Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum

Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum

Keskin`de 18 Mart Şehitleri Anma programı düzenlendi. Şehit yakınları tören alanına şehitlerinin fotoğraflarıyla birlikte geldi. Anma programında konuşan Keskin Kaymakamı Niyazi Ulugölge, ?18 Mart?ta insanüstü olaylar yaşanmıştır. Allah Allah sesleriyle `

ŞEHİT FOTOĞRAFLARIYLA GELDİLER
İlk olarak Keskin Cumhuriyet meydanında düzenlenen program İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Tören alanına gelen şehit aileleri program süresi boyunca şehitlerinin fotoğraflarını bir an olsun ellerinden bırakmadı. Programa Kaymakam Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Bayram Sakallı, Garnizon Komutanı Yener Ekici, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Karataş, Emniyet Müdürü Kazım Kaman, Milli Eğitim Müdürü Atıf Ceren ile protokolün diğer üyeleri, askeri personel, daire amirleri, gaziler, şehit yakınları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 
 
ECDADI YAD ETMEK
Günün anlam ve önemiyle ilgili Jandarma Üst Çavuş Hasan Kılınçer`in konuşmasının ardından programın devamı Keskin Halk Eğitimi Müdürlüğü konferans salonundaki Doğan Gürbüztürk Anadolu Lisesinin hazırlamış olduğu bölüme geçildi. Buradaki program, Okul Müdürü Nusret Kılıç`ın yapmış olduğu açılış konuşması ile başladı. Okul Müdürü Kılıç, bu anlamlı günde bir araya gelerek onurla, coşkuyla ecdadı yad etmenin önemine değinerek yazılan destanlarımızı gelecek neslin unutmayacağını belirtti. Tarih öğretmeni Sadık Çınar`ın `Son Kale` adlı sunusu ve öğrenciler tarafından çeşitli şiir ve kompozisyonların okunmasının ardından Kaymakam Ulugölge bir konuşma yaptı.
 
UNUTTURMADAN GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ
Ulugölgege, Çanakkale zaferinin tarihte örneği az bulunan, çok çetin çarpışmaların ve insan üstü olayların yaşandığı bir kahramanlık destanı olduğunu söyledi. Ulugölge sözlerine şu şekilde devam etti: ``Sevgili öğrenciler, sizler bugün sıcak yatağınızda uyuyabiliyorsanız, sokaklarda yollarda rahatça ve özgürce gezebiliyorsanız ülkemizi, dünyanın, Avrupa`nın her yerini rahatlıkla gezebiliyorsanız bu, atalarımızın canları pahasına verdiği mücadele sayesindedir. Sizlerin üstüne düşen görev, bu vatanın nasıl kurtarıldığını unutmamak, unutturmamak ve gelecek nesillere aktararak devam ettirmek. Bu anlamda Çanakkale zaferini en iyi anlatan eserlerden birisi Mehmet Akif`in Çanakkale şiiridir.
 
BU VATANI BİZ KOLAYLIKLA KURTARMADIK
Sevgili öğrenciler, sizden ricam, bu şiirin her satırını çok dikkatlice okumanız. Çünkü her satırı kitaplar dolduracak kadar anlam yüklü ve bugünün durumunu şartlarını, zaferin nasıl kazanıldığını anlatan ifadelerle doludur. Yine sizlerden okumanızı istediğim bir kitap da `Şu Çılgın Türkler` isimli kitap. Onu da okuyun, ne kadar yokluk içerisinde atalarımızın göğüs göğse mücadele verdiğini, açlıktan ölmemek için köseleden yapılmış ayakkabılarını yediklerini okuyacaksınız. Bu vatanı biz kolaylıkla kurtarmadık. Çanakkale`de 1 metre karelik alana 6 bin mermi düşmüş. Havada çarpışan mermileri göreceksiniz. O kadar yoğun ateş olmuş ki, 2 tane merminin havada birbirine isabet yüzdesini varın siz düşünün. Oluk oluk kan akmış ama sonuçta İngilizlerin özellikle 18 Mart sabahı akşam yemeğini İstanbul`da boğaza karşı yiyeceğiz diyerek çıktıkları savaşta o gün elleri boş dönmüştür. O gün insan üstü olaylar yaşanmıştır. Allah Allah sesleriyle `Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum` diyen Gazi Mustafa Kemal Paşanın emriyle bu zafer bizim olmuştur.``
 
TİYATRO İLE ANLATILDI
Programda daha sonra tiyatro ve özgün müzik sanatçısı Yusuf Eker`in cephe gerisi destanlaşan türküleri ve Çanakkale Destanını sahneye taşıdığı tek perdelik ``Kınalı kuzular`` adlı oyun gösterildi. Tiyatro gösterisi sırasında bazı protokol üyeleri ile davetliler kimi zaman coştu kimi zaman ise duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı. Taşan kardeşlerin vermiş olduğu müzik konseri ve Jandarma Komutanlığındaki şehit yakınları ve gazilere verilen yemeğin ardından ilçedeki program sona erdi. 
 


1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ