Su kaybını SCADA önleyecek

Su kaybını SCADA önleyecek

Kırıkkale Belediyesi su kayıplarını en aza indirmek amacıyla SCADA sistemine geçti. SCADA ile tüm depolar tek bir noktadan izlenilebilecek ve anında müdahale yapılabilecek.

HIZLI BİLGİ AKIŞI

Konu hakkında Belediyeden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;  ?Su şebekesi ve depolardaki meydana gelen su kayıplarını en aza indirmek, kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla belediyemiz SCADA sistemine geçmiştir. SCADA sistemiyle tüm depolar tek bir noktadan izlenecek, anında müdahale yapılabilecek, depoların doluluk oranı, depolardaki klor miktarının ölçülmesi ve eksik durumlarda analizör sistemiyle klorlama yapması gözlemlenip gereksiz yere ekipmanlar çalışmayacak, tesisten gelen suyun miktarı, ne kadarının depolara gittiği, suyun şebekeye ne ölçüde, kaç birim basınç altında verildiği ölçülebilecek, su kesintilerinin önüne geçilebilecek, kişilere bağlı kalınmadan en sağlıklı bilgiye anında ulaşılabilecek. Böylece su verimli kullanılabilecektir.  Ayrıca depolarımızın güvenlik seviyesini de yüksek çözünürlüklü kameralar ve depo içi, kapı sensörleri ile üst düzeye çıkarılmıştır.  Sistemle ilgili istatistiki bilgilerin düzenli ve güvenilir bir şekilde tutulması, üst yönetime hızlı bilgi akışının sağlanması da yapılmaktadır.

SİSTEME GEÇİŞ YAPILDI

Şehrimizin günlük tüketim su miktarı yaz aylarında 35.000 m3 ile 40.000 m3 arası değişmektedir. Kış aylarında ise bu oran 23.000 m3 ? 25.000 m3 arasındadır. Depolarımızın günlük doluluk oranı ortalama % 65 civarıdır. Depolarımızın toplam kapasitesi 64.000 m3 tür. Arpalık çukurunda bulunan debimetre kuyularına elektrik hattı çekilmiş ve elektriğin verilmesi için gerekli işlemler devam etmektedir. Arpalık çukurundan geçen 1600, 1200?lük borulara debimetre takılmış ve etrafı tel örgü çekilerek güvenlik altına alınmıştır. Yeni yapmış olduğumuz klor odalarından otomatik olarak klorlama yapılmaktadır. Aktüatörlü vanaların montajı yapılmış olup sisteme geçişi yapılmıştır.



1

Kırıkkale Belediyesi artık E-Devlet´te

2

Kırıkkale Silah İhtisas OSB´de İlk Temel Atıldı

3

?Boran Fırtınası? geliyor

4

Teknoloji seferberliği projesi

5

Akıllı Şehirler Platformuna Kırıkkale´den harika fikirler

6

Milli silahlarımızla destan yazıyoruz

7

KÜBTUAM´a Uluslararası TÜRKAK Akreditasyonu