Sofradan sıfır atık semineri

Sofradan sıfır atık semineri

Kırıkkale`de Ahlak Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED), `Sofrada sıfır atık` konulu seminer düzenledi. Seminerde Allah?ın verdiği nimetlerin tasarruflu kullanılması gerektiğini bildirildi.



MEMNUN ETTİ

AKÇED`in konferans salonunda düzenlenen seminere, dernek başkanı Mustafa Arı, dernek üyeleri, vatandaşlar ve Üniversite öğrencileri katıldı. AKÇED Başkanı Arı, ``Toplumumuzda ihmal edilen konulardan biri de maalesef sofralarımızdan tonlarca gıdanın yapılan yanlışlıklar nedeniyle öz kaynaklarımız olan gıdaların çöpe gitmesidir. Düzenlenen seminerle üyelerimizin insanlığı ilgilendiren bir konuda bilgi sahibi olmaları hepimizi oldukça memnun etmiştir`` dedi. Seminere konuşmacı olarak katılan Çevre ve Kültür Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) komisyonu üyesi İlhan Kartal, insanoğluna Yüce Allah tarafından sayısız nimetlerin sunulduğunu ve bu nimetlerin mutlaka tasarruflu olarak kullanılması gerektiğini belirtti.

EVLERİMİZDE BU YEMEĞİ SEVMEDİM

Kartal, ``Dünya yaşlanıyor ve insanlık için gerekli olan bazı kaynaklar da tükeniyor. Gün içinde yaşamamız için gerekli olan gıdaları en zengin çeşitleriyle almaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki, sofralarımızdan artan ve çöpe atılmak zorunda kalan gıdaları görünce de hepimizin yeniden düşünmesi, sofradaki yemek yeme alışkanlığı ve yemek kültürünü yeniden gözden geçirerek düşünmemiz gerekir. Bu nedenle ÇEKÜD derneğimizin genel merkezi tarafından başlattığımız `Sofrada sıfır atık` kampanyasına toplumdaki her bireyin katılarak bu israfa dur dememiz ve bu kampanyayı bir hayat boyu uygulanabilir hale getirmemiz gerekmektedir. Evlerimizde bu yemeği sevmedim, biraz fazla pişireyim de yarına da yetsin, 2 ekmek yerine 3 ekmek gibi buna benzer daha birçok olumsuz isteklerle birlikte evlerimizdeki iyi koşullarda saklanamayan gıdaları da düşündüğümüzde tonlarca gıdalar çöpe gitmekte, bir yanda açlıktan ölen insanların da vebali üzerimizde kalmaktadır`` şeklinde konuştu.

`SOFRADA SIFIR ARTIK`

Kartal, ihtiyaç olan gıdalarla israfın birbirinden ayırt edilip safradaki kırıntıların dahi zayi edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, israf edilen gıdaların aynı zamanda çevre sağlığı açısından da önemli bir bakteriyolojik kirlenme meydana getirdiğini belirtti. ÇEKÜD üyesi Kartal sözlerine şu şekilde devam etti: `Sofrada sıfır artık`, aynı zamanda sağlıklı kişisel beslenme ile toplumdaki sağlıklı sosyal yaşamın da bir gerekliliğidir. İnsanlık için gerekli olan kaynaklarımızı imkânımız var diye istediğimiz gibi kullanamayız. Soframızda bir lokma ekmek, tabağımızda kalan bir kaşık yemek yenmiyor, çöpe gidiyorsa aynı israfı milyonlarca insanın yapması durumunda meydana gelen felaketi düşünelim. Son günlerde gündeme gelen Somali`deki açlık tablolarını ise aklımızdan hiç çıkartmayalım ve boğazımızdan geçen lokmaların hesabını düşünüp sofralarımızı yeniden gözden geçirelim. Evlerimizde özellikle genç bireylerin sofra kültürü eğitimine daha fazla önem vererek bulunduğumuz ortamlarda da israfa neden olabilecek davranışları engellemeye çalışalım.``



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı