Toprağa sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmaktır

Toprağa sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmaktır

TOPRAK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Toprağa sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmaktır

Toprak haftası ve Toprak Bayramı dolayısıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada toprağın hava ve su gibi canlıların yaşamında önemli olduğu vurgulandı.

TOPRAK CANLILAR İÇİN ÖNEMLİ

Açıklamada ?Toprak, hava ve su gibi, canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur. Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Toprak Haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir. Toprak aşınımıyla ülkemiz yılda 1,3 milyar ton toprak kaybına uğramaktadır ve bunun 550 milyon tonu tarım toprağıdır. Bu toprak kaybı 400 bin hektar alana tekabül etmektedir. Tarım alanlarının % 70´inde şiddetli erozyonla toprak kaybı görülmektedir. Yılda 70 milyon ton bitki besin maddesi kaybına neden olan bu sorun ayrıca ülke ve yetiştirici ekonomisine zarar vermektedir. Zira bu açığı üreticimiz parayla satın aldığı sun´i gübrelerle kapatmak zorunda kalmaktadır. Kimyasal gübreler ise, bilinçsiz kullanımla çevre kirliliğine ve topraklarımızın çoraklaşmasına neden olmaktadır? denildi.

İLK KEZ 1945 YILINDA KUTLANDI

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi ?İlk kez 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu´na göre her yıl 11 Haziranı takip eden ilk Pazar günü ?Toprak Bayramı? olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl 11- 17 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle ?Toprak Haftası? olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede, bir hafta boyunca da İlimiz Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde İlimiz merkez ve İlçelerinde, bununla ilgili afiş, poster, lifler dağıtılarak toprak bayramı konusunda farkındalık yaratılacaktır.?

ÇOK ESKİ YILLARA DAYANAN GEÇMİŞİ VAR

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürsel Doğan konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; ?Bu bayram yeni bir kavrammış gibi dursa da, aslında Toprak Bayramının geçmişi çok eskiye dayanıyor. 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu her yıl 11 Haziranı takip eden Pazar gününün "Toprak Bayramı" adı altında kutlanmasını öngörüyor. Ancak bu güne kadar geniş çaplı resmi bir kutlama yapılmadı. Bizler zaten kültürümüzdeki Toprak Ana yakıştırmasıyla, öldükten sonra toprağa verilmek ya da Toprak olmak kavramlarıyla zaten toprağa bir kutsallık atfetmişiz.  Topraktan gelip, toprağa gidecek olmaksa inancımızla özdeşleşmiş bir insan- toprak birlikteliğidir. Tüm bunlardan öte dünya nüfusunun açlıkla karşı karşıya geldiği günümüzde doğal kaynaklardan toprak kaybı da en az  muhtemel su sıkıntısı kadar gündemimizdedir. İşte Bakanlığımız da bunca önemi olan ve kaybı durumunda telafisi mümkün olmayan toprak konusuna vurgu ve toplumsal bilinç geliştirme amacıyla her yıl 11-17 Haziran tarihleri arasında Toprak Bayramı etkinlikleri düzenleyecektir? dedi.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü