SAVUNMA SANAYİ KIRIKKALE İLE GÜÇLENECEK

SAVUNMA SANAYİ KIRIKKALE İLE GÜÇLENECEK

Kırıkkale TSO Başkanı Ahmet Varlı, Silah İhtisas OSB’nin Türkiye’nin savunma sanayi altyapısına ciddi artılar kazandıracağını, 3 yıl içerisinde OSB’deki bütün parselleri tahsis etmiş olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye genelinde sanayicilerin ihtiyaçlarını ve sorunlarını gündeme taşıyıp sektörel yeniliklerden haberdar eden Sanayi Gazetesi’ne bir röportaj veren Kırıkkale TSO Başkanı Ahmet Varlı, Silah İhtisas OSB’nin Türkiye’nin savunma sanayi altyapısına ciddi artılar kazandıracağını, 3 yıl içerisinde OSB’deki bütün parselleri tahsis etmiş olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

40’ı aşkın vilayetin geçiş noktasında bulunan Kırıkkale, savunma sanayiye silah OSB’yle katma değer aşılayacak. Sanayi TV’ye açıklamalarda bulunan Kırıkkale TSO Başkanı ve Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Varlı, OSB’nin yatırımcısına vadettiği artılar ve kentin savunma sanayi potansiyeli üzerine durdu. Sektörde millileştirme oranını yüzde 100’e ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Varlı, MKEK ve Savunma Sanayii Başkanlığı önderliğinde üretim serüvenine başlayan 57 parselli Silah Sanayi İhtisas OSB’nin, yatırımcının arsa taleplerini karşılayabilecek altyapıya sahip olduğunu ifade etti. 4’üncü teşvik bölgesinde her alan Kırıkkale’nin yatırımcıya nakliye başta olmak üzere birçok avantaj sunduğunu da söyleyen Varlı, sanayinin kanayan yarası nitelikli ara eleman sorunu için ise Ahiler Kalkınma Ajansı ile dirsek temasında olduklarını ifade etti. Yakın zamanda hedefe yönelik bir merkezin kurulacağını söyleyen Varlı, “Metal sektörüne imalat yapan tüm sektörlerimize ara eleman yetiştireceğiz” açıklamalarında bulundu.

 

MKEK VE SSB ÖNDERLİĞİNDE

Kırıkkale’nin savunma sektöründeki önemini anlatabilir misiniz?

Kırıkkale savunma sanayisi ile oluşmuş bir cumhuriyet şehri. Türkiye’nin ilk savunma sanayi hamlesi, MKEK ile beraber bu kentte oluştu. 1929’dan itibaren günümüze kadar gelen bu kurum, Türkiye’nin savunma sanayi ihtiyaçlarını ve açığını kapatmak adına çok ciddi yatırımlar yapıp istihdam sağlayan bir devlet kurumu. Kırıkkale bu vesileyle kasabadan ilçeye, oradan ile dönüştü. Bu anlamda bizim savunma sanayi kültürümüz var. 7’den 70’e herkesin MKEK ile hatıraları var. Ayrıca bu kurum, birçok insanımızı da istihdam ediyor. Türkiye, zor bir coğrafyada. Bu sebeple savunma sanayisinde ve askeri teknolojilerde çok iyi olmak zorunda. Dünyanın en büyük muharip gücüne, en büyük ordularından birine sahibiz. Savunma sanayisindeki millileştirme oranımızı yüzde 100’e getirmemiz lazım. Son zamanlarda müthiş yatırımlar yapıldı bu alanda, millileştirme oranımız yüzde 70’leri yakaladı, fakat bizim hedefimiz yüzde 100. Devlet ve özel sektör bu iş için çalışıyor. Biz de MKEK’in önderliğinde Silah İhtisas OSB’yi kurduk. 2010’larda kuruldu OSB’miz. Ülkemizin ilk silah ihtisas OSB’si Kırıkkale’de. Kırıkkale Valiliği, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), MKEK, Kırıkkale TSO ve Kırıkkale Belediyesinin kurucuları olduğu bir OSB kurduk. Şu an itibariyle OSB’nin hedefi ülkemizin savunma sanayi ihtiyacında millileştirme oranını artırmaktır. İnşallah yakın zamanda Türkiye’nin savunma sanayi üssü Kırıkkale olacaktır.  

 

LOJİSTİK ARTISI

Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB’nin yerli ve milli üretime katkıları nelerdir?

Silah İhtisas OSB’deki firmalarımız, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Emniyet teşkilatına, Jandarma teşkilatına ve MKEK’e iş yapan firmalardır. Lokasyon olarak Ankara’ya çok yakınız. 1989 yılına kadar Ankara’nın bir ilçesiydik biz. Coğrafya, lokasyon ve lojistik olarak Türkiye’nin en iyi arazi konumuna sahibiz. Savunma sanayisine yönelik silah OSB’de şu anda firmalarımız yatırım yapmaya başladı. Arsa tahsislerimiz pandemi döneminde sekteye uğrasa da hızlıca devam ediyor. Talepler yüksek. Ankara, MKEK’in genel müdürlüğüne sahip. Ama en büyük fabrikalar Kırıkkale’de. OSB’deki fabrikalara yatırım yapacak insanların en büyük alıcısı tedarik firmaları olacaktır. Ankara, savunma sanayisine özel sektör firmalarıyla ciddi atılımlar yaptı. Aramızda 70 kilometre civarında mesafe var. Hatta Kızılay’dan OSTİM’e bile daha uzun sürebiliyor gitmeniz. Lokasyonumuz bu yüzden çok iyi. Savunma sanayisine parça veya makine imalatı yapacak tüm yatırımcıları da şehrimize bekliyoruz.

 

KENTE 4, OSB’YE 5

OSB’nin doluluk oranı nedir, ek alanlar gündeme gelebilecek mi?

Yatırımcı OSB’nizi neden tercih etmeli? Şehrimizin dışından gelecek yatırımcılarımız için en büyük avantajımız, coğrafi olarak ülkenin merkezinde sayılmamızdır. Türkiye’nin en büyük savunma sanayi ve imalat merkezi Kırıkkale’dir, bunu tedarik anlamında söylüyorum. Yatırımcının sebebi çok. OSB’miz 500 dönüm üzerine kurulu. 57 parselden oluşuyor. 11 arsa tahsisi yapıldı ve 5 firmamız da üretime başladı. Üretime geçen firmalarımızdan ihracat yapan firmalarımız da var. Burada ana paydaş SSB ve MKEK olduğu için iş yapacak yatırımcılarımızın işlerinin ağırlığını da oluşturmaktalar. Karayolu ulaşım ağımız çok gelişmiştir, 43 vilayetin geçiş noktasındayız biz. Devlet Demir Yolları-hızlı tren şehrimizin içinden geçiyor. Silah OSB, yatırım yapılabilecek arazi koşullarını sağlıyor ve şehir merkezine yakın. Arsa fiyatlarımız çok uygun. Her türlü firma için uygun arsa var. Teşvik anlamında ise 4.bölgeyiz. Silah OSB’ye yatırım yapacak olanlar ise 5’inci bölgede. Tedarik firmalarının alıcıları çok yakınlarında, bu büyük bir avantajdır. Silah OSB’ye iş yapan firmalar MKEK’ten ihale alan firmalar. 5 firma faal, yüzde 50’den fazlası ise MKEK’e yapılan işlerden oluşuyor. Silah OSB’nin arazisi MKEK’in arazisiyle bitişik. Nakliye anlamında çok büyük avantaj kazandırıyor bu durum.

 

AR-GE GAYRETİNE DESTEK

Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB firmalarının dijital dönüşüm çalışmaları ne aşamada?

Savunma sanayisine dönük imalat yapan yaklaşık 40 firmamız var. 1’inci OSB’mizde, Keskin OSB’de, KSS’de ve Silah OSB’mizde, toplam 40 imalatçı firma demektir bu. 5’i Silah OSB’miz içerisinde, diğerleri ise yerleşik firmalar olarak teknolojiyle haşır neşir. Silah veya savunma sanayiye iş yapılıyorsa çok yüksek teknoloji gerekiyor zaten. Bizler de TSO ve OSB yönetimi olarak AR-GE’ye yapılan yatırımları destekliyoruz ve yatırımcılarımıza her türlü imkanı sunmaya gayret ediyoruz. Firmalarımız kendilerini yeniliyor. AR-GE kuruluşları ile çalışıyor ve proje danışmanlığı alıyorlar. Malum, inovasyonun sonu yok. Hem bizler, hem de devlet kurumlarımız ve yatırımcılarımız, Sanayi 4.0’ı kullanan yapılarız. Oda olarak bu desteklerimiz sürecek.

 

AHİLER’LE KOL KOLA

Nitelikli ara eleman yetiştirme hedefiniz var mı?

Kesinlikle, bu açığı tespit ettik; ki bu sadece şehrimizin değil, aynı zamanda ülkemizin büyük sıkıntılarından. Ara eleman noktasında sıkıntımız var. Türkiye’de üniversite sayısı 300’ü geçti. Üniversite mezunumuz çok, ara elemanımız yok. Biz de bu eksikliğin giderilmesi anlamında meslek liselerine çok önem veriyoruz. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” sloganını hatırlatıyoruz. MKEK ve MEB il müdürlüğü ile birlikte bir meslek lisesi kurulum aşamasında. Şehimizde 5 meslek lisesi var, bir tanesi ise TOBB’un. Merkezdeki meslek lisesi, bizim de içerisinde bulunduğumuz bir idare ile yönetiliyor. Öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirerek bu ara eleman sıkıntısını gidermek istiyoruz. Oda olarak çalışıyoruz. AHİLER Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğümüz bir projemiz var. Sürekli Mesleki Eğitim Merkezi kuruyoruz Silah OSB’mizin içerisine. Hedefimiz, bu sektörde çalışan firmalara ara eleman desteği vermektir. Üniversitemiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve diğer OSB’lerle müşterek projemiz var, odamızın bir projesi bu. Sürekli Mesleki Eğitim Merkezi kurup, savunma sanayisine yönelik imalat yapan firmaların ara eleman ihtiyacını gidereceğiz. Ocak ayı sonunda proje neticelenecek, biz de öğrencilerimizi yetiştirerek OSB’lerimiz ve KSS’mizdeki metal sektörüne imalat yapan tüm sektörlerimize ara eleman yetiştireceğiz inşallah.

 

SİLAH OSB’NİN 3 YIL HEDEFİ

İlerleyen yıllar için hedefleriniz nelerdir?

Silah OSB’miz 57 parselden oluşuyor. 3 binden 10 bin metrekareye kadar parselimiz var. Yatırımcımız daha büyük arazi talep eden bir yatırımı devreye alacaksa, bir kaç araziyi birleştirip kendilerine yardımcı olabiliriz. Yatırımcıya her türlü desteği vereceğiz. Hedefimiz Silah OSB’mizi önümüzdeki 3 yılda tamamen doldurup, savunma sanayimize Kırıkkale ölçeğinde elimizden geldiği kadar destek vermektir. Yatırımcıya oda, OSB ve şehir olarak da her türlü desteği vermeye hazırız. Arsa tahsislerimiz sürüyor. Altyapı, doğal gaz, elektrik, yağmur kanalları ve her türlü teknik gereksinimler tamamlandı.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ