Tarım Sigortalı çiftçilerin çekleri verildi

Tarım Sigortalı çiftçilerin çekleri verildi

Tarım Sigortaları Havuzu Bilgilendirme ve Temsili Hasar Ödeme Toplantısı, İl Kültür Merkezinde yapıldı. Toplantı sonunda Vali Ali Kolat tarafından, TARSİM'e arazilerini sigortalattıran ve ilde arazileri hasar gören çiftçilere hasar ödemeleri ile ilgili te

BİLGİ VERDİ

Toplantının açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, ilde ekilebilir alan, tarımsal faaliyetler ve hayvancılık faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Kırıkkale’de 306 bin hektar ekilebilir alan bulunduğu, her yıl 110 bin hektar alanın nadasa bırakıldığı ve yaklaşık 16.750 çiftçinin bulunduğu açıklayan Kırbaş, “TARSİM’de sigorta branşları olarak; bitkisel ürün, sera, büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan, kümes hayvanları, su ürünleri ve arıcılık konularında sigorta yapıldığı ve sigorta yaptırım priminin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandı.  2013 ve 2014 yıllarında ilimizde büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan, kümes hayvanlarında toplam 18.333 poliçe kesildiği, 291 dekar alan için sigorta yapıldığı, 1.222 afet ihbarı yapılığı ve oluşan hasarlarda 368 poliçe için 1.107.152 TL hasar ödemesi yapıldı.  Ayrıca 2014 yılında tüm sigorta branşlarında yaklaşık 11.000 adet poliçe düzenlendi ve 725.000 TL ödeme yapıldı.”dedi.

4.4 MİLYON POLİÇE

Kırbaş, “Ülke genelinde de 4,4 milyon adet poliçe kesildiği, yaklaşık 72 milyon dekar alanın ve 3,3 milyon adet büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sigortalandığı, toplamda da 1,6 milyar TL hasar ödemesi yapıldığı.”diye konuştu.

CİDDİ YOL ALDIK

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak ve yönetim kurulu üyelerine emeklerinden dolayı teşekkür eden Vali Ali Kolat, “Hakikaten ülkemiz son yıllarda tarım konusunda çok ciddi bir yol aldı. Tarım konusunda dünyada 7. Sıradayız. Avrupa’da da ilk sıradayız. 2012 yılı verilerine göre 16 milyar dolar ihracat yapmışız. Bu miktar çok önemli bir artış olduğunu gösteriyor. Bu anlamda da yapılan çalışmalar son derece önemli. 2005 yılında TARSİM Kanunu yürürlüğe girdi ve ülkemizde de tarım anlamında çok büyük gelişmeler oldu. Kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş oldu. Artık sigortası yapılan ve zarar gören büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ve arazilere ödeme yapılıyor. Bu da çok önemli bir gelişmedir. Bu anlamda yapılan çalışmaları önemsiyorum. Burada bu sigortayı gönüllülük esasına göre, bilerek ve isteyerek yaptırmak çok önemlidir. Mesela; geçen dönem Keskin ilçemizde arazi yangını oldu. Çiftçimiz bana geçen yıl sigorta yaptırmıştım. Bu yıl yaptırmadım. Bütün buğdayım heba oldu dedi. Yani hepimiz küresel değişiklikleri, mevsim ve iklim değişikliklerin görüyoruz. Her geçen gün riskler daha da artıyor. Bu risklerin artışı, böyle tedbirler almayı gerektiriyor. Çiftçimiz ve üreticimiz işte bu risklerin hepsini göze alarak, bilinçli bir şekilde sigortasını yaptırır. Her şeyden önce devlet garantisi var. Devletimiz %50 prim garantisi veriyor. Bu da çok güzel bir gelişmedir. ’diye konuştu. 



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı