Sigortasız işçi çalıştırana tarihi ceza

Sigortasız işçi çalıştırana tarihi ceza

Sosyal Güvenlik Kurumu Kırıkkale İl Müdürü İdris Nebioğlu, sigortasız işçi çalıştıran firmalara büyük cezalar verileceğini belirterek, bir yıllık sigortasız çalışan bir işçi için işyerine 38 asgari ücret tutarında ceza verileceğini söyledi. Nebioğlu, Sigo

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK) KIRIKKALE İL MÜDÜRÜ İDRİS NEBİOĞLU, BU YIL YAPACAKLARI SEKTÖREL DENETİMLERLE AĞIRLIK VERECEKLERİNİ BELİRTEREK, ?ÖZEL SEKTÖRLERİ ŞİMDİDEN UYARIYORUZ, SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMASINLAR? DEDİ.

Sigortasız işçi çalıştırana tarihi ceza

Sosyal Güvenlik Kurumu Kırıkkale İl Müdürü İdris Nebioğlu, sigortasız işçi çalıştıran firmalara büyük cezalar verileceğini belirterek, bir yıllık sigortasız çalışan bir işçi için işyerine 38 asgari ücret tutarında ceza verileceğini söyledi. Nebioğlu, Sigortasız bir işçinin iş yerinde hayatını kaybetmesi veya iş kazası geçirerek iş göremez hale gelmesi durumunda ise cezanın 300 Bin TL olacağını bildirdi. 

KAYIT DIŞI EKONOMİNİN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ

SGK İl Müdürü İdris Nebioğlu, kayıt dışı ekonominin önüne geçmek için önemli çalışmaların yapıldığını söyledi.  Kırıkkale?de 5 müfettiş ile kayıt dışı ekonominin önüne geçmek için var güçleri ile çalıştıklarını belirten Nebioğlu,  Türkiye?de kayıt dışı ekonominin %40 oranında olduğunu, kayıt dışı çalışanlardan dolayı devletin yıllık vergi ve sigorta primi kaybının 50 milyar TL olduğunu bildirdi.  İşyerlerinin sigortasız işçi çalıştırmaması gerektiğini belirten Nebioğlu, hem işverenin, hem de çalışanın bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade etti.

VERGİ VE SİGORTA KAYBI 50 MİLYAR TL

Kayıt dışı ekonomi ile ülkeye büyük bir zarar verildiğini belirten Nebioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü, ?2006 yılında hükümetin kayıt dışı ekonomi ile ilgili yasası çıktı. Kayıt dışı ekonomi Türkiye?nin en önemli sorunlarından birisi. Hem işverenin, hem de çalışanın bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor.  Türkiye geneline baktığımız zaman kayıt dışı işçilerin oranı %40. Bunun önüne geçmeliyiz ve bu konuda yapıcı adımlar atmak gerekiyor.  Kayıt dışı çalışanlardan dolayı devletin yıllık vergi ve sigorta primi kaybı 50 milyar lira.?

DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRDÜRÜLÜYOR

?Kırıkkale?de denetim elemanımız olarak 5 kişi görev yapıyor. Şu ana kadar ihbarların çoğu yetersiz ve yanlış bilgi doğrultusunda oluyor.  Çalışan kişinin sigortası yok ama bizi aramıyor. Bizleri aramaları gerekir, nasıl olsa denetmenler gelir, beni çalıştığım yerde görür mantığı ile hareket etmemek gerekiyor.  Hem işveren hem de çalışan iyi niyetli olmalıdır.  Baktığımız zaman sigortasız bir işçi çalıştırmanın cezası çok yüksek. İşveren için bu büyük bir tehlike olarak görülüyor? dedi.  

ÇOK BÜYÜK CEZASI VAR

Sigortasız işçi çalıştıran iş yerlerinin önemli cezalar ve yaptırımlarla karşı karşıya kaldığını belirten Nebioğlu, ?1 yıl iş yerinde çalışan ve hiçbir şekilde sigortası yatmayan bir işçinin, bizlere gelip ihbar etmesi durumunda o işyerine, bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü olan işletmelere 38 adet asgari ücret cezası ödetilir. Çalışanın sigortalı olmayıp, o iş yerinde kaza geçirmesi ve hayatını kaybetmesi durumunda, iş yerine 300 Bin TL gibi büyük bir para cezası kesiliyor ve bu paranın büyük bir kısmı yaşamını yitiren kişinin ailesine veriliyor? diye konuştu.

HAKLARINIZI MUTLAKA ARAYIN

Sigortasız çalışan işçilerin nasıl haklarını arayacaklarını da anlatan Nebioğlu, ?Sigortasız çalıştırılan işçiler idari ve yargı yoluyla haklarını arayabilirler. Burada yargı yoluna başvurulması için diğer idari işlemlerde olduğu gibi idari yolun tüketilmesine gerek yoktur. Doğrudan yargı yoluna başvurulabilir. Sigortasız çalıştırılanlar için, işyerinde çalıştığı süre içerisinde ilk müracaat etmesi/şikâyette bulunması gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlükleridir. Müracaatlar/şikâyetler işçinin çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne ve yazılı olarak, yani dilekçe ile yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmaz? dedi.

1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı