Tarlalarda Fare İstilası

Tarlalarda Fare İstilası

Kırıkkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarım alanlarına büyük zarar veren tarla farelerine karşı üreticileri uyardı. Yıl boyunca mücadeleden taviz verilmemesi gerektiğine değinen yetkililer, ilk etapta doğal denge çok önemli. Bu sebeple tarla faresinin

YILDA 4 KİLO BUĞDAY GİDİYOR
Kırıkkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarım alanlarına büyük zarar veren tarla farelerinin maddi kayba sebep olduğunu belirterek, ?Tarla faresi başta buğday olmak üzere arpa, mısır, yulaf, nohut, bakla, susam, kavun, karpuz, kabak, domates, karnabahar, semizotu, marul, biber, lahana, şeker, pancarı, yonca, tirfil gibi bir çok tarım ürünlerinin meyvelerini yiyip kemirebiliyor. Yapılan araştırmalara göre ergin bir tarla faresinin yılda 4 kilogram buğday tanesini yediği tespit edildi. İlimizin tarım alanlarında milyonlarca farenin bulunduğunu düşünürsek, fare zararının ne kadar büyük olduğu anlaşılabilir. Bilhassa sıcak ve kurak geçen yıllarda fare zararı artacağından üreticilerimizin tarım alanlarını devamlı kontrol etmeleri şart? dedi.

MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ
Tarla faresi ile mücadelenin önemine de değinen yetkililer, ?Bunun için ilk etapta doğal denge çok önemli. Bu sebeple tarla faresinin doğal düşmanları olan kedi, köpek, gelincik, sansar, tilki, baykuş, leylek, kerkenez, kartal, atmaca, doğan, şahin ve yılanların korunması gerekir. Kültürel önlem olarak ise üreticiler zehirli yemden önce derin toprak işlemesi münavebe, tarla temizliği, delikleri su ile doldurma, kapan kurma gibi işlemleri yapması gerekir? diye konuştu.

ZEHİRLİ YEMLER VERİLİYOR
Yetkililer zehirli yemle mücadelede ise dikkat edilmesi gereken hususların bulunduğunu belirterek, ?Bu zehirli yemler müdürlüğümüzde hazırlanmakta ve bedeli karşılığında zarar gören üreticilerimize verilmektedir. Kışlık ürünlerde Ekim-Mart ayları arasında havaların iyi gittiği günlerde, yazlık ürünlerde fare görülür görülmez zehirli yemle mücadele yapılmalıdır. İlaçlanacak tarla bir gün önceden gezilerek bütün fare deliklerini kapatılmalı, ertesi gün farelerce açılan işlek deliklerin içine tahta kaşık veya kamış çubukla el değdirmeden 5?er adet zehirli buğday tanesi atılması gerekir. Fare ile bulaşık saha az ise ferdi ilaçlama yapılmalı, bulaşık saha geniş ise mutlaka "tarama" veya "kapama" şeklinde mücadele yapılması gerekir. Geniş bulaşık sahası bulunan köylerde, köy muhtarlarının istekleri halinde "tarama" veya "kapama fare mücadelesi Müdürlüğümüz teknik elemanları nezareti altında yapılıyor? diye konuştu.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ