TÜPRAŞ yine lider

TÜPRAŞ yine lider

KATMA DEĞER OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR

TÜPRAŞ yine lider

Yatırımlarıyla bölgesinin en kompleks rafineri şirketi konumuna gelen TÜPRAŞ, son çeyrekte ürün karlılığında yaşanan toparlanmayı performansına yansıtarak, ulaştığı tam kapasite kullanım ve rekor satış hacmi ile ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam ediyor.

54,9 AMERİKAN DOLARINDA KAPATTI

Dönüşüm Kapasitesinin Katkısıyla Tam Kapasite Üretim ve Rekor Satış Hacmine Ulaşması hakkında TÜPRAŞ´tan açıklama geldi. Yapılan açıklamada, ?2016´da küresel petrol talep artışı günde 1,57 Milyon Varil olarak gerçekleşirken, ortalama ham petrol fiyatı 2015 yılı ortalamasının yüzde 17 altında kalmıştır. Dalgalı bir seyirle yıla varilde 35 Amerikan Doları seviyesinden başlayan ham petrol fiyatı, ilk dokuz ayda 25-50 Amerikan Doları bandında seyretmiştir. Son çeyrekte ise yüksek seyreden petrol üretimi ve stok seviyeleri, FED kararları ve ABD başkanlık seçimlerindeki belirsizlikler, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki dalgalanmalar gibi nedenlerle varilde 42 Amerikan Dolarına kadar inen ham petrol fiyatı, 30 Kasım´da OPEC ülkelerinin arz kesintisinde anlaşmaları ve OPEC dışı ülkelerin de desteklemesiyle Aralık ayında toparlanarak yılı 54,9 Amerikan Dolarında kapatmıştır? ifadeleri kullanıldı.

SON ÇEYREĞE ERTELENMİŞ

Açıklamada, yılın ilk döneminde düşük endüstriyel kullanım ve yumuşak geçen kış ile küresel motorin karlılığı azaldığını belirtilirken, ?Düşük ham petrol fiyat ortamının etkisiyle? dünyada benzin tüketimi artmıştır. Ancak toplamda rafinerilerde artan kapasite kullanımlarının getirdiği yüksek stoklar karlılığı baskılamıştır. Yılın son çeyreğinde ertelenmiş bakımların Avrupa ve Rusya´da gerçekleştirilmeye başlanması ile arzda oluşan normalleşme sektörü pozitif yönde etkilemiştir. Ancak son dönemdeki gelişmeler yeterli olmamış ve Akdeniz Rafineri Marjı geçen yıla göre bir miktar zayıflamıştır.  2016´da rafinerilerini tam kapasite çalıştırarak ?ara ürün dâhil? ulaştığı 29,6 Milyon Ton şarjın da etkisiyle yurt içi satışlarında yüzde 11´lik (2,5 Milyon Ton) artış yakalayan TÜPRAŞ, 30,3 Milyon Ton satış hacmi ile geçen yıla göre toplam satışlarını da yüzde 5 (1,5 Milyon Ton) artırmayı başarmıştır? denildi.

KATMA DEĞER OLUŞTURMAYA DEVAM

Açıklamanın devamında ise, ?Satış hacmindeki yüzde 5 artışa rağmen, ortalama petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 17 altında olması nedeniyle, 2016 hasılatı geçen yılın yüzde 6 altında, 34,9 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Son çeyrekte uluslararası petrol piyasalarında yaşanan düzelmeyi finansal ve operasyonel performansına yansıtmayı başaran TÜPRAŞ 2016 yılını, 2.516 Milyon TL Faaliyet Karı ile kapatmıştır. Ayrıca oluşturulan riskten korunma stratejilerinin yerinde kullanımı ile 2016 yılındaki döviz kuru ve ham petrol fiyatlarındaki dalgalanma başarı ile yönetilerek,  Konsolide Vergi Öncesi Kar 1.944 Milyon TL, Net Dönem Karı ise 1.813 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2016´da TÜPRAŞ rafinajdaki 213 Milyon Dolar yatırım harcamasının yanı sıra bağlı ortaklığı DİTAŞ kanalıyla deniz filo kapasitesine yönelik yaptığı yeni tanker alımları ile toplamda 295 Milyon Amerikan Doları yatırıma ulaşmıştır. TÜPRAŞ, artan küresel rekabet gücüyle ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en yüksek kalitede karşılayarak operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir.?



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı