Sümer çiftçileri uyardı

Sümer çiftçileri uyardı

SIKINTI YAŞAMAMAK İÇİN TARIM SİGORTANIZI YAPTIRIN

SIKINTI YAŞAMAMAK İÇİN TARIM SİGORTANIZI YAPTIRIN

Sümer çiftçileri uyardı

Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, son yıllarda çiftçimizin doğal afetlerden çok zarar gördüğünü belirterek, ?Doğal afetler sigorta yaptırmanın önemli olduğunu gösterdi? dedi.

SİGORTASINI YAPTIRMAYAN MAĞDUR OLUYOR

Sümer açıklamasında, ?Zamanında sigortasını yaptıramayan üreticimiz mağdur oldu. Üreticilerimiz, mağdur olmamak için sigorta son kabul sürelerine dikkat etmeli, bu süreyi kaçırmamalıdır. Son yıllarda ülke genelinde olduğu gibi Kırıkkale´de de iklimde görülen değişimlerden dolayı aşırı yağışlar, sel, su baskını, dolu, don, fırtına, kuraklık gibi doğal afetler yaşanmıştır. Bu doğal afetlerden Kırıkkaleli üreticilerimiz büyük zararlar görmüştür?  dedi.  

HER YIL SIKINTI YAŞANIYOR

Üreticilerin her yıl ekim döneminin başlangıcından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlarla, ürünlerin gelişme döneminde oluşan don, dolu, kuraklık ve benzeri hadiselerle karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Başkan Sümer ?2090 sayılı kanunun işlerliğinin olmaması yüzünden yaşanan doğal afetler karşısında üreticinin tek koruması, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu´dur. Bu nedenle üreticinin sigorta yaptırması oldukça önemlidir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2015-2016 üretim sezonunu kapsayan Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandı. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde, 2016 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarını belirlendi. Yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, tarım sigortası uygulaması, bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) hayat sigortası branşlarında yapılıyor. Karar kapsamında belirtilen riskler için sigorta priminin yüzde 50´si oranında prim desteği ile açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması nedeniyle verilen bu prim desteğine ilave olarak sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği veriliyor. Tarım sigortası yaptırmak isteyen üreticilerimiz öncelikle, faaliyet gösterilen üretim dalına ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), gibi kayıt sistemlerine 2016 yılı kayıtlarını yaptırmaları veya güncellemeleri gerekmekte. Ürünlerini sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin poliçe son kabul tarihlerini kaçırmamaları gerekiyor? şeklinde konuştu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü