Suriyeli sığınmacılara üzülüyorum

Suriyeli sığınmacılara üzülüyorum

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için kampların hazırlandığını söyledi. Atalay "Suriyeli kardeşlerimizin cami önünde dilencilik yaparken görmekten üzülüyoruz” dedi.

SIĞINMACILAR İÇİN DÜZENLEME

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için kampların hazırlandığını belirterek, "Suriyeli kardeşlerimizin cami önünde dilencilik yaparken görmekten üzülüyoruz. Bu tür görüntüler Suriyeliler için iyi değil. Sanki Türkiye`ye gelip `ihtiyaçlarını karşılamıyoruz` anlamına da geliyor. `Çok zaruri ihtiyacı olanları kamplara gönderebilirsiniz` diyoruz. Yoksa mecburen dışarıda yaşanmaması ve hepsinin kamplara falan gidecek, diye bir anlam çıkarmamak lazım. İhtiyacı olanlara bizim kamplarımız da yer var. Bunu hem Suriyeli kardeşlerimize hem de valilerimize, kaymakamlarımıza söylüyoruz" dedi.

ESNAFLARI ZİYARET ETTİ

Başbakan yardımcısı Beşir Atalay, Kırıkkale’de esnafları ziyaret etti. Onlarla sohbet etti. Bir çay ocağında dinlenen Atalay en büyük semt pazarı olarak adlandırılan Cumartesi Pazarını gezerek vatandaşlarla sohbet etti ve pazar esnafının ikram ettiği kavun ve domateslerden yedi. Atalay`a semt pazarı gezisinde TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Ak Parti İl Başkanı Mürsel Akçay ve kadın kolları üyeleri eşlik etti.

Cumartesi pazarında sık sık üreticiler ve vatandaşlarla sohbet eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

HER HAFTA KAMUOYU YOKLAMASI YAPIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili her hafta kamuoyu yoklaması yaptırdıklarını belirten Atalay şunları söyledi:

"Şu anda üç hafta peş peşe yaptığımız araştırmalarda Başbakanımızın, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için oy oranı yüzde 55-56, diğer adayların da yüksek bir performans göstermediğini görüyoruz. Başbakanımız şu sıralarda her gün iki ilde çok büyük katılımlı mitingler yapıyor. Diğer adayların çalışmalarını sizler görüyorsunuz. Çatlaklıklar yüzünden çatı partilerinin genel başkanlarının biraz telaşını da görüyorum. Bahçeli`nin, Kılıçdaroğlu`nun çok telaşlı konuşmalarından da anlıyorum ki onların ellerinde de bu araştırmalar var. Kendi adaylarının oyu son günlerde biraz 1-2 puan düştü. İlk anda biraz daha yüksek gibiydi ama tanındıkça düşüyor. Son günlerde dün mesela, önceki gün siz de takip ettiniz Kılıçdaroğlu ve Bahçeli`nin konuşmalarını dinlerseniz. Orada bir sorun olduğunu göreceksiniz. Büyük bir telaş olduğunu göreceksiniz. Mesela bayram günleri biliyorsunuz iyi mesajlar veriyordu sevgi, hoşgörü ama Bahçeli`nin ilk bayram günü Ankara`da yaptığı bir konuşmayı görün nefret, kin, öfke, telaş dolayısıyla bunları gördüğünüz de anlıyorsunuz ki işler iyi değil. Bunlar 10 parti bir araya geldi. Sadece ve CHP`nin oyunu bile alamayacak bir çatı adayı. Çünkü kendi tabanları bile, oy vermeyecek ki dolayısıyla onlar zorlanıyorlar. Biz hamdolsun hem MHP tabanından, hem de başka partilerin tabanından da oy alıyoruz. Şu anda kendi oyumuzun üzerinde bir tercih var. Başbakanımıza, onun için de yani ilk turda kesin olarak inşallah seçileceğini bekliyoruz. Şurada 8 gün kaldı ülkemiz için de daha uzun seçim ortamı olmasın ve bitsin artık. İki seçim peş peşe 10 Ağustos da inşallah seçeriz ve bu iş de bitmiş olur diye düşünüyorum."

SIĞINMACILAR MİSAFİR, ONLARA İYİ DAVRANALIM

Atalay, sığınmacılar ilgili soruya ise, Türkiye`nin hassas bir coğrafi konumda olması ve Türkiye`yi daha güvenli bir yer olarak görerek buraya sığındıklarını söyledi. Sığınmacılara devlet olarak verilen desteğin yanı sıra vatandaşların da destek verdiğini hatırlatan Atalay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz basın mensuplarının aracılığıyla ile vatandaşlara söylüyorum; bunlar misafirdir. Bunlar bizim kardeşlerimizdir. Zor durumda kaldılar, gelip buraya sığındılar. Bunlara iyi davranalım, bunların içinde ihtiyacı olanlar varsa onları karşılamaya çalışalım. Şu anda devlet olarak benim sorumluluğum da biliyorsunuz sığınmacılarla ilgili AFAD koordinasyonunda yürüyor yardımlar. Irak tarafına özellikle Türkmen kardeşlere çok yoğun yardım yapıyoruz. Suriyelilerle ilgili bizim şu anda 22 tane kampımız var. Bu kamplarda 220 bin kişi kalıyor. Her kamp bir şehir gibi ama şehirlerimizde de yaşayanlar var. Hepimiz onların Türkiye`de iyi şartlarda yaşaması için gayret edeceğiz. Bazen provokatif şeyler var bazı illerde; Maraş gibi yerlerde, onlardan da üzüntü duyuyoruz. Yani o provakatif şeylere gelmememiz lazım. Bu insanları, ülkemizden memnun ayırmamız lazım. Onlar bir gün gidecekler, inşallah gidecekler ama bizim kardeşlerimiz olarak gidecekler. Türkiye`yi çok severek gidecekler."

DİLENCİLİK YAPMALARINDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Atalay, sığınmacılar için kamplarda tüm ihtiyaçların karşılandığını da hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Suriyeli kardeşlerimizin cami önünde falan dilencilik yapar şekilde görmekten üzülüyoruz. O misafirlerimize diyoruz ki, `kamplarımızda yer var.` Kamplarımız daha rahat, bütün ihtiyaçları karşılanıyor. Valilerimizden de ricamız o oldu. Bu tür görüntüler Suriyeliler için iyi değil. Sanki `Türkiye`ye gelip ihtiyaçlarını karşılamıyoruz` anlamına da geliyor. Halbuki biz elimizden geleni yapıyoruz. `Çok zaruri ihtiyacı olanları kamplara gönderebilirsiniz` diyoruz. Yoksa mecburen dışarıda yaşanmaması ve hepsinin kamplara falan gidecek, diye bir anlam çıkarmamak lazım. İhtiyacı olanlara bizim kamplarımız da yer var. Bunu hem Suriyeli kardeşlerimize hem de valilerimize, kaymakamlarımıza duyururuz." 



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız