Şap aşısını yaptır, etini sütünü artır

Şap aşısını yaptır, etini sütünü artır

52 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN AŞILANACAK

Şap aşısını yaptır, etini sütünü artır 

Kırıkkale´de Şap Hastalığı İle mücadelede gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi. Canlı hayvan satış Pazar yerinde önemlerin arttırıldığı kaydedildi.

PAZAR YERİ DENETİMDE

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada Kırıkkale Valiliği Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararıyla, Kırıkkale merkezi Arpalık çukuru mevkiinde bulunan ruhsatlı canlı hayvan pazarı Şap ve LSD (Sığır Çiçeği) hastalıklarının daha fazla mihrak oluşturmaması ve mevcut mihraklarında kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla 26.11.2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar kapatılmıştı. Hayvan pazarları çevre illerde de yaygın hastalık çıkışları sebebiyle bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi, kontrol altına alınabilmesi ve hastalıklarla mücadele etkinliğini artırabilmesi ve hayvan hareketlerinin de kontrol edilmesinde büyük önem taşımaktadır? şeklinde ifadelere yer verildi.

AŞILAMA ÇALIŞMASINI İZLEDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş Aşağımahmutlar Mahallesinde Davut Sevinç´e ait hayvanlarda şap aşılama çalışması yürüten veteriner ekibini ziyaret etti. Recep Kırbaş burada yaptığı açıklamada; ?İlimiz merkez ve ilçelerinde hastalık mihraklarında hastalığın kontrolü amacıyla yoğun bir şekilde çevre aşılaması çalışması yürütmekteyiz.  Bu kapsamda aşılamalarının tamamlanması sonrası Kırıkkale Hayvan Pazarı da diğer illerin hayvan pazarları ile beraber açılacaktır? dedi.

52 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN AŞILANACAK

Kırbaş şöyle konuştu ?2015 yılı sonbahar dönemi içerisinde Şap Aşılaması programa alınan 52.290 adet büyükbaş hayvanın 47.333 adedi aşılanarak %90,5 program başarısı elde edilmiştir. 2015 yılı içerisinde Sığırların Nodüler Ekzantemi (koyun-Keçi Çiçeği) Hastalığı Aşılama Programına alınan 50 bin adet büyükbaş Hayvanın 32.740 adedi aşılanarak % 65,48 program başarısı elde edilmiştir.?

7 TİP HASTALIKLA İLGİLİ

?Şap Hastalığının bilinen 7 adet (A, O, C, Sat 1, Sat 2, Sat 3 ve Asia 1) serotipi yanında 64 farklı alt tipi mevcuttur. Ülkemizde yaygın olarak A, O ve Asia-1 tipi görülmektedir. Şimdiye kadar ülkemizde görülmeyen A tipi virüsten farklı özellikler taşıyan yeni bir A tipi virüs tespit edilmiştir. Ülkemiz genelinde hızlı bir yayılma eğilimi gösteren yeni tip şap hastalığı için Bakanlığımız hastalık mihraklarında çevre aşılamalarında kullanılmak üzere ilimize 30 bin doz Şap Aşısı daha göndermiştir.  Ekiplerimiz bu alandaki özverili çalışmalarla hastalıkların yaygınlaşmasını önlemeye çalışmaktadırlar.?



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü