Tarımda rekolte artıyor

Tarımda rekolte artıyor

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, kent genelinde ekilen hububat alanlarında incelemelerde bulundu.

YILMAZ EKİLİ ALANLARDA İNCELEMELERDE BULUNDU 

İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, ilimizde bu yıl ekilişi gerçekleştirilen hububat alanlarının kuraklıktan etkilenme ve gelişim durumlarını kontrol etmek amacıyla, geçen yıl kuraklıktan en fazla etkilenen Merkeze bağlı Pazarcık Köyü ve Balışeyh İlçesi Aydınşeyh Köyü ekili alanlarını gezerek arpa ve buğday gelişimlerini inceledi. 

 

YAĞIŞLAR UMUT VERİYOR 

Daha sonra değerlendirmelerde bulunan İl Müdürü Yılmaz, Kırıkkale’de ekili tarım alanlarının 307.149 ha olduğunu ve bu alanın yaklaşık yüzde 78’inin tarla bitkilerinden oluştuğunu, tarla bitkileri arasında ise ilk sırada arpa, buğday, nohut, ayçiçeği ve yem bitkilerinin yer aldığını söyledi. Yılmaz, Kırıkkale geneli uzun yıllar yağış ortalamalarının; Ocak ayı 44 mm, Şubat ayı 30,7mm,  Mart ayı 36.3 mm  iken, 2023 yılı üretim sezonunda Ocak ayında 6,6 mm, Şubat ayında  7,8 mm  oranında yağış düştüğünü, Mart ayındaki yağışlarının umut verici olduğunu dile getirdi.

 

REKOLTE ARTACAK 

Yılmaz, bu yıl yağışların az ve dengesiz oluşundan kaynaklı verim kayıplarının takip edileceğini, Ekim-Kasım aylarında yağışların olmaması nedeniyle çıkış ve çimlenmenin zayıf olduğunu ancak son gelen yağışlarla birlikte hububat ekili alanların toparlandığını, hali hazırda boylanma haricinde bir sıkıntı olmadığını, kardeşlenmenin devam ettiğini ve istenen düzeyde olduğunu söyledi. Nisan ve Mayıs yağışlarının sapa kalkma ve başak bağlama dönemlerini etkileyerek  verim ve kaliteyi belirleyeceğini ayrıca bu dönemdeki yağışların istenilen düzeyde olması durumunda rekoltenin olumlu yönde artacağını söyledi.

 

200 BİN TON ÜRETİM BEKLENİLİYOR 

İl Müdürü Yılmaz, 2023 yılı üretim sezonunda tahmini ekiliş alanlarını ve beklenen verim ortalamalarını; Buğday için 1milyon 100 bin dekar alanda ortalama 250-300 kg/da verim ile 280-290 bin ton üretim , Arpa için ise 650 bin dekar alanda ortalama 300-350 kg/da verim ile 200 bin ton üretiminin beklendiğini, herhangi bir doğal afetin olmaması ve şartların böyle devam etmesi durumunda beklentilerin karşılanacağını ifade etti.

 

TASARRUFLU SU KULLANIMI KONFERANSI

Yılmaz, Bakanlık olarak tarımsal kuraklıkla mücadele strateji ve eylem planı doğrultusunda kuraklık il kriz merkezi komisyonu oluşturulduğunu ve  bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kırıkkale İl Müdürlüğü olarak ilimizde 2022 yılında “Tasarruflu Su Kullanımı Konferansı''nın düzenlendiğini ifade eden Yılmaz, 2023 yılında da konferans ve panellerin devam edeceğini söyledi. Suyun etkin ve verimli kullanımında eğitim, yayım ve araştırma hizmetlerinin bütünlüğü dikkate alınarak, üniversiteler, araştırma kuruluşları ile etkili bir şekilde çalışmaların yapılacağını söyleyen Yılmaz, su tüketimi az olan ve kuraklığa nispeten dayanıklı, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirilmesinin teşvik edildiğini, bu kapsamda demonstrasyon çalışmalarının yapıldığını ve sonuçlarının yayımlanarak çiftçilerle paylaşılacağını dile getirdi.

 

Bakanlık olarak çiftçilere sağlanan modern sulama sistemleri destekleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarının ve tasarruflu sulama sistemlerinin kullanımının yanında su hasadı yöntemlerinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla eğitim ve yayım çalışmaları devam ettiğini söyledi. 

 



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız