyulmasıdır. Ellerin sıkça yıkanması, öksürme ve hapşırma durumunda ağız ve burnun kâğıt mendille kapatılması ve mendilin çöp kutusuna atılması, bu mümkün değilse kolun içiyle ağız ve burnun kapatılması, sık kullanılan yüzeylerin günlük temizlik malzemeleriyle sıkça temizlenmesi, kapalı ortamların daha sık havalandırılması, hasta olan kişilerin evlerinde istirahat etmeleri, alınabilecek diğer önlemlerdir. Hasta olanların solunum sıkıntısı, 3 günden fazla süren yüksek ateş ve şuur bulanıklığı gibi durumlarda vakit geçirmeksizin sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir.


1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!