Siyaset için son gün

Siyaset için son gün

YSK, 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde aday olabilmek için kanun gereği görevinden ayrılması gerekenlerin, 10 Şubat`a kadar bu isteklerini bildirmelerini istedi.

GÖREVDEN AYRILACAKLAR

Yüksek Seçim Kurulundan (YSK), 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde aday olabilmek için kanun gereği görevinden çekilmesi veya ayrılması gerekenlerin, en geç 10 Şubat 2015 Salı günü (Yarın) mesai bitimine kadar görevden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiği belirtildi. Yüksek Seçim Kurulu, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi`nde aday olabilmek için kanun gereği çekilmesi ya da görevlerinden ayrılması gerekenlerin çekilme veya görevden ayrılma isteğinde bulunma tarihlerinin belirlenmesi amacıyla toplandı.

4 YILDA BİR YAPILACAK

Kurulun, kanun kapsamına girenlerin görevden ayrılma veya çekilme tarihine ilişkin oy birliğiyle aldığı kararda, Anayasa`nın 77. maddesinin birinci fıkrasında ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu`nun 6. maddesinin birinci fıkrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin dört yılda bir yapılacağının öngörüldüğü, aynı kanunun 6. maddesinin ikinci fıkrasında ise "Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son pazar günü oy verilir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak doksan günlük sürenin il günü seçimin başlangıç tarihidir" hükmünün yer aldığı anımsatıldı.

SEÇİM 7 HAZİRAN’DA

Bir önceki milletvekili seçimi 12 Haziran 2011 Pazar günü gerçekleştirildiği için 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi`nin 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılması gerektiği kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi: "Anayasanın 76. maddesinin son fıkrasında, hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının  görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacakları ve milletvekili seçilemeyecekleri belirtilmiştir.”

`ADAYLIK İÇİN GÖREVDEN ÇEKİLMESİ GEREKENLER` BAŞLIKLI MADDE

“2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu`nun `Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler` başlıklı 18. maddesi uyarınca 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimlerinde aday olmak isteyen hakim ve savcılar, yüksek yargı organlarının mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerini il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların seçimin başlangıç tarihinden bir ay önce görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiği sonucuna varılmıştır."



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız