TÜPRAŞ rekor kapasite kullanımına ulaştı

TÜPRAŞ rekor kapasite kullanımına ulaştı

ABD VE ASYA´DA ÜRÜN TALEBİ ARTTI

TÜPRAŞ rekor kapasite kullanımına ulaştı

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi´nin (TÜPRAŞ), yılın ilk yarısında 992 milyon lira net kar elde ettiği bildirildi.

REKOR KAPASİTE KULLANIMI

TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin üretime geçmesinin de katkısıyla ilk 6 ayda rekor kapasite kullanımına ulaşıldığı belirtildi.

ARZDAKİ TALEP ARTIŞI

Arzdaki artışın devam etmesinin, çeşitli ekonomik ve politik gelişmelerin etkisiyle ham petrol fiyatlarının dalgalı ve düşük seyrini sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, yıla 55 dolar/varil seviyesinden başlayıp Ocak ayında 45 dolar seviyesine inen ham petrol fiyatının, ABD kaya petrolü kuyu sayılarındaki azalışlar, jeopolitik etkenler ve beklenenin üzerinde gerçekleşen talep artışı ile 65 Dolar düzeyine kadar yükseldikten sonra, İran´la yapılan uluslararası müzakerelerin olumlu gidişatının yarattığı arz artışı beklentileri ile Haziran ayını 61 dolar seviyesinden kapattığı hatırlatıldı.

ABD VE ASYA´DA ÜRÜN TALEBİ ARTTI

Açıklamada, ikinci çeyrek dönemde rafineri bakım duruşları, düşük petrol fiyatının tüketimi desteklemesi ve özellikle ABD ve Asya´da ürün taleplerinin yükselmesiyle Akdeniz piyasasında petrol ürünleri fiyat rasyolarının arttığı vurgulanarak, ikinci çeyrek dönemde Akdeniz Rafineri Marjı´nın geçen yılki 0,06 Dolar/varil değerinden 4,88 Dolar/varile, altı aylık dönemde ise 1,05 Dolar/varil değerinden 6,23 dolar/varile yükseldiği kaydedildi.

GEÇEN YILA GÖRE SATIŞ ARTIŞI

Açıklamada şu bilgiler verildi: ?2014 ikinci çeyrek dönemde eksi 0,28 dolar/varil olan TÜPRAŞ net rafineri marjı 7,51 dolar/varile, altı aylık dönemde ise 1,1 dolar/varil olan marj 6,23 dolar/varil seviyesine ulaşmıştır. Marjdaki iyileşme ve artan bölgesel talep paralelinde uygulanan optimizasyon programları ve üretime başlayan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi´nin de olumlu katkısıyla ikinci çeyrek dönemde tam kapasite çalıştırılan TÜPRAŞ´ta, ilk 6 aylık dönemdeki yüzde 94 ortalama kapasite kullanımı ile rekor kırılmıştır. Yükselen bölgesel rekabete rağmen, arttırılan kapasite kullanımının sağladığı yüksek üretim yanında, uygulanan müşteri odaklı satış stratejisi ile TÜPRAŞ´ın ilk 6 aylık dönemdeki yurtiçi satışları yüzde 21´lik yükselişle tüketim büyümesinin de üzerinde artmıştır. Güçlü Akdeniz ürün rasyolarının desteğiyle ürün ihracatı da yüzde 78 arttırılmış ve toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 33 (3,2 milyon Ton) artışla 12,9 milyon ton olmuştur.?

SATIŞ MİKTARI VE KURDAKİ ARTIŞ

Satış miktarı ve kurdaki artışa rağmen, petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 47 aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatının 2014 yılının yüzde 7 altında gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ?2015 ilk altı aylık dönemde, uluslararası rafineri marjlarındaki yüksek performans ve satışlardaki artışın olumlu etkisiyle faaliyet karı geçen yıla göre 722 milyon lira artışla 974 Milyon TL´ye yükselmiştir. Dolar kurundaki yükselişle oluşan kur farkı giderlerine rağmen, Konsolide Vergi Öncesi Kar, faaliyet karındaki artışa bağlı olarak 532 milyon lira artışla 680 milyon lira olmuştur. Net dönem karı ise Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 317 milyon TL ertelenmiş, Vergi Gelirinin katkısıyla 992 milyon lira olarak gerçekleşmiştir.? Fuel Oil Dönüşüm Projesi için yapılan harcamalar dahil olmak üzere, 2015 ilk 6 aylık dönemde, toplam 200 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirildiği, yatırım kabul testleri süren Fuel Oil Dönüşüm Ünitelerinde tam kapasiteyle üretim yapıldığı belirtilen açıklamada, TÜPRAŞ´ın güçlü insan kaynağı, operasyonel ve finansal başarılarını istikrar ile sürdürmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülke için katma değer oluşturmaya devam edeceği görüşüne yer verildi.



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı