Şeker hastalığının en önemli sebebi aşırı kilo

Şeker hastalığının en önemli sebebi aşırı kilo

BU HABER HEPİMİZİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR!

Şeker hastalığının en önemli sebebi aşırı kilo

Kırıkkale Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenay Durmaz Ceylan, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, diyabetin (şeker hastalığının) en önemli sebebinin obezite (aşırı kilo) olduğunu, her ikisinden de kurtulmanın yolunun ise çok zor olmadığını kaydetti.

YETİŞKİNLERDE GÖRÜLME ORANI %14

Genellikle yetişkinleri etkileyen diyabet ve obezitenin tüm dünyada dudak uçuklatır tarzda tıpkı bir salgın gibi artmakta olduğunun altını çizen Prof. Ceylan, ?Diyabet, halkımızın bildiği şekliyle şeker hastalığı son yıllarda ülkemizde de çok sık görülmektedir. Her 100 yetişkinden yaklaşık 14 kişide artık diyabet tespit etmekteyiz. Üstelik bu artış son 10-15 yılda olmuştur. Neden şeker hastası oluyoruz? Eminim ki tüm hastalar bu soruyu en az bir kez kendine sormuştur!?

DİYABET, TEHLİKELİ BİR HASTALIK

?Değişen yaşam koşullarımız, teknik gelişmeler sebebiyle daha az enerji harcamamız ve ?fast-food´ tipi gıdaların fazla miktarda tüketilmesi hem obeziteye hem de diyabete zemin hazırlamaktadır. Üstelik bu hastalık farkına varılmadan yıllarca gizli şeker olarak devam edebilmekte ve diyabet daha yeni tespit edildiği anda bile hasar çoktan meydana gelmiş bulunmakta hastalarımız çeşitli damar problemleriyle hipertansiyona, kalp krizine, kalp yetmezliğine, felç geçirmeye, böbrek yetmezliği ve körlüğe, ayaklarda damar tıkanmasına bağlı yara ve kangrene maruz kalmaktadır? dedi.

HASTALIKTAN KORUNMAK, TEDAVİ ETMEKTEN ÖNEMLİ!

Diyabet ve obeziteden korunmanın hastalığı tedavi etmekten çok daha önemli hale geldiğine vurgu yapan Kırıkkale Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenay Durmaz Ceylan, ?Biliyoruz ki, 6 ayda %5-10 kilo kaybı diyabetin ortaya çıkmasını önlemektedir. Öncelikli olarak diyabete sebep olan obezitenin önüne geçmek için az yemek yemeli yani porsiyonları küçültmeliyiz. Matematiksel bir hesapla günde 500 kalori kısıtlasak yani şeker ve yağ tüketimini azaltsak ayda 2 kg kadar kilo kaybı sağlanmış olacaktır? şeklinde konuştu.

HAREKETSİZLİK OBEZİTEYE, OBEZİTE DE DİYABETE YOL AÇIYOR

Hareketsizliğin obeziteye, dolayısıyla da diyabete yol açtığını belirten Ceylan, ?Diğer önemli faktör ise yürüyüşün azalmasıdır. Hemen her yere araçla ulaşmayı alışkanlık haline getirdik. Oysa açık havada yapılan günde 30 dakikalık yürüyüş, obeziteyi ve diyabetin yarattığı hasarları önlemektedir. Tip 2 diyabet ailede birçok kişiyi etkileyebilen genetik bir hastalıktır. Bu yüzden obezitenin çocukluk çağından itibaren önlenmesi çok önemlidir. Çocukların uzun süre bilgisayar ya da akıllı telefon önünde vakit geçirmesi ve fazla kilolu olmaları gelecekte şeker hastalığına zemin hazırlayacaktır. Çocuklarımızı ve aile fertlerini korumak için hep birlikte yürüyelim!? çağrısında bulundu.

14 KASIM ?DÜNYA DİYABET GÜNÜ?

14 Kasım´da ?Dünya Diyabet Günü? konusunda da tarihi bilgi veren Kırıkkale Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenay Durmaz Ceylan şöyle konuştu: ?Çığır açan keşiflerden biri olan insülini keşfederek Nobel ödülü alan değerli bilim insanlarından biri olan Frederick Banting´in doğum günü olan 14 Kasım´da ?Dünya Diyabet Günü´ tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.?

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİNDEN ?MAVİ HALKA?

?Dünya Diyabet Günü etkinlikleri sağlık çalışanları ve diyabetli aileleri birleştiren ve işbirliğini artıran önemli halkalardan biridir. Bu sebeple ?mavi halka´ bu işbirliğinin simgesi haline gelmiştir. Bu halkayı oluşturmak üzere her sene olduğu gibi bu sene de biz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak Dünya Diyabet gününde yaşam tarzımızı değiştirmek için sizlerle birlikteyiz.?

DİYABET VE OBEZİTEYE KARŞI BİR DİZİ PROGRAM

?Bu sene diyabet ve obezite için toplumsal farkındalığı sağlamak amacıyla Zafer Caddesinde saat 13.30´da yapacağımız ?Sağlıklı Yaşam İçin Yürüyüşe´ ve Emekliler Parkında saat 14.00´te gerçekleştireceğimiz ?Ücretsiz Kan Şekeri Ölçümü´ programına tüm hastalarımızı ve ailelerini davet etmek istiyoruz. Ayrıca Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Diyabet Polikliniğimizde her Çarşamba günü saat 10.00´da ?Diyabet Sohbetleri´ düzenlenmiş olup tüm diyabet hastalarına yönelik diyabet ve beslenme eğitimi verilmekte, takipleri yapılmakta ve hastalarımızın tedavisi başarıyla sürdürülmektedir. Her sene olduğu gibi bu sene de 14 Kasımda buluşmak dileğiyle sağlıklı günler dilerim.?



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!