Teknoloji bazen zarar verir

Teknoloji bazen zarar verir

AĞRISIZ BİR HAYAT İÇİN YAPILMASI GEREKENLER...

Teknoloji bazen zarar verir

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, teknolojinin ilerlemesi ve teknolojik cihazların kullanımının artmasıyla birlikte gelişen boyun ağrıları hakkında açıklamalarda bulundu.

GÜN BOYU BİLGİSAYAR BAŞINDA

Özellikle bütün gün bilgisayar karşısında çalışan kişilerin ve akıllı telefon gibi teknolojik cihazları kullanan kişilerin bel ve boyun şikâyetiyle geldiklerini belirten Prof. Dr. Keskin sözlerine şu şekilde devam etti, ?Duruş bozuklukları ve uzun süre sabit pozisyonda hareketsiz kalmak boyun bölgesinde ağrılara neden olmaktadır.  Boyun ağrıları sık görülen ve tedavi edilmediğinde kronikleşerek yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalarda bütün gün bilgisayar karşısında çalışan kişilerin yaşamlarının bir döneminde boyun ağrısı çektikleri tespit edilmiştir.?

BOYUN AĞRISI EN SIK KADINLARDA

Bilgisayar, tablet ve telefon kullanımının artmasıyla birlikte sık karşılaşılan bel ve boyun ağrılarının hayat standartlarını olumsuz etkileyen hastalıkların başında geldiğini söyleyen Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, ?Boyun ağrıları en sık 30-49 yaş arası kadınlarda görülür. Uzun süre sabit pozisyonda, sırtı desteklemeden, gövdeden öne eğilerek çalışmanın göğüs, boyun ve sırt kaslarında esneklik kaybına, boyun, omuz arkası ve kürek kemiği çevresindeki kaslarda ağrılı, sert, hassas noktalar gelişmesine neden olduğu saptanmıştır. Zamanla boyunda hareket kısıtlılığı ve tutukluk, kollarda güçsüzlük, çabuk yorulma ve baş ağrısı gelişmektedir.?  dedi.

AĞRISIZ BİR HAYAT İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Günlük hayatta basit önlemlerle boyun ağrılarının önlenmesinin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, bu kapsamda yapılacakları şu şekilde sıraladı: Çalışırken bel ve sırt kaslarını destekleyecek şekilde dik oturulmalı, bilgisayar ekranı göz hizasına gelecek şekilde çalışma masanız ve koltuğunuz ayarlanmalıdır. Uzun süreler araç kullanıyor veya bilgisayar başında çok zaman geçiriyorsanız sık sık mola vermelisiniz. Düzenli fiziksel aktivite yapınız. Yüzüstü yatmaktan kaçının. Stres oranınızı düşürmeye çalışın. Arabada kullanırken ve seyahat esnasında başınızı ve boynunuzu destekleyin. Telefonda konuşurken kulaklık-mikrofon tertibatı kullanınız. Boyun ağrıları, basit ağrı kesicilerle giderilebildiği gibi gün içinde uygulanan sıcak-soğuk kompresler de kullanılabilir. Bunun için ağrılı bölgeye ilk 48 saat içinde 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yapmak, daha sonraki günlerde ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Oturma ve çalışma esnasında duruşa dikkat edilmemesi ve yanlış duruşun alışkanlık haline gelmesi durumunda omurgada gelişebilecek bozuklukları önlemek için duruş egzersizleri, germe ve esneme hareketleri ile boyun-sırt- bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler içeren program uygulanmalıdır. Sonraki dönemde bu egzersizlerin günlük hayatta alışkanlık haline getirilmesi çok önemlidir. Fiziksel aktivite azlığına bağlı kondisyon kaybını önlemek için yüzme, bisiklete binme, yürüyüş gibi egzersizlerin yapılabilir. Bu egzersizler günde 20 dakika ile başlanıp, her hafta bu süreye 5 dakika ekleyerek ideal süre olan haftada 3-5 gün, 30-45 dakikalık egzersiz kapasitesine ulaşılabilir.



1

Kırıkkale Belediyesi artık E-Devlet´te

2

Kırıkkale Silah İhtisas OSB´de İlk Temel Atıldı

3

?Boran Fırtınası? geliyor

4

Teknoloji seferberliği projesi

5

Akıllı Şehirler Platformuna Kırıkkale´den harika fikirler

6

Milli silahlarımızla destan yazıyoruz

7

KÜBTUAM´a Uluslararası TÜRKAK Akreditasyonu