Sarıkayalılar, tarih ve kültüre sahip çıkıyor

Sarıkayalılar, tarih ve kültüre sahip çıkıyor

BÜYÜK SARIKAYA KÖYÜ MAĞARALAR BÖLGESİNDE KİRALANAN TAŞ OCAĞI TARİHİ MAĞARALARI YOK MU EDECEK?

Sarıkayalılar, tarih ve kültüre sahip çıkıyor

Bahşili’ye bağlı Büyük Sarıkaya köyü yakınlarından geçecek olan yol için stabilize ve kaya dolgusunun, Büyük Sarıkaya köyünün yamaçlarından, patlatma yoluyla alınması köylüleri ayağa kaldırdı.  

Kırıkkale’nin sakin ve kendi halindeki köylerinden, Bahşili ilçesine bağlı Büyük Sarıkaya köyü bugünlerde oldukça hareketli günler geçiriyor. Köyün etrafını saran ve köye adını veren “sarı kayaların”, karayollarında kullanılmak üzere patlatılarak yerlerinden sökülmesi ve kayalıkların yok edilmesi köylüler arasında infiale yol açtı.

BÜYÜK SARIKAYA KÖYÜ MAĞARALAR BÖLGESİNDE KİRALANAN TAŞ OCAĞI TARİHİ MAĞARALARI YOK MU EDECEK?

Sarıkayalar köy muhtarının daveti üzerine köye gelip açıklama yapan maden ocağı ruhsatı alan firma ile köylüler karşı karşıya geldiler. Köy Muhtarı Cemal Karayel’in daveti üzerine köye gelen firma yetkilileri, karayolları yetkilisi ve İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Gülçimen’in katılımlarıyla Köy Odasında toplantı düzenlendi.

Köy muhtarı, iki yıllık süreçte buraya kimin ruhsat verdiğini bilmediklerini, bu yüzden de taş ocağında taş çıkarılma aşaması için şantiye kurmaya başlayacak olan firmaya karşı olduklarını ifade etti. Firma yetkilileri ise köylüleri bilinçlendirme ve yapılacak taş ocağı için çalışmaların başlayacağını, gerekli izinlerin ve ruhsatların alındığı bildirdiler.

İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Gülçimen’in konuya açıklık getirmek için Karayolları 4. Bölge Müdürlüğüne müracaat etmek gerekeceğinin altını çizdi. Gülçimen, olumsuz netice çıkması halinde de Bölge İdare Mahkemesi kanalıyla Yürütmeyi Durdurma kararı çıkarılacağı kaydetti.

Toplantıda köylüler adına konuşan Muhtar Celal Karayel ise, “Bölgede yapılan araştırmaya göre, eski yerleşim yeri bulunan mağaraların Bizans Dönemine ait olduğu ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü nezdinde yapılan girişimler üzerine bölgenin sit alanı ilan edildiğini bildirdi. Bu ocakta yapılacak olan patlamaların tarihi mağaralar bölgesiyle yan yana olmasının, bu tarihi mekânlara zarar vereceğini, ayrıca iki Sarıkaya köyünün de içme suyu havzalarının, depolarının bu arazide bulunduğunu ve doğal yaşama, bitkisel örtüye zarar vereceğini iletti. Karayel, bu sorunun çözümü olarak da o bölgenin bir tepe sonrasındaki kayaların hem ulaşım açısından hem de tarihi ve doğal dokuyu korumak için daha uygun olacağını belirtti.

Vatandaşlar ise şimdi ruhsat verilecek yerin uygun olmadığını gerekirse dozerlerinin önüne geçip engel olacaklarını yüksek sesle bildirdiler.

Tartışmalar neticesinde, hukuka saygılı olmak kaydıyla, köylünün ve önceki muhtarların bilgilendirilmediği ortaya çıkarken, bu çalışmaya Kırıkkale’den kimler imza attı ise, tekrar araştırılması gerektiği sonucu ortaya çıktı. Köylülerin yüksek sesle duyurdukları kararla, Karayolları Genel Müdürlüğüne bildirim yapılıp ocağın arka tarafa kaydırılması talebinde bulunulacağı ve oradan da netice alınamazsa yürütmeyi durdurma kararı için Bölge Mahkemesine dava açılacağı bildirildi.

KÖYLÜLER TOPLUCA CHP VE İYİ PARTİ SAFLARINA GEÇECEK

Konuyla ilgili olarak destek vermek üzere bölgeye intikal eden CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal ve İYİ Parti İl Başkanı Bülent Altınışık ile CHP’li ve İYİ Partili yetkilileri sevgi gösterileriyle karşılayan köylüler, “Millet Burada, Devlet Nerede?”, “Ciğerimizi Al, Kayamızı Alma!”, “Bizden Oy Alan Milletvekilleri Taşerona Göz Yumdu!” gibi pankartlarla yürüdüler.

Tüm köylülerin topluca CHP ve İYİ Parti saflarına geçerek bu partilere üye olacaklarını ifade eden Sarıkayalılar, AK Parti hükümetini ve ittifak ortağı MHP’yi, konuya sahip çıkmamakla eleştirdiler.

“Sarıkayalarımızı vermeyiz” diyen köylüler, “Artık köyümüz siyasi yolunu çizmiştir. Bugün yanımızda olmayan, masa başında alınan kararlarla bizim simgemizi, tarihimizi, sit alanımızı yok ederlerse köylülerimiz topluca CHP ve İYİ Partiye kayıt olacaktır. Bize destek vermeyen AK Parti ve MHP milletvekilleri köylüden gerekli cevabı alacaktır” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Daha sonra köylüler, kendileriyle birlikte Sarıkayalara kadar 8 km. boyunca yürüyen CHP Milletvekili Ahmet Önal ve İYİ Parti İl Başkanı Bülent Altınışık’a teşekkür ettiler.

(FOTO-KAYNAK: AHMET YAMAN)



Feti yazar
14.01.2020 22:49:17
Sonuna kadar Sarıkayalıların yanındayım inşallah istediklerini alırlar

1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ