Sağlıklı olmanın yolu eğitimden geçer

Sağlıklı olmanın yolu eğitimden geçer

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 2014 yılı ilk dokuz ay içinde yaklaşık 30 bin kişiye sağlıkla ilgili çeşitli konularda eğitim verildiği bildirildi.

EĞİTİM VERİLERİ İLK DEFA TUTULDU

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü 2014 yılının ilk dört ayında eğitim istatistiklerini sonuçlandırdı. 9 ay boyunca derlenen verilere göre yaklaşık 30 bin kişi Halk Sağlığı Müdürlüğü eğiticileri tarafından çeşitli konularda eğitime tabi tutuldu. Eğitim konuları içerisinde başlıca; obezite ve fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, kanserde erken teşhis, bağışıklama gibi 1.basamak koruyucu sağlık hizmetleri yeraldı. İlk defa bir sağlık kurumu tarafından verilen eğitimlerin eksiksiz sayısal veriye dönüştürülebildiğini belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş il çapında on bine yakın vatandaşımızın koruyucu sağlık hizmetleri konusunda çeşitli derecede bilgilendirildiğini amaçlarının sağlık okuryazarlığının arttırılması sayesinde, bireyin sağlık hizmetlerine ulaşımının bir nitelik ve karakter kazanarak hem etkin hem de gereksiz maliyetlerden uzak hale getirilmesi olduğunu söyledi.

BİREY KENDİ SAĞLIĞINI KORUMALI

Kırıkkale Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir çalışmadan örnekler veren Dr. Güngüneş: “Sağlık okur-yazarlığı, bireyin sağlığını iyileştirici şekilde temel sağlık bilgilerini ve hizmetlerini edinebilme, yorumlayabilme ve anlayabilme kapasitesi olarak tanımlanmaktadır Sağlık okur-yazarlığı karmaşık okumaları, dinleyip anlamayı, analitik ve karar verici beceriyi ve bu beceriyi sağlıkla ilgili durumlarda kullanabilmeyi de içermektedir Düşük sağlık okur-yazarlık seviyesinin sağlık bilgilerini anlayabilmede zayıflığa, prosedür ve talimatları yerine getirmede zorluklara ve sağlık hizmetlerine erişimde problemlere neden olduğu gösterilmiştir.”

HASTALIK DURUMUNU ETKİLİYOR

“Amerikan Tıp Derneği Bilimsel İşler Konseyi tarafından ABD’de yapılan bir çalışmada, sağlık okur-yazarlığı yetersiz düzeyde olan bireyler, hastalık durumunu etkileyecek seviyede iletişim sorunları yaşamaktadırlar. Söz konusu bireyler, sağlık durumlarını ifade etmekte başarısız olmalarının yanı sıra, tıbbi durumlarını ve tedavilerini de yeterince anlamamaktadırlar. Çalışmanın gösterdiğine göre yetersiz okur- yazarlık, hastaneye yatma riskini arttırmaktadır. Benzer şekilde, sağlık sistemine geç başvuran bireyler erken koruyucu bakımından faydalanamadıklarından düşük sağlık okur-yazarlık seviyesi hastaneye yatma oranını da arttırmaktadır.”

OKURYAZAR ORANI YÜKSELTİLMELİ

“Yapılan bir çalışmaya göre yetersiz okur-yazarlığın, hastaların kendi hastalıklarının teşhis ve tedavisini anlamalarında ve yüksek kalitede tedavi görmelerinde önemli bir engel olabildiği sonucuna varılmıştır. Başka bir çalışmada yapılan analizde çalışma mekânı, ırk/dil, yaş, eğitim düzeyi, meslek ve bilinç zayıflığı, yetersiz ve düşük okur-yazarlıkla anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur. Okuma yetisinin, yaşa bağlı olarak ciddi oranda azaldığı gözlenmiştir. Düşük sağlık okur-yazarlık seviyesi, düşük sağlık bilgisi, kronik hastalıkların sıklığında artış, yetersiz hastalık göstergeleri ve koruyucu sağlık hizmetlerinin daha az kullanılması gibi ciddi olumsuz sağlık çıktılarıyla da ilişkilidir sonuçta, sağlık durumunda düşüşe ve sağlık hizmeti harcamalarında artışa neden olmaktadır.” 



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!