Sağlıklı ve dengeli beslenin Obezite hastalığından kurtulun

Sağlıklı ve dengeli beslenin Obezite hastalığından kurtulun

İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, obezitenin dünyayı tehdit eden bir hastalık olduğunu ve Türkiye'de de bu hastalığın giderek arttığını söyledi. Birçok hastalığın tetikleyicisi olan obeziteden kurtulmak için tedavi yolarının araştırılması ger

YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Kırıkkale İl Halk Sağlığı tarafından her hafta düzenlenen ‘Sağlıklı yaşam ve hareket yılı’ programı kapsamında Cami ve Din görevlileriyle birlikte yürüyüş etkinliği düzenlendi.  Nokta Camii’nde başlayan yürüyüş etkinliğinde açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, herkesin sağlıklı yaşaması için bu tür programlara önem verdiklerini söyledi. Dünya’nın en önemli hastalıklarından birisi olan obezitenin bir çok kişiyi tehdit ettiğini ve akabinde tedavisi çok zor olan bazı hastalıkları başlattığını belirten Güngüneş, sağılıklı yaşamak için yürüyüş ve sporun önemli olduğunu bildirdi.

 

OBEZİTENİN ZARARLARI

Güngüneş konuşmasının devamında, “Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri olan obezite, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi  hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9’unun düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır.”  

 

KRONİK HASTALIKLAR

“Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fizikselinaktivite (fizikselhareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezitenin de önünde dördüncü sıradadır.Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, kilolu ve obezite (şişmanlık) nedeniyle hayatını kaybederken, hareketsizlik(fiziksel inaktivite) yüzünden her yıl 3,2 milyon insan hayatını kaybetmektedir. DSÖ Avrupa Bölgesindeki tüm yetişkinlerin yarısı ve çocukların ise beşte biri kiloludur. Bu çocuklarında üçte biri obez olup, rakamlar hızla artmaktadır. Kiloluluk ve obezite bulaşıcı olmayan hastalık oranlarının artmasına, yaşan süresinin kısalması olgusuna katkıda bulunmakta, yaşan kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.”

 

MÜCADELE EDİLMELİ

“Oysaki, haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterlidir. Bakanlığımız tarafından toplumumuzun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.) görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı yürütülmektedir.” dedi.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!