Timsal Karabekir babasını anlattı

Timsal Karabekir babasını anlattı

Kırıkkale Üniversitesi Tarih Topluluğu'nun davetlisi olarak Vakıf Genel Sekreteri Sadık Tekeli ile birlikte ilk kez Kırıkkale'ye gelen Timsal Karabekir, üniversite merkez yerleşkede Milli Mücadele Dönemi ve Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa-Dünü

MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARINDAN DOĞU CEPHESİ KOMUTANI KAZIM KARABEKİR PAŞA’NIN KIZI VE KAZIM KARABEKİR VAKFI KURUCUSU TİMSAL KARABEKİR YILDIRAN, KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİNDE KONFERANS VERDİ.

Timsal Karabekir babasını anlattı

Kırıkkale Üniversitesi Tarih Topluluğu’nun davetlisi olarak Vakıf Genel Sekreteri Sadık Tekeli ile birlikte ilk kez Kırıkkale’ye gelen Timsal Karabekir, üniversite merkez yerleşkede “Milli Mücadele Dönemi ve Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa-Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun!” konulu bir konferans verdi.

İKİ SAATLİK KONFERANS

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış, Üniversite Genel Sekreteri İsmail Akgün, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Özçelik, öğretim üyeleri, KATAM Müdürü Doç. Hamit Pehlivanlı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Esat Sarıcaoğlu, Doç. Dr. Resul Ay, Yrd. Doç. Ahmet Demir, Yrd. Doç. Dr. Seyfullah Yalın, Yrd. Doç. Dr. Mehmed Doğan, Yrd. Doç. Dr. Fatma Ünyay Açıkgöz, Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Gök, Arş. Görevlileri Hakan Doğan, Mert Erdoğan, Merve Suna ve çok sayıda öğrencinin hazır bulunduğu konferans iki saate yakın sürdü.

“TARİHİNİ BİLMEYENLERİN COĞRAFYASINI BAŞKALARI ÇİZER!”

Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Özçelik’in Açış konuşması yaptığı konferansta Timsal Karabekir, babası Kazım Karabekir Paşa’nın hayatını ve mücadelesini konu edinerek, Kurtuluş Savaşı döneminde Paşa’nın savaş kahramanlığı ve komutanlık meziyetlerinin yanı sıra, bir “insan” ve “baba” olarak yetim çocuklarına nasıl sahip çıktığını görsel belgelere dayalı olarak anlattı. Sözlerine, “Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun!” cümlesine açıklık getirerek başlayan Timsal Karabekir, bunun Kars’ta Gazi Muhtar Paşa konağında gördüğü bir levhada yazılı bulunan “Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer!” cümlesinin yüreğini derinden etkilemesinden kaynaklandığını söyledi. Kazım Karabekir Vakfının ambleminin ekrana yansıması sırasında amblemde bulunan sarı-kırmızı-yeşil renklerle ilgili olarak bunların, Türklerin Orta Asya’dan getirdikleri renkler olduğunu kaydetti.

“EMRİNİZDEYİM KUMANDANIM!”

Kazım Karabekir Paşa’nın Erzurum ve Kars’ı nasıl kurtardığı ve buralarda Ermeni zulmü neticesinde yetim ve öksüz kalmış 6 bin çocuğu nasıl himaye edip yetiştirdiğine ilişkin kaydı dinleyenleri duygulandırdı. Öte yandan, Karabekir Paşa’ya, yine kendisinin himaye edip Trabzon’da gayrimüslim okula gönderdiği yetim Ermeni çocuklarının kara kalemle çizerek gönderdikleri Paşa’nın bir resmi de çok dikkat çekti. Timsal Karabekir, konuşmasında özellikle Kazım Karabekir’in Erzurum’da komutanlığını üstlendiği 15. Kolordu ile Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması sırasında, Ordu Müfettişliğinden istifa eden ve hakkında tutuklama kararı çıkartılan Mustafa Kemal’e “Emrinizdeyim kumandanım!” diyerek onu lider olarak kabul etmesinin ve emrindeki askerlerle himaye etmesinin Türk tarihinin kaderini değiştirdiğini vurguladı. Timsal Karabekir, konuşmasının sonlarına doğru Kazım Karabekir’in yazıp bestelediği ve Milli Marş olarak teklif ettiğini söylediği 1919 yılında taş plağa kaydedilmiş olan ve Amerika’da bir ailenin elindeyken Kazım Karabekir Vakfı Müzesine hediye edilen, sonra da Yeditepe Üniversitesi tarafından temizlenip dinlenebilir hale getirilen “Ya İstiklal Ya Ölüm” ile “Türk Yılmaz” adlı iki marşını da dinleyicilerle paylaşma imkânı buldu.

ÖĞRENCİLERLE YEMEK YEDİ

Timsal Karabekir’in konferansını büyük bir ilgi ile dinleyen öğrenci ve öğretim üyeleri, konferans sonunda merak ettikleri soruları sorma fırsatı buldular. Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Özçelik konferansın ardından Timsal Karabekir’e teşekkür edip Üniversite adına bir plâket takdim etti. Öte yandan konferanstan sonra öğrencilerin Timsal Karabekir ile fotoğraf çektirmek üzere adeta birbiriyle yarışa girmeleri gözden kaçmadı. Akşam yemeğini Yenişehir’de öğrencilerle birlikte yiyen Timsal Karabekir ile Vakıf Genel Sekreteri Sadık Tekeli, yemek sırasında bir yandan öğrencilerle kültür ve tarih sohbeti yaparken, bir yandan da öğrencilerin okuduğu dokunaklı türkülere eşlik ettiler.

“KARABEKİR PAŞA’YI TANIMA FIRSATI BULDUK”

Etkinlik hakkında gazetemize açıklama yapan Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Gök, Topluluk olarak Milli Mücadele döneminin en önemli bir şahsiyeti olan Kazım Karabekir Paşa’nın bir yadigârı olan kızı Timsal Karabekir Hanımefendinin, davetlerine icabet ederek ilerlemiş yaşına rağmen Kırıkkale’ye gelip öğrencilerle buluşmasını tarihi bir an olarak kaydetti. Timsal Hanım’ın babasının hatırasını arşiv malzemeleri ve hikâyelerle anlatması sırasında duygulu anların yaşandığını belirten Dr. Gök, “Timsal Hanım’ı görmek, onu burada ağırlamak bizim için bir onur, bir iftihar vesilesidir. Konuşması sırasında milli duygularımızın kabardığını ifade etmeliyim. Sayesinde babası Kazım Karabekir Paşa’nın nasıl müstesna bir insan olduğunu daha iyi kavrama imkânı bulduk. Timsal Hanım’ın fedakârlığı, babası gibi yüce gönüllü bir insan olduğunu gösteriyor. Kırıkkale’ye gelerek insanlarla çok samimi ilişkiler kurması, onun örnek alınması gereken bir şahsiyet olduğunu ortaya koyuyor. Babası, altı bin yetim çocuğa ‘babalık’ yapmış; kendisi de aynı yoldan giderek genç insanlarımıza bir ‘tarih bilinci’ aşılamaya kendisini vakfetmiş, tarih ve kültürümüzün öğretilmesine katkıda bulunuyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı