TÜBİTAK`DAN FAYDALANAMIYORUZ

TÜBİTAK`DAN FAYDALANAMIYORUZ

TÜBİTAK`IN ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINA YÖNELİK ARGE DESTEKLERİ TOPLANTISI YAPTI

TÜBİTAK`DAN FAYDALANAMIYORUZ
Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Selim Biçen, işletmelerin birçoğunun ARGE, inovasyon çalışmalarının olduğunu ancak TÜBİTAK`dan nasıl faydalanacaklarını bilmediklerini ve desteklerden yararlanamadıklarını söyledi.
 
ÇOK AZ FAYDA SAĞLADIK
Biçen, Aksaray Üniversitesi, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Aksaray Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü işbirliğinde Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi konferans salonunda düzenlenen "TÜBİTAK`ın Özel Sektör Firmalarına Yönelik ARGE Destek Programları" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Ahiler Kalkınma Ajansı bölgesindeki 5 ilin son 15 yıl içinde TÜBİTAK`ın projelere sağladığı desteklerden çok az faydalandığını söyledi.
 
15 YILDA TÜBİTAK`TAN 330 BİN LİRA PROJE DESTEĞİ
TÜBİTAK farkındalığı oluşturmak, TÜBİTAK`ın KOBİ`lere, ARGE ve inovasyon adı altında verdiği destekleri bölgeye tanıtmak istediklerini belirten Biçen, 15 yılda TÜBİTAK`tan 330 bin lira proje desteğinden yararlanıldığını, Ahiler Kalkınma Ajansı bölgesinde bulunan Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Kırıkkale illerinde TÜBİTAK`tan projelere sağlanan destekleri bilmediğini esas sıkıntının da buradan kaynaklandığını vurguladı.
 
YENİ KAYNAKLARIN DA PEŞİNDEYİZ
15 yıl içinde bölgeden TÜBİTAK`a 38 başvuru yapıldığını, 2010 yılında sadece Konya`dan ARGE, inovasyon projesi olarak 43 başvurunun gerçekleştiğini anlatan Biçen, "Ahiler Kalkınma Ajansı olarak bölgede bir farkındalık oluşturmak için çalışmalarımıza başladık. Kalkınma Ajansının bütçesi 17 milyon lira bu bölgeye harcanacak. Bunun yanında KOSGEB, TÜBİTAK kaynaklarına nasıl ulaşabiliriz, AB Genel Sekreterliği veya Ulusal Ajans kaynaklarına nasıl ulaşabiliriz. Biz yeni kaynakların da peşindeyiz ve özellikle bu kaynakları araştırırken karşımıza çıkan en kolay ve en hızlı ve en fazla para veren TÜBİTAK sistemi olduğunu gördük" dedi.
 
MAKİNA-TASARIM
Biçen, yaptıkları inceleme ve araştırmalarda, bölgede faaliyet gösteren işletmelerin çoğunun TÜBİTAK projelerine başvurabilecek kadar makina-tasarım, ARGE, inovasyon yaptıklarını gördüklerini, ancak TÜBİTAK projelerine başvurulmadığını tespit ettiklerini bildirdi. "Yeni bir model makine getirip makine değişikliği yapan bir firma 5 defa 300 bin TL`ye kadar para alabilecekken bundan faydalanamadığını gördük" ifadelerini kullanan Biçen, şunları kaydetti:
 
TÜBİTAK`I TANITMAK
"İşletmelerinin çoğunun ARGE, inovasyon çalışmaları var. Ancak TÜBİTAK`tan nasıl faydalanacaklarını bilmedikleri için desteklerden yararlanamıyorlar. Bununla ilgili bir sistemi ve mekanizmayı Aksaray Üniversitesi ile birlikte kurmak istiyoruz. Buradaki amacımız kar elde etmek değil, bölgeye TÜBİTAK`ı tanıtmak ve projelerin daha da artmasını sağlamak. Böyle bir sistemi Üniversite öğretim üyelerimizle birlikte kurup onlara sistemi tanıttıktan sonra biz geri çekileceğiz"
 
NE TÜR İMKANLARIN SAĞLANDIĞI BİLİNMESİ GEREKİR
Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar da yaptığı konuşmasında, ilk önce sanayicilerin, Üniversite öğretim görevlilerinin ne tür imkanların tahsis edildiğini bilmesi gerektiğini, ondan sonra imkanlardan daha iyi nasıl yararlanılacağı ile ilgili somut girişimlerde bulunması gerektiğini belirtti. Konuşmaların ardından, TÜBİTAK Bilimsel Programlar uzmanları Emel Önder Fırat ve Pınar Aker TÜBİTAK`ın teknoloji yenilik ve destek programları hakkında sunumlarını yaptı. Programa Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, Defterdar Ali Aykaş, Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahim Sertdemir, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Öztürk, Organize Sanayi Bölge Müdürü İsmet Çağlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sanayici ve iş adamları ile Aksaray Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı.
 
 
 


1

Tüm okullarımız kütüphaneli oldu

2

Zor ama kutsal Bir görevimiz var

3

Özel Yetenekler BİLSEM’DE buluştu

4

Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

5

Kırıkkale MEM ödüle doymuyor

6

45 okulumuzda kütüphane yokmuş

7

Belediye’den eğitime Rehberlik hizmeti