Tarihimize sahip çıkmalıyız

Tarihimize sahip çıkmalıyız

Kırıkkale Üniversitesi ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi Müdürü Hamit Pehlivanlı, Kızılırmak bölgesinin Osmanlı'ya ve yüzlerce kültüre ev sahipliği yaptığını söyledi. Pehlivanlı, bulunduğumuz coğrafyanın tarihinin çok önemli olduğunu belirterek, Tari

BİR ÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Kırıkkale Üniversitesi ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi (KATAM) tarafından ‘Kızılırmak Arkeolojisi’ adı altında konferans düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan KATAM Müdürü Doç. Dr. Hamit Pehlivanlı ve Kaman Japon Anadolu Arkeoloji Enstitü Müdürü Dr. Sachihiro Omura, Kızılırmak hakkında çeşitli bilgiler verdi. Pehlivanlı, bulunduğumuz coğrafyanın bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve tarihinin önemli olduğunu söyledi.Tarihe sahip çıkmak gerektiğini belirten Pehlivanlı, bu konuda önemli çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi.

 

TARİHİ ESERLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Pehlivanlı konuşmasının devamında “Kırıkkale bir Cumhuriyet şehridir.  Şehrimizin merkezinde tarihi eserler bulunmasa da çevre ilçe ve köylerde çok fazla tarihi eserler bulunuyor. Yani Kırıkkale’nin orta çağa uzanan yüzlerce tarihi eseri bulunmaktadır. Örneğin Balışeyh ilçesinde 12’nci yüz yılda yapılan bir tarihi cami yer alıyor. Şu anda bu caminin restorasyon çalışmaları başladı. Merkezimiz 1998 yılında kurulmuş, resmi gazetede yönetmeliği yayımlanmış Kırıkkale ve çevresinin tarihi kültürel konularını araştırma, yayın yapma ve gezi yapma gibi faaliyetleri bulunmaktadır. Bu çerçevede 2010 yılında tarihlerle ilgili eserleri ve diğer kültürel unsurları tanımak üzere programlar yaptık” dedi.

 

İLÇELERİMİZDE YÜZLERCE TARİHİ ESER VAR

Yahşihan ilçesinde ikinci Abdülhamit döneminden kalma bir demir köprünün bulunduğunu vurgulayan Pehlivanlı, “Keskin, Hasandede, Delice, Balışeyh, Yahşihan gibi yerleşim yerlerinden yüzlerce tarihi esere rastlamanız mümkündür. Keskin’de eski çarşının restorasyon çalışması yapılıyor, yine Türk Ocağı binası var. Milli Mücadelede önemli bir yeri olan fişekhane dediğimiz, bina şuanda okul olarak kullanılıyor” ifadesinde bulundu.

 

HEP BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

Pehlivanlı’nın ardından konuşma yapan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitü Müdürü Dr. Sachihiro Omura ise, Türkiye’nin Orta Anadolu ve diğer bölgelerinde birbirinden çok değişik kültürleri barındırdığını söyledi. Bu kültürlerin hala günümüzde yaşatıldığını ifade eden Omura, “Bizler hep birlikte Kırıkkale’nin ve etrafında bulunan tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarak, yeniden hayat bulması için çalışıyoruz” dedi.

 

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ