Sertifikalı tohum kaliteyi artırır

Sertifikalı tohum kaliteyi artırır

Sertifikalı tohum kullanım destekleme müracaatları başladı. Konuya ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş sertifikalı tohum kullanmanın çiftçinin yararına olacağını söyledi.

BİLGİLER GÜNCELLENMELİ

İl ve İlçe Müdürlüklerinin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerden sertifikalı tohum kullanan çiftçi ve üreticilere Buğdayda 7,50 TL/dekar, Arpada ise 6,00 TL/dekar tohum desteği verileceğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş 2014 Ekim ve üretim sezonunda güzlük ekimlerde tohum kullanımı destekleme ödemesinden yararlanacak çiftçilerin 02 Eylül 2013 tarihinden 31 Aralık 2013 tarihi mesai bitimine kadar İl ve İlçe Müdürlüklerine gelerek Çiftçi Kayıt Sistemindeki kayıtlı bilgilerini güncellemeleri gerektiğini söyledi.

ORAN ÇOK DÜŞÜK KALDI

Kırbaş sertifikalı tohum kullanmakla üreticilerin kimliği belirlenmiş ve daha kaliteli ve üstün verimli bir tohum kullanmış olacaklarını ve bu nedenle de hasatta daha kaliteli ve daha bol ürün almış olacağını söyledi. 2013 yılı il müdürlüğü verilerine göre Kırıkkale’de güzlük ve yazlık olarak toplam 1.662 üretici 15.520 hektar alanda sertifikalı tohum kullanarak ekim yapıldığını belirten Kırbaş bu çiftçilere 906.341TL destekleme ödemesi yapıldığının altını çizdi. 125 bin hektar buğday ve 40 bin hektar arpa ekimi yapıldığını belirten Kırbaş sertifikalı tohum kullanım oranının çok düşük düzeyde kaldığını ifade etti.

İTİRAZLAR KABUL EDİLMEYECEK

Kırbaş “Çiftçilerimizin ilimiz şartlarına uygun tohumluk seçiminde de il ve ilçe müdürlüklerimize danışmaları menfaatlerine olacaktır. Söz konusu desteklemeye ait ödemeler aylık olarak yapılacak, her ay müracaat eden çiftçi ve üreticiler ödeme icmallerinin Bakanlığa bildirilerek gerekli ödeme işlemleri tamamlanacak“ dedi. Kırbaş ayrıca daha detaylı ve ayrıntılı bilgi almak isteyen çiftçilerin Kırıkkale İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini söyleyerek, süresi içerisinde başvurusunu yapmayan çiftçilerin daha sonraki itirazları kabul edilmeyeceği konusunda uyarılarda bulundu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü